10 Mayıs 2016 Salı 11:47
Kaçak Sigaralar Polis Eliyle Geri Dönüştürülüyor

Van'da güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen gümrük kaçağı sigaraların kağıdı geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılıkla mücadelenin yanı sıra doğayı korumak, atık malzemelerin daha hızlı ve aktif bir şekilde toplanarak ekonomiye kazandırılmasını sağlamak için çalışma başlattı. Bu kapsamda, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince sigara kaçakçılarına yönelik operasyonlarda ele geçirilen sigara paketleri, geri dönüşüm sayesinde değerlendiriliyor.

Kaçak sigaraların tütününün imhası ve kağıdının geri dönüşümü, sözleşme imzalanan özel firmanın görevlilerince polis ekiplerinin gözetiminde yürütülüyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ateş Taflı, AA muhabirine, Van'da 4 ayda 3 milyon kaçak sigara ele geçirildiğini ve bunların geri dönüşüme kazandırılması için işleme tabi tutulduğunu söyledi.

- "Yakarak imha etmek çevreye de zarar veriyordu"

Kaçak sigaraların imha işlemleri sırasında çevreye duyarlılık gösterildiğini kaydeden Taflı, sigaranın kağıdının da ekonomiye kazandırıldığını belirtti.

Tütünden ayrıştırılan kağıtların geri dönüşümüyle binlerce ağacın kesilmesinin engellendiğini ifade eden Taflı, şunları söyledi:

"Önceleri ele geçirilen kaçak sigaralar yakılmak suretiyle imha edilirdi. Bu yapılırken hem çevre hem de kağıt anlamında ülke ekonomisine zarar veriliyordu. Ülkemizde geri dönüşüme önem verilince bunlardan geri dönüşüm sağlanması amacıyla bir araştırma yapıldı. Son teknolojilerle aslında sigaradan kağıtların ayıklandığını tespit ettik."

- Kendi cihazlarını tasarladılar

Van'da imha işlemlerini gerçekleştiren sözleşmeli firmanın getirmiş olduğu makinenin yetersiz kalması üzerine kendi cihazlarını tasarladıklarını anlatan Taflı, "Dışarıdan makine mühendisleriyle çalışan arkadaşlarımızın yapmış olduğu eleme makinesi geri dönüşümü yüzde 80 sağlıyor. Bu şekilde hem zaman kaybı önlenmiş oluyor, hem de ekonomiye katkı artmış oluyor." diye konuştu.

Bu makineyle günde yaklaşık 600 bin paket kaçak sigara imha edilirken, 5 ton kağıdın geri dönüşümle kazanıldığını belirten Taflı, şunları kaydetti:

"Van'da kaçakçılıkla mücadelede 4 ayda 3 milyon gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Eleme yapılarak geri dönüşüme 600 bin paketten 5 ton kağıt çıktığını hesaplarsak, 3 milyon paketten 30 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırmış oluyoruz. Geri dönüşüme kazandırılan kağıtlardan hem ülke ekonomisine katkı sağlanıyor hem de ağaçların kesilmesinin önüne geçilmiş olunuyor. Geri dönüşüme giren 600 bin paket sigaradan 5 ton kağıt ve kağıdı yapmak için 20 ağaç kesildiğini düşünürsek, Van'da ilk 4 ayda ele geçirilen 3 milyon paket kaçak sigarayla 100 ağacın kesilmesini engellemiş oluruz."

Son Güncelleme: 05.08.2016 18:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.