06 Haziran 2016 Pazartesi 11:48
İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Su Altında Görüntülendi

VAN (AA) - Van'da inci kefallerinin, üreme dönemlerinde tuzlu ve sodalı gölden tatlı sulara yaptığı göç, su altı kamerasıyla kayıt altına alındı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, inci kefalinin üreme döneminde gerçekleştirdiği zorlu yolculuğu kaydetmek ve bununla ilgili yeni bilgiler elde etmek amacıyla su altında çekimler yaptı.

Balık göçünün yoğun yaşandığı Erciş ilçesindeki Deliçay ve Muradiye ilçesindeki Balık Bendi'nde çalışma yapan Sarı ve Ceylan, inci kefalinin göçünü görüntüledi.

Sarı, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, halk arasında 'Van Gölü'nde yaşam yok, canlı yok' gibi yanlış bilgiler olduğunu belirterek, gölde yaşam olduğuna en iyi kanıtın inci kefali olduğunu söyledi.

Van Gölü'nde yaşayan endemik inci kefalinin yaşam döngüsünü kayıt altına aldıklarını ifade eden Sarı, "Van Gölü'nde yaşam var, burada inci kefali yaşar. İnci kefalinin beslendiği 103 fitoplankton, 36 tane de zooplankton vardır. Bunlar hayvansal ve bitkisel planktonlardır. İnci kefali de bunlardan beslenir. Van Gölü'nde yaşayan endemik inci kefalinin yaşam döngüsündeki tüm aşamalarını görüntülemeyi hedefledik. Bunu da çok şükür gerçekleştirdik." diye konuştu.

- "İnci kefalinin yumurtlama alanlarını belirledik"

Çalışmalar kapsamında inci kefalinin yumurtlama alanına kadar olan yolculuğunu takip ettiklerini dile getiren Sarı, şöyle dedi:

"Doğal yaşam döngüsü içerisinde inci kefalinin düşmanlarıyla ilişkisini de görüntülemiş olduk. İnci kefali doğal yaşam döngüsü içerisinde düşmanlarıyla mücadele etmeye alışkın. İnci kefalini hasretle bekleyen yılan, kurbağa, kaplumbağalara ve martılara bu balık, alışkındır. Ama kaçak avcılara alışkın değil. İnci kefalinin yumurtlama alanlarını belirledik. Döllenmiş bir yumurtadan embriyonun nasıl geliştiğini ve döllenmiş yumurtanın doğal habitatlarının nerelerde yer aldığını görüntüledik. Ekolojik turizm anlamında inci kefalinin belirlediğimiz yaşam döngüsünü görsel hale getirerek buralarda eğitim alanları oluşturmamız gerekiyor."

Çalışmaların kentin tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Ceylan da "İnci kefalinin yaşam öyküsü, nereden başladığı ve nerede bittiği, akarsuların onların hayatlarındaki önemi, bıraktıkları yumurtanın dibe çöküp yapışması ve göldeki kirliği görüntüledik. Özellikle buradaki deniz kirliliğini önlememiz lazım. Bütün atıklar göle akıtılıyor. Bu durum inci kefali için büyük tehlikedir." sözlerine yer verdi.

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.