24 Temmuz 2016 Pazar 11:13
Kars'ta Havalar Isınınca Arılar Oğul Verdi

KARS (AA) - Türkiye'de birçok çiçek türünün bulunduğu zengin florasıyla, bal üretiminde önemli yerlerinden biri olan Kars'ta, bu sene arılar soğuk havadan dolayı bir ay gecikmeli olarak oğul vermeye başladı.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars bölgesinde nisan ve mayıs aylarında iyi giden hava sıcaklıklarının haziran ayına gelindiğinde düştüğünü söyledi.

Düzgün, hava sıcaklığının düşüklüğü ve yağış miktarının fazla olması arıların yaşam düzenini değiştirdiğini ifade ederek, "Sıcaklık ve yağış değişikliği arıların çalışmasını engelledi ve geciktirdi. Ancak bölgemizin bundan sonra hava şartlarının düzelmesi ile var olan çiçek çeşitliliğimiz ve ilimizin sahip olduğu zengin bitki florasıyla bal üretimine başlanacak. Üretimimizde verim kaybı ve rekoltede herhangi bir düşüş beklememekteyiz. İnşallah Kars balı bu sene de bol bereketli biçimde üreticisinin yüzünü güldürecek." diye konuştu.

Bal üreticiliği yapan Hikmet Yılmaz da bu sene havaların soğuk olmasından dolayı oğul verme zamanının bir ay gecikmeli olarak başladığını belirtti.

Bahardan beri havaların hem kapalı hem soğuk geçtiğini hatırlatan Yılmaz, arıların bu nedenle fazla gelişmediğini ancak son zamanlarda hava ısınınca arılarında gelişip çalışmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Her yıl haziran ayının ortalarından itibaren başlardı. Bu sene soğuk geçtiği için temmuz ayının ortasında arılar oğul vermeye başladı. Bu sezon ilk defa ana arı kovan dışında bir demir direğe kondu. Diğer oğullar da oraya kümeleşti. Biz de bir kovan getirerek bu ana ve oğul arıları kovan içine aldık. Bundan sonra oğul almaya başlarız. Bu da hava sıcaklığı devam ederse ağustos ayına kadar sürer. Şu anda hem bal üretimi hem de oğul alma açısından bir sıkıntı yok. Havalar güzel gittiği için polen miktarı ve bal özü miktarı bayağı fazla."


Son Güncelleme: 23.08.2016 12:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.