13 Mayıs 2016 Cuma 17:03
Perakendeciler, Kümpem Forum Perakende Konferansı'nda Buluştu

 Migros ve Koç Üniversitesi, perakende dünyasının temsilcilerini bu yıl altıncı kez düzenlenen Koç Üniversitesi-Migros Perakende Eğitim Merkezi (KÜMPEM) Forum Perakende Konferansı'nda buluşturdu.

Şirket açıklamasına göre, 1999 yılında Türkiye'nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite-iş dünyası işbirliği örneği olarak Migros'un desteğiyle Koç Üniversitesi'nde kurulan KÜMPEM, perakende dünyası temsilcilerini bir kez daha bir araya getirdi.

İki gün süren konferansın bu yılki teması "Yeni Cesur Dijital Dünyada Operasyon Yönetimi" olarak belirlendi.

Odağında moda perakendesinin olduğu konferansa, alanında ün sahibi 18 akademisyen, girişimci ve üst düzey profesyonel konuşmacı katıldı.

Açıklamada yer alan bilgilere, Migros Ticaret AŞ Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, konferansta, ilk üniversite-iş dünyası modeli olan KÜMPEM'in sektöre katkılarını aktardı.

Günde bin 100 adet iş başvurusu aldıklarını belirten Aytaç, her iş saatinde 6 kişiye iş başı verdiklerini, şirketin stratejik hedeflerini hayata geçirecek insan kaynağını, kişisel ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirdiklerini dile getirdi.

Migros Perakende Akademisi'nin verdiği eğitim gün sayısının standartların çok üzerinde olduğunu belirten Aytaç, "Türkiye'deki şirketlerde kişi başına verilen eğitim ortalaması 5,5 gün, ABD'de eğitim ortalaması 8,5 gün iken Migros Perakende Akademisi'nde bu rakam 18 gün" ifadelerini kullandı.

 

- "Dünya perakende devlerinden öğreneceğimiz çok şey var"

 

KÜMPEM Akademik Direktörü ve Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Kök ise Türk perakendeciliğinin gelişmekte olan, çok dinamik ve global olarak rekabet edebilen bir sektör olduğunu belirterek, "Ancak verimlilik ve teknoloji kullanımı açısından dünya perakende devlerinden ve dünyanın önde gelen araştırmacılarından öğreneceğimiz çok şey var" değerlendirmesinde bulundu.

KÜMPEM Forum Direktörü Meltem Kayhan da artık dünyanın işaret parmağının ucunda, dijital hakimiyet altında olduğunu vurguladı.

KÜMPEM'in kuruluş amacının endüstri-üniversite işbirliğini geliştirerek sektöre değer yaratmak olduğunu belirten Kayhan, "Sektördeki dönüşümü daha iyi anlamak için bilgi ve deneyim paylaşımı çok önemli. KÜMPEM Forum altı yıldır bu amaca yönelik önemli bir platform sunuyor" ifadelerini kullandı.

 

- "Hava durumunun tüketici eğilimleri üzerinde önemli bir etkisi var"

 

Barcelona'da 1. Moda Operasyonları Zirvesi'ni düzenleyen IESE Üretim,Teknoloji ve Operaryon Müdürü Victor Martinez Albeniz ise mevsimsel faktörlerin moda perakendesine etkisi hakkında sunum yaptı.

Yapılan araştırmalara göre hava durumunun tüketici eğilimleri üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dikkati çeken Albeniz, mağazaların satış oranlarını artırmak için bu eğilimleri iyi okumaları gerektiğini bildirdi.

Albeniz, yağmurlu havalarda alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısının artmasına rağmen satış oranlarının düştüğüne işaret ederek, şunları anlattı:

"Alışveriş merkezlerindeki durumun aksine yağmurlu havalarda sokaklarda bulunan mağazaların ziyaretçi sayısı azalırken satış oranları yükseliyor. Mevsim geçişlerinde ise alışveriş merkezlerinin hem ziyaretçi sayısı hem de satışları artıyor. Sonuç olarak eğer mağazalar satışlarını her mevsim belli bir seviyede tutmak istiyorlarsa satışların düşüş gösterdiği dönemlerde promosyonlarla, kampanyalarla tüketiciyi alışverişe teşvik etmeliler."

 

- "E-ticaret Türkiye'de hala emekleme döneminde"

 

Kantar Consumer Insights Üst Yöneticisi (CEO) Carmen Bohoyo da konferansta "Yeni Müşteri Kazanımı İçin Marka ve Ürün Konumlandırma Stratejileri" başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye'deki tüketici profili hakkında veriler paylaşan Bohoyo, buradaki tüketicilerin hayatında mobil iletişimin çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, akıllı cihaz kullanımının son iki yılda adeta zıplayarak yüzde 86'ya çıktığını, kişi başına düşen cihaz sayısının ise 2,3'e ulaştığı bilgisini verdi.

Bohoyo, Türk tüketicilerin günde 3,8 saat online olduğuna dikkati çekerek, bu rakamın Güney Avrupa'da 1,8 saat olduğunu bildirdi.

Bu yaygın ve hızlı dijitalleşmeye rağmen e-ticaretin Türkiye'de hala emekleme döneminde olduğunu anlatan Bohoyo, bu yavaş gidişte en önemli faktörün kalite endişesi olduğunu, sektörün bu endişeyi gidermesi halinde e-ticaretin Türkiye için potansiyeli yüksek büyük bir fırsat alanı olacağının altını çizdi.

 

- "Ödediğimiz paraya değer hissi vermek artık hepsinden daha önemli"

 

Migros Marka İletişimi ve CRM Direktörü Kına Demirel'in ise açıklamada şu görüşlerine yer verildi:

"Ürün fiyatının uygun olması bir hijyen faktörü. Ama ödediğimiz paraya değer hissi vermek artık hepsinden daha önemli. Migros'un sektörde bir ilk olan 'Tam Bana Göre' sistemi tamamen kişiye özel kampanya kurgusu ile fark yaratıyor. Her dönem 27 milyon adet 'Tam Bana Göre' teklifi sunuyoruz. 2015 sonundan bugüne 1,1 milyon müşteri bu uygulamadan yararlandı. Geçmişte bir tüketicinin ortalama olarak dikkati 12 saniyede dağılırken, şimdi bu rakam 8 saniyeye düştü. Bu düşüşte teknolojik cihazların kullanımının artması önemli bir faktör. Bu değişim pek çok yaklaşımı kökünden sarsacak."

Thinkneuro Üst Yöneticisi (CEO) Yener Girişken de konferansta alışveriş alışkanlıklarında kokunun yeri hakkında bir sunum yaptı.

Koku satın almanın düşünceleri doğrudan etkilediğini belirten Girişken, "Fırın, poğaça ve ekmek kokusu müşteriyi satın almaya yönlendiriyor. Yumuşatıcı ürünlerini uzaktan gördüğümüzde dahi, koku düşüncesi duygusal yükselişi tetikliyor. Yine müşteri, kişisel bakım reyonunda üzerinde folyo olan bir kremi koklayamadığı için duygusal etkide sert bir düşüş yaşıyor ve satın alma kararından vazgeçebiliyor" ifadelerini kullandı.

Migros Ar-Ge Merkezi Yazılım Mimarı Zeynep Turgay ise "Tüketici Verisini Kullanan Akıllı Perakende" oturumunda şirketin TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli yaptığı çalışmaları anlatarak, dağıtım merkezinde hayata geçirdikleri ürün yerleşim düzeni ve toplayıcı yürüme mesafesi optimizasyonu ile yüzde 35'lik kaynak ve zaman tasarrufu sağladıklarına dikkati çekti.

Son Güncelleme: 14.05.2016 17:25
Anahtar Kelimeler:
PerakendeMigros
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.