09 Haziran 2016 Perşembe 12:03
Prof. Dr. Yüceer:

BİTLİS (AA) - Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Yüceer, "Orucu bahane ederek kızgınlık, dargınlık ve küskünlükler değil, orucu, onun şanına uygun olarak yerine getirmek gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Yüceer, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazanda Müslümanın davranış biçimlerinden birinin güler yüzlü ve tatlı dilli olmak olduğunu ifade ederek, insanların moral bozucu davranışlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

Oruç tutmanın sabır ve tahammül gerektiren bir iş olduğunu anlatan Yüceer, Müslümanların Müslüman kimliğiyle hareket etmesi ve günahlardan uzak durmasını istedi.

Yüceer, "Tebessümü muhafaza etmek, ibadetin mutluluğunu yaşamak lazım. Allah'u Teala bize bunu nasip etmiştir. Bu bir muvaffakiyettir. Öyleyse bunun kadrini kıymetini bilmek, buradaki ecre ve sevaba erebilmek gerekir. İbadeti bir ay boyunca sürdürürken Müslüman kimliğini ve Müslüman kişiliğini de korumalıyız." diye konuştu.

Orucu ve açlığı bahane ederek insanların bir takım olumsuz davranışlar içerisinde olmasının doğru olmadığını ifade eden Yüceer, şöyle konuştu:

"Oruçluyum deyip, yanlışlar yapma hakkına sahip değiliz. Karşımızdaki insanı kırma ve ona kötü davranma hakkına sahip değiliz. Biz oruçluyuz, öyleyse orucun getirdiği bir mutluluk, güzellik ve bahtiyarlık vardır, bunu yaşamamız gerekir. Çevremizdeki insanlara da bu tavrı sergilememiz gerekiyor. Bu, peygamberin sünneti, Allah'ın emridir. Ayet kesinlikle bunu emretmiştir. Kul olarak Allah'ın emrini yerine getirmekteyiz. Onun emrini yaparken hakikaten bu ibadetin şanına uygun olarak eda edilmesi gerekmektedir. Nefsimize ve arzularımıza uyarak sinirli davranmamız, öfkeli hareketlerimiz, çevremizdeki insanları kırmamız doğru değildir. Oruç tümüyle sabırdır, katlanmadır. Bunu yerine getireceğiz ve bu istikametten ayrılmayacağız. Orucu bahane ederek kızgınlık, dargınlık ve küskünlükler değil, orucu, onun şanına uygun olarak yerine getirmek gerekiyor."

Son Güncelleme: 22.08.2016 14:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.