19 Nisan 2018 Perşembe 19:14
İYİ Parti Seçime Girecek mi? YSK'nın İYİ Parti Hamlesi

Sosyal medyada ve Gazete Yolculuk gibi haber sitelerine paylaşılan bir belgenin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayınlandığı ve İYİ Parti’nin seçimlere giremeyeceğini gösterdiği iddia edildi.

Belge doğru değil

Ancak belgenin, YSK tarafından yayınlandığı ve İYİ Parti’nin 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimlere giremeyeceğini gösterdiği iddiası doğru değil.

Söz konusu belgeye bakıldığında bazı yazım yanlışları göze çarpıyor. Örneğin belgenin sol üst köşesindeki konu bölümünde “içtihat” kelimesinin “içtahat” olarak yanlış yazıldığı dikkati çekiyor.

YSK’nın internet sitesinde konuyla ilgili yayınlanan bir karar da bulunmuyor. İnternet sitesinde yayınlanan son kararın 14 Mart 2018 tarihli olduğu görülebiliyor.

teyit.org’un görüştüğü YSK yetkilileri ise partiler hakkında yapılan incelemelerin devam ettiğini ve henüz bu yönde bir açıklamanın olmadığını belirtti.

İyi Parti yetkilileri de belgeyi yalanladı

teyit.org söz konusu belge hakkında İYİ Parti’nin yetkilileriyle de görüştü. Belgenin sahte olduğunu dile getiren yetkililer, İYİ Parti Gençlik Kolları’nın konuyu YSK’ya sorduğu ve henüz böyle bir karar olmadığı yanıtını aldıklarını dile getirdi.

Belgenin tartışma yaratmasından sonra İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray da Twitter’da belgenin sahte olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, AK Parti ve MHP’nin, seçimlerin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasına ilişkin ortak seçim önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Önerge, 20 Nisan Cuma günü TBMM Anayasa Komisyonunda, hafta sonu ise TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Görseli paylaşan hesap tweetini sildi

Görseli ilk olarak paylaşan “Hayır Platformu” isimli Twitter kullanıcısının daha sonra söz konusu tweeti sildiği görülebiliyor.

İYİ Parti’nin seçime girme koşulları

BBC Türkçe’nin haberine göre YSK, 1 Ocak itibariyle seçime girebilecek dokuz partiyi açıklamıştı.

YSK’nın 298 sayılı ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’ ile 2820 sayılı ‘Siyasi Partiler Kanunu‘nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesi itibariyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçime girebileceğini duyurmuştu. Bu partilerin de AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

25 Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti’nin ilk kongresinden sonraki altı ayı 1 Eylül’de doluyor, örgütlenmesini tamamlayamazsa seçime girebilmesi için İYİ Parti’nin TBMM’de grup kurması gerekiyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.