03 Haziran 2016 Cuma 14:44
İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Görüntülenecek

VAN (AA) - Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefallerinin, üreme dönemlerinde suyun tersine yüzerek tatlı sulara yaptığı göçün bilinmeyen yönleri araştırılacak.

Doğa Gözcüleri Derneği ile sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, inci kefalinin üreme döneminde gerçekleştirdiği zorlu yolculuğu kayıt altına almak ve "kutsal yolculuk" hakkında yeni bilgiler elde etmek amacıyla proje hazırladı.

Balık göçünün en yoğun yaşandığı Erciş ilçesindeki Deliçay bölgesinde çalışmalara başlayan Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Ceylan, inci kefalinin göçünü su altından kaydetmeye başladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Ceylan, 1994 yılından bu yana Van Gölü'nde yaptığı çalışmalar sırasında birçok tarihi eser ortaya çıkardığını söyledi.

Ceylan, yaptığı keşiflerin kentin dalış turizminde ön plana çıkmasını sağlayacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Şimdi de inci kefaliyle ilgili bilinmeyenleri görüntülemeye çalışıyoruz. İlk defa bu nehirde inci kefalinin çiftleşme anını görüntüledim. Bir dişi iki erkek bir araya geliyor. Biri yumurta bırakıyor. Diğer ikisi de sperm bırakıyor. O anı görüntülemek benim hayatımın en önemli anıydı. Onu görüntülemek için kamerayı 5,5 saat açık bıraktım. Hayatımdaki en önemli olaydır. Bu muhteşem olayı burada kayıt altına alarak bilinmeyen yönlerini araştırıyoruz."

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sarı ise inci kefalinin yaşama tutunmak için bütün engelleri aştığını söyledi.

İnci kefalinin zorlu mücadelesini su altından görüntüleyeceklerini dile getiren Sarı, "Bu çalışmamız inci kefalinin neslinin devam ettirilmesi açısından önemli. Göçle ilgili bilinleyen yeni bilgileri ortaya koymayı amaçlıyoruz. Balıklar göç sırasında karşılaştıkları doğal engelleri aşabiliyor ancak kaçak avcılarla baş edemiyor. Üzülerek ifade etmek gerekirse bu yıl Erciş'te koruma tedbirleri çok yetersiz. Biz burada mucizevi göçe şahitlik ediyoruz. Bu güzelliğin devam edebilmesi için yetkililerin gerekli önlemleri alması gerekiyor." diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 12:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.