28 Haziran 2016 Salı 13:03
İşçilerin Zorlu Ramazan Mesaisi

ELAZIĞ/DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da inşaat, Elazığ'da odun kömürü işçileri, kavurucu sıcaklarda oruç tutarak zorlu koşullarda çalışıyor.Diyarbakır'dan aileleriyle geldikleri Elazığ'da dağlık alanda kurdukları ocaklarda odun kömürü üreterek geçimlerini sağlayan işçiler, uzun ve sıcak günlere denk gelen ramazan ayında çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.

İşçiler, Elazığ merkeze bağlı Bulutlu Köyü yakınlardaki ormanlık alanlardan veya arazilerden kestikleri meşe ve benzeri ağaçlardan aldıkları odunları, "torluk" adını verdikleri, üzeri toprakla örtülü kömür ocaklarında yakarak mangal kömürüne dönüştürüyor. Büyük emeklerle gerçekleşen üretim esnasında olası risklere karşı günün 24 saati ocağı takip etmek zorunda kalan çalışanlar, oruçlu halde güneşin altında, ateşin karşısında, dumana rağmen üretim yapmaya uğraşıyor.

- ''Sıcakta çalışmak çok zor"

İşçilerden Lokman Temel, AA muhabirine yılın büyük bir bölümünü evlerinden uzakta, odun kömürü üreterek geçirdiklerini söyledi.

Temel, çevreye rahatsızlık vermemek için yerleşim yerlerinden uzak yerlerde ocak kurduklarını ve çadırlarda barındıklarını anlatarak, yaşadıkları koşulların ve yaptıkları işin zorluğuna rağmen oruç tutmayı ihmal etmediklerini belirtti.

Zor şartlar altında tutulan orucun Allah katında daha sevap olduğuna inandığını dile getiren Temel, ''İçinizdeki niyet çok önemlidir. Ramazanda bu sıcakta çalışmak çok zor. Güneşin altında su içmesen ne olacak? İnsanın içi sünger gibi oluyor ama mecburen dayanıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

- "Oruç tutan çalışanlara Allah sabır veriyor"

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kavurucu sıcağa rağmen oruç tutarak günde 5 saat çalışan inşaat işçisi ve ustaları, ailelerinin geçimini sağlıyor.

İşçi İhsan İşmen yaptıkları iş için büyük emek harcadıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"İnşaat işçileri olarak rızkımız için oruçlu halimizle çalışmaya gayret ediyoruz. Tuttuğumuz oruç Allah içindir ve onun mükafatını da verecektir. Susuzluk çekmemize rağmen Allah'ın vermiş olduğu kuvvet ile orucumuzu aksatmadan tutuyoruz. Oruç tutan çalışanlara Allah sabır veriyor. Ben, gayet rahat oruç tutuyorum. Sıcaklar biraz bunaltıyor ama Allah yardımcı oluyor. Fazla zorlanmıyorum, oruç tutmak hiç de zor değil."






Son Güncelleme: 22.08.2016 17:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.