18 Haziran 2016 Cumartesi 16:58
Sabancı Üniversitesi Mezuniyet Töreni

İSTANBUL (AA) - Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, sıkıntıları aşmanın tek yolunun sağduyu, anlayış, hoşgörü, farklı inanç ve düşüncelere saygı ile ayrıştıran değil birleştiren değerlerin ön plana çıkarılması olduğunu bildirdi.

Sabancı Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre üniversite, lisansüstünde 17. dönem, lisans programlarında 14. dönem mezunlarını verdi.

Güler Sabancı, üniversitenin Tuzla'daki kampüsünde gerçekleşen mezuniyet töreninde, Sabancı Ailesi olarak hiçbir zaman Türkiye'nin kalkınmasını sadece ekonomik kalkınmayla sınırlı görmediklerini, ekonomik kalkınma ile birlikte sosyal kalkınmanın da aynı ölçüde gerçekleşmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Sabancı Üniversitesinin kuruluşunun da böyle bir inanç sonucu olduğunu aktaran Sabancı, ailenin de desteği ile 42 yıldır Türkiye'nin sosyal gelişimi için çalışan Sabancı Vakfının en büyük eserinin Sabancı Üniversitesi olduğunu dile getirdi.

Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı'yı anarak, "Türkiye'nin daha iyi bir geleceğe kavuşmasının tek kriterinin iyi yetişmiş, iyi eğitilmiş gençlerle olacağına yürekten inanan, yapıcı ve pozitif kişiliği, hoşgörüsü ve öncü girişimleri ile üniversitemizin kurulmasını sağlayan Onursal Başkanımız Sakıp Sabancı'yı rahmet ve şükran ile anıyorum." ifadelerini kullandı.

Sabancı Üniversitesi Kurucu Rektörü merhum Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nu da konuşmasında anan Sabancı, Terzioğlu'nun öğrenciler için "mutlu bir üniversite" kurulmasında tüm bilgi ve birikimini ortaya koyduğunun altını çizdi.

Sabancı, Sabancı Üniversitesinin bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerlerken yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"Daha fazla interdisciplinary, multi-disciplinary araştırmayı teşvik etmeye, İstanbul Politikalar Merkezi, Eğitim Reformu Girişimi, İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi - IICEC, Finans Mükemmeliyet Merkezi - CEF gibi merkezlerde işbirliklerini ve ortak çalışmaları artırmaya, Kordsa Global ile gerçekleştirilen, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi gibi üniversite-sanayi iş birliklerini çoğaltmaya ve bunlar gibi birçok ilk olan modeli yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

Sakıp Sabancı Ailesinin desteği ile ABD'de Columbia Üniversitesinde Türkiye için bir ilki gerçekleştiriyoruz. Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezini kuruyoruz. Bu kürsü ve merkez her iki üniversite var oldukça çalışmalarına devam edecek ve Türkiye ile ilgili tüm sosyal bilimler çalışmalarını uluslararası alanda destekleyecek. Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezinin sadece üniversitelerimiz arasında değil ülkelerimiz, Türkiye ve ABD arasında da yeni, güçlü bir bağ ve işbirliği kurmakta önemli bir köprü olacağına inanıyorum."

- "Evrensel değerler kutup yıldızınız olsun"

Güler Sabancı, konuşmasında, Sabancı Üniversitesi mezunlarının dünyanın birinci lig üniversitelerinde doktora çalışmaları yaptıklarını bildirdi.

Mezunların çok başarılı uluslararası şirketlerde artık yöneticilik görevlerine gelmeye başladıklarını, girişimci mezunların ise kendi işlerini kuran, kendi işlerini yapan, sınırsız düşünen girişimciler olarak, Türkiye ve dünya ekonomisine katkıda bulunmaya başladıklarını aktaran Sabancı, Sabancı Üniversitesinin son 4 yıldır Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yaratıcılık ve girişimcilik konusundaki sıralamasında ilk sırasında yer aldığına dikkati çekerek, "Birinciliği kaptırmamaya çalışıyoruz. Bu yıl yakın bir zamanda yine güzel sonuçları duyacağımıza inancımız tam." ifadelerini kullandı.

Sabancı, konuşmasında yeni mezunlara hayat tavsiyelerinde de bulundu.

Sabancı Üniversitesi mezunlarının çok iyi yetiştiklerini, kaliteli bir eğitimle çağın, dijitalleşmenin ve teknolojinin gerektirdiği farklı donanımları edindiklerini vurgulayan Sabancı, "Gelecekle ilgili bildiğimiz tek şey, bugünden farklı olacağı ve bunun da çok hızlı gerçekleşeceğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere "Sürekli öğrenmeye devam edin. Kendinize ve bilginize güvenin. Değişime açık olun. Zamanınızı iyi planlayın. Önceliklerinizi iyi tespit edin. Çok çalışın ama hayatı da ıskalamayın. Yaptığınız işe gönül verin, samimi olun, ancak o zaman fark yaratabilirsiniz. Sakın unutmayın hayatta insana başarıla kadar hayal kırıklıkları da eşlik eder. Pes etmeyin, çalışmaya devam edin." tavsiyesinde bulunan Sabancı, dünyanın ve içinde bulunulan bölgenin zor zamanlardan geçtiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin de bu sıkıntılardan etkilendiğini işaret eden Sabancı, terörün tüm insanlığı tehdit ettiğini belirterek, "Bu sıkıntıları aşmanın tek yolu, sağduyu, anlayış, hoşgörü, farklı inanç ve düşüncelere saygı, ayrıştıran değil birleştiren değerlerin ön plana çıkarılmasıdır. Hepimize bu konuda görevler düşüyor." diye devam etti.

Gençlerin de zaman zaman zor seçimlerle karşı karşıya kalacaklarını belirten Sabancı, şunları kaydetti:

"İşte o zaman evrensel değerler kutup yıldızınız olsun. İnsan hakları, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve bilimin savunucusu olun. Sizler geleceğimizi aydınlatan yıldızlarsınız! Dünyanın her yerinde başarılı olacağınıza inancımız tam."

- "Bize bir beyin ve ruh pilatesi yaptırıyorsunuz"

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker ise herhangi bir kurumu değerli ve etkin kılanın her şeyden önce insan faktörü olduğunu bildirdi.

Bir üniversitede, bir okulda da, en önemli enerji, dinamizm ve gerçeklilik kaynağının öğrenciler olduğunu belirten Berker, "Ayrıca sizin genç, yeni ve sorgulayıcı enerjiniz biz çalışanlara yayılıyor. Bu sayede genç, enerjik ve sorgulayıcı kalabiliyoruz; yani siz bize bir beyin ve ruh pilatesi yaptırıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Berker, diploma programlarını kendi seçimleriyle yapma özgürlüğünü veren Türkiye'deki tek üniversite olduklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Yakın geçmişte de çift diploma programını başlatarak Türkiye'nin en zengin 45 değişik çift diploma programını yarattık. Harvard Üniversitesinde Parkinson ve Alzheimer hastalıkları tedavisinde önemli ilerleme; Kanada'da yenilenebilir enerji ödülü; New York'ta kişisel sanat sergisi; Kaliforniya Silikon Vadisinde girişimcilik; Miami'de Michelin yıldızlı restoranlarda şeflik ve İstanbul'un lüks otellerine zengin ekmek türleri tedariki; Venedik Bienalına katılım; Hong Kong'da şirket kurma; Himalaya dağlarına kadar bisikletle gidiş; Kamboçya, Tayland, diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde ve Japonya'da sosyal girişimcilik; Çin'de girişimcilik saha çalışmaları; Yeni Zelanda'da Ulusal Çağdaş Sanat Ödülü...

Mezunlarımız dünyanın her köşesinde karşımıza çıkıyor. Uluslararası iş birliklerimize yenilerini ekledik. Sayın Güler Sabancı'nın sözünü ettiği Columbia Üniversitesindeki Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Kürsüsü ve Merkezinin yanı sıra, dünyanın en iyi işletme okullarından olan Columbia Business School ile Yönetim Bilimleri Fakültemizin Executive MBA programı için çok kapsamlı bir işbirliğine gittik. MIT ve Harvard'la kuvvetli işbirliklerimiz devam ediyor. MIT her yıl 8 ders birincisi öğrencisini 20 saat ders almaları için Sabancı Üniversitesi'ne yolluyor, biz de aynı şekilde birincilerimizi MIT'ye yolluyoruz."

Mezuniyet töreninde, 2006 yılında vefat eden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürsel Sönmez anısına düzenlenen ödüller de sahiplerine verildi.

Bu yıl Gürsel Sönmez Araştırma Ödülüne Beyza Vuruşaner Aktaş, Nima Tofighi, Jamal Seyyed Monfared Zanjani layık görüldü.

Törende keplerin atılmasının ardından öğrenciler, Ayhan Sicimoğlu'nun canlı müziği ve dans gösterisiyle keyifli dakikalar yaşarken, Güler Sabancı danslara katılarak öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaştı.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:53
Anahtar Kelimeler:
DiğerSabancı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.