30 Mayıs 2016 Pazartesi 11:48
İnci Kefalinin 'Tatlı Yolculuğu' Büyülüyor

Van Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üreme için Norveç'teki somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin yolculuğu izleyenleri adeta büyülüyor.

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara zorlu bir yolculuğa başlıyor.

Her yıl aynı dönemde gölün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak tatlı sulara geçen milyonlarca inci kefalinin yolculuğu adeta büyülüyor.

Balık göçünün yoğun olarak görüldüğü Erciş ilçesindeki Bendimahi Çayı'nda balık bendine gelen yerli ve yabancı turistler, suyun akışının tersine yüzen ve önlerine çıkan engelleri adeta uçarak aşmaya çalışan balıkların eşsiz yolculuğunu izlemenin keyfini yaşıyor.

Nehrin her iki kıyısında oluşturulan mesire alanında bu muhteşem doğa olayını izlemeye gelen vatandaşlar, balıkların kutsal yolculuğuna tanıklık ederken bir yandan da aileleriyle piknik yapıyor.

- Görsel şölene büyük ilgi

Yurt içi ve dışından Van'a gelen çok sayıda kişi inci kefalinin oluşturduğu görsel şölene tanıklık ediyor.

İstanbul'dan gelen Hatice Taşçı, AA muhabirine, ilk defa balık göçüne tanıklık ettiğini belirterek, balıkların oluşturduğu görsel şölene hayran kaldığını söyledi.

Van'ın birçok güzelliğe ev sahipliği yaptığını kaydeden Taşçı, şöyle devam etti:

"Burayı daha önce gören arkadaşlarım ve yakın çevrem hep anlatırdı. Bize de bugün görmek nasip oldu. Burayı ilk defa gördüm ve çok beğendim. Özellikle akıntıya karşı zıplayan balıkların görüntüsü çok güzel. Çok dikkat çekici bir durum. Burası sadece balık göçüyle değil, yeşil alanıyla da gayet hoş bir yer. Genelde doğuda yeşil alanların az olduğu yönünde bir algı var ama geldik gördük ki buralarda yeşil alan Batı illerine oranla daha fazla. Batı illerinde yaşayan herkesin kesinlikle buraları görmesi lazım."

Balık göçünün turizm açısından tanıtımının yeteri kadar yapılmadığını ifade eden Taşçı, "Buralara daha fazla bakım ve yatırım yapılması gerekiyor. Eğer yeteri kadar ilgi gösterilirse buralar daha da güzel olur." diye konuştu.

- "İnci kefalinin akıntıya karşı dansı harika"

Her sene inci kefali göçünü izlemek için Elazığ'dan Van'a geldiğini kaydeden Hatice Aslan da "Bu sene tur kapsamında balık göçünü izlemeye geldik. İnci kefalinin akıntıya karşı dansı harika. Buraya tekrar hayran kaldım. Dünyada sadece burada bu görüntünün olması başlı başına güzel bir olay. Bu nedenle burada olmak güzel." dedi.

- 75 günlük avlanma yasağı

İnci kefali, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyu üremelerine imkan vermeyince her yıl sürüler halinde tatlı sulara göç ediyor. Akarsuların sıcaklıklarının 13 dereceyi bulmasını bekleyen balıklar, yumurtalarını buralara bıraktıktan sonra tekrar yaşam alanları olan Van Gölü'ne dönüyor. Bu büyüleyici yaşam döngüsü her yıl nisan ayında başlayıp temmuzda son buluyor.

İnci kefali, bu meşakkatli yolculukta türünün devamı için akarsuya karşı büyük bir mücadele veriyor. Karşısına gelen engelleri aşmaya çalışan inci kefalinin avlanması, balığın en çaresiz anı. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürüleri martıların da besin kaynağı.

Kent genelinde kaçak avlanmayla mücadele kapsamında balıkların üremek için çıktıkları bu yolculukta 75 günlük avlanma yasağı uygulanıyor. İnci kefalinin bu dönemde avlanmaması için akarsularda önlemler alınıyor.

Son Güncelleme: 05.08.2016 17:48
Anahtar Kelimeler:
İnci KefaliVan Gölü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.