08 Haziran 2016 Çarşamba 11:48
Lys'ye Sayılı Günler Kala Uzmanlardan Tavsiyeler

Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) sayılı günler kaldı. İyi bir üniversite hayali kuran yüzbinlerce aday, artık son hazırlıklarını yapıyor. Eğitim Uzmanı, Hatice Yılmaz, LYS'nin hem içerik hem de uygulama açısından Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) farklı olacağını söyleyerek, sınavla ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Yüzbinlerce öğrenci üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nı (YGS) aylar önce geride bıraktı. Üniversiteye girişte ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise 18, 19, 25 ve 26 Haziran'da yapılacak. YGS'de istediği puanı alamayan öğrencilerin kaygı ve stresi artarken, uzmanlar asıl ağırlığın LYS'de olduğunu hatırlatıyor. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, adayların artık sınav içeriğine yönelik çalışmalarını tamamlanmış olması gerektiğini belirtti.

"ADAYLAR TAKTİK VE STRATEJİ KISMINA ODAKLANSIN"

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uzmanı Yalın Kaya ise LYS'yi YGS'den farklı kılan en önemli özelliğin sınavın uygulanış biçimi olduğuna dikkat çekti. Yalın Kaya, "LYS uygulaması YGS'den çok farklı. Her sınavın alt testleri için bir süre belirlenmiş ve bu testler belirlenen süre içinde tamamlanıyor. Üstelik testlerin hangi sıra ile çözüleceği de önceden ÖSYM tarafından belirlenmiş ve kılavuzda gösterilmiştir. Öğrenci, testi erken bitirir ise sessizce bir sonraki testin gelmesini beklemek zorunda. Diğer bir deyişle, Fizik testini 20 dakikada tamamladığı zaman, arta kalan 25 dakika boyunca sessizce beklemeli, çünkü bu 25 dakikayı diğer testler için kullanamaz." dedi.

Öğrencilerin hedefleri ile girdikleri sınavlar örtüşmediği sürece, fazladan sınava girmenin enerji ve zaman kaybı olacağını belirten Yalın Kaya, "Örneğin, Hukuk okumak isteyen bir aday için önemli olan Hukuk Fakültelerine öğrenci almada kullanılan TM-3 puan türüdür; bu puan türü için girilmesi gereken LYS'ler LYS-1 ve LYS-3'tür. Diğer LYS'lere girmek bu adaya sıfır puan katkısı sağladığı gibi onun yorulmasına ya da konsantrasyonun bozulmasına da sebep olabilir. Bunun yanında, hedefle örtüşmeyen bir sınav için kısa dönem hafızada kodlanmış bilgileri bozmak da başarısızlığın en önemli sebebi olacaktır. Hukuk için hazırlanan az önce sözü edilen aday Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya-1 konuları üzerine yaptığı çalışmalar ile beyninin bu bilgileri kısa dönem hafızasında depolamasını ve gerekirse daha geniş bilgileri uzun dönem hafızasından çağıracak şekilde kodlamıştı. Hedefi ile uyuşmayan LYS-4 sınavına girerek sınavda işine yaramayacak olan Tarih dersi bilgilerini beynine çağırdığı zaman oluşturduğu bu düzen bozulacaktır." ifadelerini kullandı.

"DENEME SINAVLARI ÇOK ÖNEMLİ"

Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, "Hiçbir deneme hazırlığı yapmadan giren adayların sınav sırasında yaşadıkları şaşkınlık sebebi ile motivasyonlarını kaybedecek ve emeklerinin karşılığını almayı riske atacaklar" dedi. Sınav sırasında bir testi erken bitirip, sessizce testin süresinin dolmasını beklemek bile bir eğitim gerektiriyor diyen Yılmaz, şunları söyledi: "Bunu anlamak için şu anda analog bir saatin kadranına bakıp saniyelerin geçişini seyredin ve hiç konuşmayın. Zamanın, hiçbir şey yapmadığımız zaman ne kadar yavaş aktığını fark edeceksiniz. Bu keşfi sınav sırasında yapmak ve dakikalarca beklemenin sıkıcılığı ile orada ilk defa karşılaşmak yerine, disiplinli bir ortamda bir deneme sınavında bunu yaşamak, adaylar için son derece faydalı olacaktır."

Yılmaz, adayların son haftaları verimli geçirmeleri adına şu uyarılarda bulundu: "Öğrencilerin, bol bol soru çözmesi ve soruları çözemedikleri zaman defterleri, konu anlatım kitapları ya da çözümlü soru bankalarından kopya çekerek o anda soruyu çözmek için zihinlerini zorlamaları en iyi yatırım olacaktır. Bu sayede, beyinlerine o konu ile ilgili o sorudaki belirgin detayları ve soru tipinin özelliği olan tuzakları hatırlaması için bir sebep oluşturacaklardır. Beyin, tehdit altına girmesine engel olacak her türlü bilgiyi öncelikli olarak depolar ve bu sayede hayatta kalmayı umar. Bu durumdan istifade ederek yapılan yoğun bir çalışma kampı ile sınavdan en yüksek verimi almak mümkün olacaktır. Bu konuda okullarda görevli rehber öğretmenlerden destek istemek halen son sınıfta okumakta olan öğrencilerin işlerini biraz daha kolaylaştıracaktır."

Son Güncelleme: 08.06.2016 11:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.