18 Haziran 2016 Cumartesi 20:33
Koç Üniversitesi'nin 22. Lisans Ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni

İSTANBUL (AA) - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ömer M. Koç, dünyanın korkunç bir hızla değiştiğini belirterek, "Sizler bu değişime ayak uydurmak için bilgi ve becerilerinizi mütemadiyen arttırmaya gayret edin. Tutkuyla inandığınız değerler uğruna mücadele etmekten kaçınmayın. Çalışmadan başarmanın hiçbir yolu yok. Hayatta hiçbir başarı kolay elde edilmiyor." dedi.

Koç Üniversitesi 2015-2016 Akademik Eğitim ve Öğretim Dönemi lisans ve lisansüstü eğitimini başarıyla tamamlayan bin 30 öğrenci, 22.'inci Mezuniyet Töreni'yle diplomalarını aldı.

Ömer Koç, törende yaptığı konuşmada, Koç Üniversitesi'nin öğrencilerini dünya vatandaşı olarak yetiştirmeye gayret ettiğini söyledi.

"Hiç kuşkum yok ki, çok yönlü, donanımlı ve öz güvenli bireyler olarak sizler, burada elde ettiğiniz bilgi birikiminizi, edineceğiniz deneyimler ve yeni kazanımlarla zenginleştireceksiniz" diyen Koç, şunları kaydetti:

"Sizleri yarının liderleri arasında görmek, uluslararası mecralarda başarılarınızı işitmek ve yurttaşlık bilinci gelişmiş bireyler olarak, memleketimizin çağdaşlaşmasına katkıda bulunduğunuzu bilmek aileleriniz ve üniversitemiz için en büyük gurur ve memnuniyet kaynağı olacaktır. Aranızda öğrenimine yurt dışında devam edecek olanlar var. Orada sadece kendinizi değil, ailelerinizi, üniversitenizi ve memleketinizi de temsil edeceksiniz. Hangi ülkeye giderseniz gidin, memleketinizi ve ailenizi unutmayın. Örf ve adetlerinize sadık kalın. Anadilinizi güzel ve doğru konuşmaya özen gösterin."

Konuşmasında Koç Üniversitesi hakkında bilgi veren Ömer Koç, üniversitenin 23 yıl önce, 200 lisans ve 50 lisansüstü öğrencisiyle yola çıktığını, bugün lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olarak bin 30 mezun verdiklerini dile getirdi.

Toplam 6 bin 250 öğrencileri ve bugüne kadarki 11 bin 850 mezunlarıyla inandıkları yolda duraksamadan, büyük azimle ilerlediklerini vurgulayan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bilimden sanata, eğitimden spora hemen her alanda öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin aldığı ödüller, kurduğumuz yeni araştırma merkezleri, açtığımız yüksek lisans ve doktora programları ve mezunlarımızın hayata değer katan çalışmaları, doğru yolda emin adımlarla ilerlediğimizin en önemli kanıtı. Bu yılki 'Times Higher Education' 50 yaşından genç dünya üniversite sıralamalarında; Türkiye'de birinci, dünyada 36. olduk. Bir üniversite için çok kısa sayılabilecek bir zaman zarfında bu derece büyük başarılar elde etmek ve bu kadar yol katetmiş olmak hakikaten takdire şayandır."

- "Fikir özgürlüğü olmadan, bilim tam anlamıyla gelişemez"

Ömer Koç, mezunlara "Bilginin en büyük güç olmasını bilmelisiniz." diye seslendi.

Sağlık alanında 2016 yılında Vehbi Koç Ödülü'nü alan Prof. Dr. Kamil Uğurbil'in ifade ettiği "Fikir özgürlüğü olmadan, bilim tam anlamıyla gelişemez" sözünü anımsatan Koç, mezunların bu nedenle çevresindeki sorunlara duyarlı, sorgulayan, araştıran, kendine güvenen, lider ve girişimci bireyler olarak topluma örnek olacaklarına ve Türkiye'nin geleceğini aydınlatacağına emin olduğunu dile getirdi.

Koç, "Yurt dışına gidecek olan gençlerimizin de er ya da geç memleketlerine dönüp; edindikleri farklı donanım, deneyim ve birikimi ülke yararına kullanmaları en büyük temennimizdir." şeklinde konuştu.

Mezunlara hangi mesleği seçerlerse seçsin, o işi en iyi surette yapmaları ve alanlarında yükselmeyi hedeflemeleri tavsiyesinde bulunan Koç, "Dünya korkunç bir hızla değişiyor. Sizler bu değişime ayak uydurmak için bilgi ve becerilerinizi mütemadiyen arttırmaya gayret edin. Tutkuyla inandığınız değerler uğruna mücadele etmekten kaçınmayın. Çalışmadan başarmanın hiçbir yolu yok. Hayatta hiçbir başarı kolay elde edilmiyor. Kolay elde edilen şeylerin de pek kıymetiharbiyesi olmuyor. Bundan sonra da öğrenme arzunuz daim, başınız dik, yolunuz açık olsun." şeklinde konuştu.

Üniversitede halen bin 11 öğrencinin tam burslu olarak eğitim gördüğünü kaydeden Koç, Anadolu Bursiyerleri programı kapsamında ise 110 bağışçının desteğiyle Anadolu'nun her köşesinden seçilen 232 öğrencinin yüzde 100 bursla okutulduğunu belirterek, "Bu öğrencilerin ilk yedisini bu sene mezun ediyoruz. Burs vererek destek olan bütün kişi ve kuruluşlara teşekkür ederim." dedi.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bu yıl ilk mezunlarını vermesi nedeniyle büyük heyecan duyduklarını ifade eden Koç, 2014 sonunda hizmete açılan Koç Üniversitesi Hastanesi'nin gelecek yıl tüm yatırımının tamamlanacağını belirtti. Koç, "Tıp Fakültesi öğrencilerinin; uzmanlığa, nitelikli iş gücüne ve modern donanımlı tesislere en fazla ihtiyaç duyulan sağlık alanında büyük bir fark yaratacaklarına eminim." ifadesini kullandı.

- Rahmi Koç, görevini Ömer Koç'a devretti

Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç'a devreden Rahmi M. Koç ise öğretim üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli ve öğrenci yakınlarının katıldığı törende veda konuşması yaptı.

Koç, konuşmasında şunları söyledi:

"23 sene Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı yaptıktan sonra, Ocak 2016 tarihi itibariyle bu görevi Ömer M. Koç'a devrettim. Bu zaman zarfında, kurucu rektörümüz dahil, dört rektörle çalıştım. Üniversitemizi bir yerden aldık, bir yere getirdik. Üniversitemiz gerek yurt içinde gerekse yurt dışında saygınlığı olan bir kurum haline geldi. Bayrağı devralan Ömer M. Koç'un, üniversitemizi daha da ileri götüreceğinden eminim. Mezunlarımızı canı gönülden tebrik eder, bundan sonraki hayatlarında başarılar dilerim."

Konuşmasından sonra Rahmi Koç'a, 2016 yılı mezunları üzerinde kendi imzası bulunan fotoğraflarını hediye etti.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da konu üniversite ve öğrenciler olunca Rahmi Koç için akan suların hep durduğunu, gerisinin hep teferruat olduğunu belirterek, "Kısacası üniversitemiz bugün eğitimde ve bilim üretmekte dünya çapında bir mükemmeliyet merkezi haline geldiyse bu ancak Rahmi Koç'un uzun soluklu liderliği ve destekleri sayesinde olmuştur." dedi.

"2015-2016 dönemi araştırmaya, keşfe ve ilerlemeye verdiğimiz önem, destek ve katkının sonuçlarını birer birer gördüğümüz bir eğitim dönemi oldu" diyen İnan, Koç Üniversitesi-Arçelik Araştırma Merkezi'ndeki çalışmaları ile geleceği şekillendirirken, Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi ile geçmişe ışık tutacaklarını ve Koç Üniversitesi Hastanesi ile tıpta eğitim ve araştırmanın merkezi olacaklarını dile getirdi.

Türkiye'den Nobel ödülü alan ilk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kısa bir süre önce konuk ettiklerini anımsatan İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ziyaretin anısına bu yıldan itibaren Mardinli ve tercihen bir kız öğrenciye, 'Anadolu Bursiyerleri' kapsamında, Aziz Sancar Bursiyeri olarak tam burs verme kararı aldık. Siz mezunlarımız yarının düşünce önderleri, iş dünyasının liderleri, mühendisleri, hukukçuları, bilim insanları, sanatçılarısınız; kısacası siz yarınımızın sahipleri ve ülkemizin geleceğinin ta kendisisiniz… Bundan sonraki yaşamınızda da sanat, kültür ve sporu ihmal etmeyin ve sakın başarı hırsına kapılıp sadece mesleğe odaklı kalmayın. Günün sonunda önemli olanın yaptığınız her işte dokunduğunuz ve etkilediğiniz insanlar olduğunu unutmayın..."

- "Başarıyı en kötü şekilde kullanmak onunla övünmektir"

The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ise Türkiye'nin ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri haline gelen, akademik ve sosyal alanlardaki başarılarıyla göz dolduran Koç Üniversitesi'nde bu özel günün bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Mezuniyeti ileriye bakma günü olarak nitelendiren Kent, yeni mezunlara eğitimin önemini küçümsememeleri tavsiyesinde bulundu.

"Dışarıda en az sizin kadar akıllı ve yetenekli gençler var ancak sizin sahip olduğunuz olanaklara sahip değiller." diyen Kent, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsan ilişkilerine önem verin. Aktif ve esnek olun. Hiçbir zaman yalnız yemek yemeyin, o kaçırılmış bir fırsat demektir. Her zaman yeni insanlarla tanışmaya ve onlardan yeni bir şeyler öğrenmeye açık olun. Mütevazı olun. Kendi çantanızı her zaman kendiniz taşıyın; hem gerçekte, hem mecazen. Başarıyı en kötü şekilde kullanmak onunla övünmektir. Sizi her gün azimle kaldıracak ve güne başlatacak tutkunuzu bulun. Her gün yeni bir şeyler öğrenin. Büyümeye devam edin. Gönüllü olarak, çalışarak başkalarının hayatlarına dokunun. Yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarının giderilmesinde bir rol oynayın. Akıllı riskler almaktan, cesur olmaktan korkmayın. Bana hayatımda en çok başarısızlıklarım yol göstermiştir. Onun için başarısız olmaktan korkmayın."

Konuşmasından sonra Kent'e üniversite tarafından şeref doktorası takdim edildi.

Konuşmalardan sonra üniversiteden birinci, ikinci ve üçüncü olarak mezun olanlar açıklandı.

Koç Üniversitesi birincisi Oğuzhan Çelebi, Koç Üniversitesi'ndeki eğitim anlayışının, öğrencinin hayata ilişkin hedeflerine karar vermesinde ve bu hedeflere ulaşmasında büyük bir rol oynadığını söyledi.

Ardından üniversitedeki her fakültenin dereceyle mezun olanları açıklanırken, daha sonra kep atma törenine geçildi.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.