08 Şubat 2020 Cumartesi 01:03
Pangolin nedir ve pulları ne işe yarar?

Pangolin hayvan türleri arasında dikkat çekiyor! Pangolin nedir ve pulları ne işe yarar?

Pulları için öldürülen ve tıbbi açıdan kullanıldığı iddia edilen pangolin hayvanı, Corona virüsünü yaydığı iddiasıyla gündemde. Peki, pangolin nedir ve pulları ne için kullanılır? İşte, Afrika ve Çin'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan bu hayvan hakkında bazı bilgiler
Pangolin hayvan türlerinin en zararsız olanları arasında yer almaktadır. Son günlerde tıbbi anlamda pullarının kullanımları dolayısıyla Çin'de ve Afrika ülkelerinde avlanan pangolin, 25 cm olan bir dile sahiptir. Pangolin tehlike anında kendisini koruma altına alabilen hayvan türlerinden biridir. Peki, nesli tükenme tehlikesi altında olan pangolin nedir ve nerede yaşar? İşte, pangolin hakkında bazı bilgiler

Dili yaklaşık 25 cm'e kadar uzayan pangolin, genellikle böcekler ve termitlerle beslenmektedir. Dişleri olmayan pangolinler, genellikle kuvvetli dillerini kullanarak besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Ağaç üzerinde yaşayan türleri olduğu gibi toprak üzerinde yaşayan türede sahip olan pangolinler, armadiloların aynı türden akrabasıdır. Afrika ve Çin bölgesinde eti ve pullarının tıbbi karışımlarda etkili olduğu düşünüldüğü için bilinçsiz avlanmaları, bu türün soyunun tükenme tehlikesine girmesine neden olmuştur.

PANGOLİN NEDİR?

Pangolin, termitlerle beslenen ve genel olarak geceleri avlanan memeli bir hayvandır. Tehlike anında kabuğuna kıvrılarak kendini kapatan pangolin, uzun ve solucana benzer bir dile sahiptir. Pangolin hayvanı, ayrıca dişleri bulunmayan canlılar arasında yer alır. 

Pangolin, Orta Asya ve uzak doğunun büyük bir bölümünde yaşayan, termit yiyerek hayatını devam ettiren memeli hayvandır. Vücutlarındaki pullar nedeniyle sert bir görünüme sahiptirler ve genellikler geceleri ortaya çıkmakta, gündüzleri ise mağaralarda saklanmaktadır. 

Pangolin, pullu ve memeli bir türdür. Genellikle karınca ve termit yiyerek hayatta kalırlar.

Vücutları, kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar nedeniyle, kozalaksı görünümdedirler. Vücudun yalnızca üst bölümünde olan pulları kuyruğunun tamamında bulunur. Vücudun pulsuz olan alt kısmı ve bacakların iç kısımları ise kıllıdır. Pullar arasında da kıl vardır.

Başları uzun yapılıdır. Zygomatic yay ortadan kalkmış veya körelmiş; ptygoidea ise iyi gelişmiştir. Alt çeneleri, basit iki kemik köprü kalacak biçimde körelmiş; angular ve articular çıkıntı yoktur. Bel omurları eklem çıkıntılarından yoksun ve köprücük kemikleri oluşmamıştır. Kısa yapılı ön üyeleri kazmak için güçlü kazıcı tırnaklar taşır; ön ve arka ayaklar 5 ışınlı ve parmakları tırnaklıdır. Dişleri yoktur; dilleri uzun ve solucan şeklindedir. Tükürük bezleri iri yapılı; mideleri bol kaslı ve öğütücü mide dişleri vardır. beynin koklama lobu büyük; büyük beyin ilkel yapıdadır. Midenin iç çeperi keratin çıkıntılıdır.

Gececil hayvanlardır. Gündüzleri genellikle mağaralarda saklanırlar. Toprak üzerinde ya da ağaçta yaşarlar. Yavrular anne tarafından vücut üzerinde taşınırlar. Tehlike anında tostoparlak olmalarıyla tanınırlar.

DİLLERİ 25 CM UZAYABİLİYOR

Bir pangolin dilini yaklaşık 25 cm uzatır ve hayvanın dili kas köklerine sahiptir. Pangolinler tamamen diş yoksunudur ve alt çene küçük bir bladelike kemiktir. Pangolinlerin bilinen en belirgin özelliği pullu epidermal zırhlarıdır, bu da onları bacaklı çam kozalaklarına benzetir. Bir tehditle karşı karşıya kalan pangolinler top şekline gelerek çok sıkı bir şekilde kıvrılırlar.

PANGOLİN NEREDE YAŞAR?

Pangolinler sadece karıncalar ve termitler gibi böcekleri yutarlar. Bazıları ağaçlarda yaşarken diğerleri yuvalarda yaşar. Pangolinler, karınca ve termit höyüklerine kazmak için kullanılan güçlü ve sert pençeli tırnaklara sahiptir. 

PANGOLİN TÜRLERİ TEHLİKE ALTINDA 

Bugün, habitat yıkımı ve avlanma nedeniyle (Çin ve Afrika'da tıbben pangolin ölçekleri kullanılmaktadır), üç Asya türü ve Afrika pangolin türlerinden biri türleri tehlikede olarak kabul edilir.

ARMADİLLOLARLA BENZERLİK GÖSTERİYORLAR

Pangolinler, böcekleri besleyen ve uzun dilleri, güçlü kazma kolları ve azaltılmış veya eksik dişleri olan armadillolara ve anteater'lara benzer.

Armadillolara benzerlikleri daha da çarpıcıdır; İkisi de zırhlıdır ve tehlikeye yanıt olarak kıvrılır. 

Yine de pangolinler, armadillolarda ve karıncayiyenlerde görülen oldukça belirgin iskelet özelliklerinden yoksundur.

Son Güncelleme: 08.02.2020 10:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.