13 Şubat 2020 Perşembe 00:33
Patara ne demek? Patara antik kenti nerede ve nasıl gidilir?

Başkan Erdoğan "2020 yılı için bu yılı Patara yılı olarak ilan ettik" şeklinde bir açıklama yaptı. 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamasında "Turizmde 2019 yılı için  51,7 milyon turist ve 34,4 milyar dolar turizm geliri ile kapattık.

Turizm alanında bir müjdeyi milletimle paylaşmak istiyorum. 2020 yılını Patara yılı ilan ettik. Patara antik kenti Fethiye kalkan arasında bulunuyor." dedi.

PATARA NE DEMEK?

Fethiye ve Kaş ilçeleri boyunca uzanan kumsal ve burada kurulmuş mühim bir Likya kentine verilen isimdir.

PARATA NEREDE?

Patara antik kenti Fethiye kalkan arasında bulunuyor.


PATARA ANTİK KENTİ HAKKINDA

Patara, Antalya'nın Kaş ilçesi Kalkan beldesinin yakınlarında bulunan antik bir kenttir. Bir Likya kentidir ve Likya Birliğinin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri olan Patara,  belki de en önemli kentidir. Likya birliği toplantıları kentte yer alan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

Hititçe'de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan şehrin MÖ 8. yüzyılda var olduğu yapılan kazı çalışmarı sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiş ve İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı tesbit edilmiştir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olup, Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevkiyatı içinde önem arz ettiği için doğu Akdenizde bulunan 3 hububat deposundan biride (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişimini sürdüren kent, hristiyanlarda da önemli sayılır. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Pataralı olduğu iddia edilir.

400 metre genişlik ve 1600 metre derinliğe sahip olan Patara limanı kumla dolmaya başladığı için tekneler yanaşmakta güçlük çekiyor, Patara’nın giderek önemini yitirmesine sebep olmuştur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurup ve kenti büyük ölçüde kapatır. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümü kumlar altında olduğu dikkatlerden kaçmaz. Ancak son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarla kent, üzerini örten kumlardan temizlenmeye başlamıştır.

Gelemiş köyünü 2 km geçtikten sonra yol kenarında Patara'daki kalıntıların en görkemli ve ihtişamlısı olan Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar yer almaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezarda yer alır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda.

PATARA PLAJI

Patara Plajı, Patara antik kenti yakınında yer alıp ayrıca bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biridir. Patara kumsalı, bölgedeki kumsalların en uzunu ve en görkemlisidir. 12 km uzunluğundaki kumsalda derinlik yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu incedir. Deniz ise sığdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.