14 Aralık 2017 Perşembe 19:07
Mazlumder: 'Filistinli Fevzi el-Cuneydi'nin takipçisiyiz'

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Çocuk Hakları Komisyonu, çok sayıdaİsrail askeri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla adeta Kudüs direnişinin sembolü olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin ve hakları ihlal edilen diğer çocukların takipçisi olacaklarını bildirdi.

Cuneydi'nin amcasına Türkiye'den destek ve davet mektubu

MAZLUMDER Çocuk Hakları Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cuneydi’nin Filistin’nin El Halil kentinde 50'ye yakın İsrail askeri tarafından yakalanarak feci şekilde darbedilmesi ve gözleri bağlı şekilde ters kelepçeyle gözaltına alınmasının İsrail’in bir terör devleti olduğunu ispat ettiği aktarıldı.

Fevzi el-Cuneydi’nin yakınlarının yaptığı açıklamalardan Cuneydi’nin askeri bir cezaevine götürüldüğü, gözaltı süresinin sebepsiz şekilde uzatıldığı ve gözaltı süresinden sonra askeri mahkemeye çıkartılacağının öğrenildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bilinmelidir ki İsrail dünya genelinde çocuk hakları alanında düzenlenen uluslararası tüm sözleşmeleri yok sayarak, çocukları askeri cezaevlerinde hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde esir olarak tutan ve onları askeri mahkemelerde yargılayan tek ülkedir. Filistin’in ulusal raporları ve ek olarak uluslararası çocuk hakları ihlali raporlarından bize ulaşan bilgiye göre, İsrail 2000 ile 2015 yılları arası 8 bin 500 çocuğu gözaltına almıştır. 2017 yılı itibarıyla halen 700 çocuğun İsrail hapishanelerinde tutuklu olduğu tespit edilmiştir. İsrail yönetiminin gözaltına alınan ve tutuklu çocuklarla ilgili, gözaltı merkezlerine götürerek aç-susuz bırakma, sözlü ve fiili şiddet uygulama, korkutma ve baskı yoluyla ifade vermeye ve itirafa zorlama gibi hak ihlallerinde bulunduğu da tespit edilen diğer suçları arasındadır."

Açıklamada, bütün bu ihlallerin ve daha ağırlarının dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Bakara Suresi'nde 'İş başına geçtiğinde yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak, ekini ve nesli yok etmek için didinir' ayetini hatırlatarak, neslin ziyan edilmesinin engellenmesi için tüm İslam aleminin, ifsad edici İsrail’e karşı acilen yaptırım kararı alması gerekmektedir. Mazlumdan yana olma ilkesinin gereği budur. MAZLUMDER Çocuk Hakları Komisyonu olarak, Filistin’de yaşanan ağır ihlallerin durdurulması için ortak insani değerler etrafında birleştiğimiz tüm vicdan sahiplerinin, sivil toplum kuruluşlarının, uluslararası örgütlerin ve devletlerin, acilen somut adımlar atması zorunluluğunu hatırlatırız. Filistinli Fevzi el-Cuneydi'nin ve tüm hakları ihlal edilen çocukların takipçisiyiz."

Son Güncelleme: 14.12.2017 19:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.