03 Haziran 2016 Cuma 11:53
'Manken Kuşlar' Avrupa Ve Arap Ülkelerinde İlgi Görüyor

ELAZIĞ (AA) - İSMAİL ŞEN - Türkiye'ye özgü saf ırklardan olan, adına güzellik yarışmaları düzenlendiğinden "manken kuş" da denilen şebap güvercinleri, Avrupa ve Arap ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.

Son yıllarda yurt içi ve dışında kurulan dernekler aracılığıyla düzenlenen festival ve güzellik yarışmalarında beğeniye sunulan şebap güvercinleri, kuş meraklılarının dikkatini çekiyor.

Şebap güvercinleri, yarışmalarda hakem heyeti tarafından tüy ve göz rengi, kuyruk uzunluğu, kafa, boyun, gaga yapısı, yürüyüşü gibi özellikleriyle değerlendiriliyor.

Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu Başkanı Mustafa Kale, 2013'te kurdukları federasyonları aracılığıyla, belirledikleri normlar çerçevesinde, güzelliğiyle ilgi çeken şebap güvercinlerinin saf ırkını korumaya çalıştıklarını söyledi.

Güvercin beslemenin Anadolu kültüründe önemli yeri bulunduğunu anlatan Kale, bu türün de yüzyıllardır beslendiğini vurguladı.

Güvercinleri "performans" ve "görüntü" ırkları olarak iki kategoride değerlendirdiklerini bildiren Kale, şebap güvercinlerinin görüntüsü için beslenen kuşlardan olduğunu dile getirdi.

Adına güzellik yarışmaları düzenlendiği için "manken kuş" olarak da adlandırılan bu güvercinleri renklerine göre miski, çakmaklı, kürenk, gök ve Arap olarak sınıflandırıldıklarını belirten Kale, şöyle devam etti:

''Bu, gösteri ırkı olduğu için masalarda sergilenir. Masaların üzerinde manken edasıyla gezinir, aynen bir manken ya da güzellik yarışmasına katılanlar gibi değerlendirilir. Görüntüleri, fizikleri, paçalarının boyları, gözleri, benekleri ve pullarının rengi, kuyruk teli sayısı, yürüyüşü, endamı gibi karakteristik özelliklerinin hepsine bakılır.''

- "Avrupa ve Arap ülkelerinde yaygınlaşıyor"

Kale, federasyona bağlı dernekler aracılığıyla yurt içinde şebap güvercin festivalleri, güzellik yarışmaları ve toplantılar düzenlediklerini, son bir yıldır faaliyetlerini yurt dışına da taşıdıklarını anlattı.

Almanya'da geçen yıl kurdukları Şebap Güvercin Derneğinin, Avrupa Güvercin Federasyonuna üye olduğuna işaret eden Kale, ''Derneğimiz, Anadolu'nun öz değeri bu ırkı, bütün Avrupa'ya tanıtıyor. Geçen yıl kasımda Almanya'da, Avrupa'nın en büyük kanatlı hayvan fuarında, şebap güvercinimizi ilk kez Avrupalı güvercin sevenlerin beğenisine sunduk, müthiş ilgi gördü." dedi.

Kale, derneğin, İsveç, İsviçre, Fransa, İngiltere ve Hollanda da faaliyette bulunduğunu söyledi.

Avrupa'nın ardından talep üzerine Suudi Arabistan'da çalışmalara başladıklarını dile getiren Kale, "Manken kuşlar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de ilgi görmeye başladı. Avrupa ve Arabistan coğrafyasında yaygınlaştırdık, besleniyor. Şebap güvercinini bütün dünyaya tanıtmak azmindeyiz. Bunu başarmak yolunda çok önemli adımlar attık.'' diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.