13 Haziran 2016 Pazartesi 15:48
Pdy Davasında İddianamenin Okunmasına Geçildi

Aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı "casusluk ve yasadışı dinleme" davasının üçüncü duruşması görülmeye başlandı.Duruşmada 721 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, eski emniyet müdürleri Yılmazer ve Demirhan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar ile başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar hazır bulundu. Müştekilerden Emniyet Sendikası (Emniyet-Sen) kurucularından Atilla Aktin de duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti, daha önce bazı sanık avukatlarınca, "iddianamenin yeterince incelenmeden mahkemece kabul edildiği" gibi iddialarla reddi hakim talebinde bulunulduğunu hatırlattı ve bu isteğin mahkemece kabul edilmemesinin ardından dosyanın üst mahkeme sayılan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gittiğini ve bu mahkeme tarafından da taleplerle ilgili ret kararı verdiğini iletti.

Bunun üzerine söz alan bazı sanık avukatları, reddi hakim talepleriyle ilgili sürecin tamamlanmadan karar verildiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti ise, bütün avukatların taleplerinin sözlü alındığını ve tüm gerekçelerin benzer olduğunu belirterek, hepsinin reddedildiğini vurguladı.

Heyet, iddianamenin okunmasına geçileceğini bildirdi ancak söz alan ve ret kararına itiraz eden sanık avukatları, yetkili bir mahkeme olmadığı için iddianamenin okunmasına geçilemeyeceğini ifade etti. Reddi hakim taleplerinin reddi konusunda kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadığını ve müvekkillerinin adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri süren sanık avukatları, reddi hakim taleplerinin yeniden değerlendirilmesini istedi.

SANIK AVUKATLARI SALONU TERK ETTİ

Avukatların kararı değerlendirmek için süre talebi üzerine duruşmaya bir süre ara verildi. Aranın ardından bu talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, daha önceki duruşmada sözlü ve yazılı beyan edilen bütün "reddi hakim" taleplerin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini ve bu kararın kesinleştiğini hatırlatarak, iddianamenin okunmasına geçileceğini bildirdi. Reddi hakim talepleri konusunda usul işlemlerinin tamamlanmadan iddianamenin okunmasına geçildiğini öne süren ve itirazları yerinde görülmeyen sanık avukatları, duruşma salonunu terk etti.

Mahkeme heyetinin bu kararına bazı sanıklar tepki gösterdi. Tutuklu sanıklardan eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, mahkeme heyetine seslenerek, "Avukatlarımın duruşma salonundan çıkmasını istiyorum. Onlar görevlerini yapamıyorlar, onlara haklarımızı savundurmuyorsunuz. Ben böyle bir yargılamayı kabul etmiyorum, böyle bir tiyatro izlemek istemiyorum." diyerek tepki gösterdi.

Sanık avukatları, itirazlar sonucunda heyetin iddianamenin okunmasına geçilmesi kararını değerlendirmek için duruşmaya 5 dakika ara verilmesini talep etti. Bu talebin kabul edilmesi üzerine duruşmaya bir süre ara verildi.

Yeniden başlayan duruşmada, mahkeme heyetinin duruşmada yapılan itirazları usulüne ilişkin değerlendirmediğini ve usulsüzlük yaptığını öne süren sanık avukatlarından Turgay Demirci, "Tutuklu avukatları olarak bu kadar itiraz etmemizin bir sebebi olmalı. Heyetinizin bunu dikkate almasını istiyoruz. Sayın heyetinizin yargılamaya sıcak bakmadığını düşünüyoruz. Taleplerimizi dikkate almadığınızı düşünerek duruşma salonundan çıkıyoruz." dedi.

Karşılıklı tartışmaların ardından avukatlar duruşma salonunu terk etti.

MÜŞTEKİYE FOTOĞRAF TEPKİSİ

Dosyanın müştekilerden Atilla Aktin'in telefonla kendi fotoğraflarını çektiğini mahkeme heyetine ileten bazı sanıklar ve sanık avukatlarının tepki göstermesi üzerine Aktin, çektiği fotoğrafı sildiğini ifade etti. Ancak sanık avukatlarından İsmail Yıldırım, bu durumun tutanağa geçirilmesini isteyerek, Aktin hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti başkanı Hacı İbrahim Gözükara'nın, müştekinin fotoğrafı sildiğini tekrar belirtmesi üzerine, söz alan Yıldırım, "İstihbarat şube elemanı bir kişi gelip duruşmada fotoğraf çekiyor. Bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunulması ve işlem yapılmasını talep ediyorum. Heyetiniz de fotoğraf çektiğini kabul ediyor. Silinen fotoğraflar geri getirilebilir, teknoloji bu konuda birçok imkan sunuyor." dedi.

Heyet başkanı Gözükara, yaşanan fotoğraf olayının tutanağa geçirildiğini ve Atilla Aktin hakkında suç duyurusunda bulunulacağını iletti.

Sanık avukatlarının, duruşma salonunu terk etmesinin ardından, mahkeme heyetinin iddianamenin okunacağının belirtilmesi üzerine, duruşmadaki tutuklu ve tutuksuz sanıklar heyeti alkışlayarak protesto etti.

Tutuklu sanıklardan Hayati Başdağ, avukatının duruşmada bulunmadığını ve avukatı olmadan iddianamenin okunmasına geçilmesini istemediğini belirtmesi üzerine mahkeme Başkanı Gözükara, sanık avukatlarının duruşmadan çekilmediğini, avukatlık görevinden azledilmediğini ve kendi istekleriyle duruşma salonundan ayrıldıklarını belirterek, iddianamenin okunmasına geçileceğini bildirdi.

Duruşmada 721 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.

Duruşmadan çıkan sanık avukatlarının, basın mensuplarına dağıttıkları yazılı açıklamada, "Hukuk kuralları ayaklar altına alınarak, keyfi uygulamalarla yetkisiz olarak yargılama yapan heyet, itirazları dikkate almayınca bütün savunma avukatları, yetkili heyet gelene kadar duruşma salonunu terk etmiştir" ifadeleri yer aldı.

Son Güncelleme: 13.06.2016 15:48
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.