15 Mart 2018 Perşembe 12:10
Pi Günü (Pi Day) Nedir? Pi Sayısının Pi Günü (Pi Day) ile bağlantısı

Herkesin trend olarak aradığı kelimelerden olarak "Pi Day" nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır ve bu sayının tarihi nedir? diye soruların cevaplarını sizler için derledik...

Google tarafından Doodle yapılmasının ardından Pi Day'in ne anlama geldiği merak konusu oldu. Pi sayısını atfedilen bir gün olan Pi Day, 30 yıldır kutlanmaya devam ediyor. Peki Pi Day nedir? Pi sayısı nedir? Pi Day neden kutlanır? İşte detaylar...

Pİ Day (Pi Günü) dünyaca ünlü arama motoru Google'ın doodle tasarımı ile bir kez daha hatırlatıldı. Öte yandan NASA, halkı , çözülmesi gereken çocuklar ve yetişkinler için bir dizi kozmik hesaplamayı paylaşarak Pi Day'i (14 Mart) kutlamaya davet etti. Önceki yıla ait Pi Daychallenge problemleri de web sitesinde bulunabilir. Peki Pi Day nedir, neden kutlanır?

Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

NASA'DAN Pİ GÜNÜ'NE ÖZEL ETKİNLİK

NASA, halkı, çözülmesi gereken çocuklar ve yetişkinler için bir dizi kozmik hesaplamayı paylaşarak Pi Günü'nü (14 Mart) kutlamaya davet ediyor.

“Gökyüzünde Pi” mücadelesi NASA'nın Pasadena, California'daki Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) Eğitim Ofisi tarafından oluşturuldu ve şimdi beşinci yılında. Meydan okuma, Mars depremleri, Jüpiter üzerindeki helyum yağmuru ve keşfedilen ilk yıldızlar arası ziyaretçinin dönme hızını hesaplamak için matematik problemlerini, asteroit 'Oumuamua'yı içerecek. Geçen yılın Pi Day yarışmasının konuları arasında kelebek şeklindeki ejekta kraterleri ya da atılan materyal ve toplam güneş tutulması yer alıyordu.

NASA’ya göre, resimli soruların çözümleri 15 Mart’ta yayınlanacak. Önceki yıla ait Pi Daychallenge problemleri de web sitesinde bulunabilir .

Pi sayısı kaçtır?

Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.

Pi Day'in tarihi

Pi Günü'nün bilinen ilk resmi ya da büyük ölçekli kutlanması Larry Shaw ve diğer çalışanlar ile birlikte tarafından 1988'de, Shaw'ın fizikçi olarak çalıştığı, San Francisco Exploratorium'da gerçekleşmiştir.

12 Mart 2009'da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009 tarihini Ulusal Pi Günü ilan etti.

2010 Pi Günü için Google, "Google" sözcüğünü çemberler ve pi sembolü içeren çizimlerle şekillendirerek ana sayfasında yayınladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.