21 Şubat 2016 Pazar 17:13
Kars Kaşarı 'Coğrafi İşaret' Aldı

KARS (AA) - Lezzetiyle ün yapmış "Kars kaşarı", Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda "coğrafi işaret belgesi" aldı.

Kars kaşarının tescillenmesi için Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle KAÜ ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından 3 yıldır yürütülen çalışmalar tamamlanarak, "Kars kaşarı", Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillendi.

Tescil sürecini yürüten KAÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars kaşarına coğrafi işaret belgesi alınması için 2013 yılında SERKA'ya sundukları projenin kabul edilmesiyle başlayan sürecin, 3 yıllık titiz çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti.

Şahin, yapılan çalışmayla Kars kaşarının özelliklerinin TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsünde yapılan analizlerle ortaya konduğunu ve bu ürünün Kars'a ait olduğunun tescil edildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Kars kaşarı 32 farklı bileşenden oluşuyla diğer kaşarlardan ayrılıyor. Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımdayken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar, Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür.''

- Üretici korunacak

Coğrafi işaret belgesinin Kars'ta kaşar üretimi yapan üreticiyi koruyacağını ve mikro kalkınmanın bir aracı olduğunu belirten Şahin, "Coğrafi işaretin alınmasıyla 'Kars kaşarı' adı altında başka yerde üretim yapılamayacak ve üreticiler çok önemli avantajlar elde edecek" dedi.

SERKA temsilcisi Mehmet Su da "Kars kaşarı" adının alınan bu belgeyle birlikte sadece Kars'ta üretilen ve belirlenen özellikleri taşıyan ürünler için kullanılabileceğine işaret ederek, "Coğrafi işaretin alınmasıyla sahte Kars kaşarının önüne geçilecek ve üreticiler daha da güçlenecektir. Coğrafi işarete yönelik bilinci arttırmak ve üreticiler arasında yaygınlaştırıp bu coğrafi işaretli ürünün sadece Kars’ta üretilebileceğini insanların bilmesini istiyoruz'' ifadelerini kullandı.


Son Güncelleme: 20.08.2016 15:57
Anahtar Kelimeler:
SerkaKars Kaşar Peyniri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.