16 Şubat 2019 Cumartesi 12:02
Seçimlerde Kaydı Dondurulan Seçmenlerin Sayısı Açıklandı

YSK Başkanı Güven, "Vatandaşlarımızın, kendisi oy kullandığı sandığın tutanağını sitemizden görme imkanları var. Vatandaşlarımız bunları kontrol etsin. Beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenerek kaydı dondurulan seçmen adedi 91 bin 93" izahı yaptı. Yüksek seçim kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurttaşların, oykullandıkları sandıktan çıkan sonucun ıslak imzalı tutanağını, bu sandığın kaza ve il birleştirmesini Türkiye geneline kadar YSK sitesindenkontrol edebileceğini söyleyerek, "Vatandaşlarımız bunları kontrol etsin.  Herkes basit erişebilsin diye düzenek basitleşti, şimdi henüz basit görülüyor. Herkes kendisi oy kullandığı sandıktan çıkan neticeye baksa spekülasyonlar ortadan kalkar" diye konuştu.

Güven, yaptığı izahta, seçim süreciyle alakalı malumat verdi. 

Seçim iş ve işlemlerini yürütmek emeliyle 16 Şubat 1950 tarihli Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile kurulan YSK'nin bu gün 69. yaşını kutladığını hatırladan Güven, müessesenin 69 senedir seçimlerintertip içerisinde yapması emeliyle çalıştığını kayıt etti. 

Sadi Güven, 31 Mart'ta yapılacak yerel yönetimler seçimlerinin ön hazırlıklarını tamamladıklarını, bu gün haysiyetiyle Türkiye'de sahip olunan seçmen adedinin 57 milyon 58 bin 636 olduğunu bildirdi. Seçmenlerin 28 milyon 929 bin 732'sinin bayan, 28 milyon 128 bin 904'ünün erkek olduğunu söyleyen Güven, bu seçimde ilk kez oykullanacakların adedinin da 1 milyon 156 olduğunu kayıt etti. 

Güven, cezaevlerinde kurulacak sandıklar hariç, 30 büyükşehirde 44 milyon 212 bin 704 seçmenin, 142 bin 777 sandıkta, 51 ilde ise 12 milyon 837 bin 77 seçmenin, 51 bin 851 sandıkta oy kullanacağını izah etti. 

KAYDI DONDURULAN SEÇMEN SAYISI 

Yapılan tahkîkat neticesi beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı tespit edilen seçmenlerin girdilerinin dondurulduğunu anımsadan Güven, buhalde olup kaydı dondurulan seçmen adedinin 91 bin 93 olduğunu bildirdi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN ISLAK İMZALI TUTANAKLARIN Muayenesi 

Anayasa'nın 79. maddesinin YSK'ye seçimlerin tertip içerisinde yönetimiyle alakalımisyon verildiğini ifade eden Güven, seçim güvenliğinde ise enehemmiyetli konunun, oy sarfedilen sandıklardaki ıslak imzalı tutanakların aynı anda olarak YSK'nin web sitesinde görüntülenebilmesi olduğunu vurguladı. 

"Seçimlerde yarışan da tercihleri yapmış da politik partiler." diyen Güven, partilerin sandığa sahip çıkmasını istedi. 

Sandık başında memur mensup ile başkan dışında, o seçim ilçesinde nihaimilletvekili seçiminde en fazla reyi alan beş politik parti temsilcisininmisyon aldığını hatırladan Güven, yurttaşların oylarını kullandıkları sandıkta seçim nihayetinde tutulan sayım döküm cetvelinin, kare kodlu olarak kaza seçim kurulu doğrulusunda tarandıktan ardından kazabirleştirme tutanaklarıyla politik partilerle aynı anda olarak YSK'ye gönderildiğini anlattı. Seçim güvenliği yönünden ayrı olarak, seçimlerdeki bütün sandıklarınpolitik partili mensuplarının imzaladığı sandık netice tutanaklarının, YSK'nin web sitesinden görülebildiğini söyleyen Güven, bunu 2014'tekiyerel yönetimler seçiminden şu zamana kadar uyguladıklarını aktardı.

Vatandaşların henüz basit erişebilmesi için sistemi henüz da basitleştirdiklerini kaydeden Güven, bu ıslak imzalı tutanakların, PDFfotoğraf formatında, başka bir deyişle değiştirilmesi olası bulunmayan belgeler olduğunu vurguladı.
Bu belgelerin değiştirildiği istikametinde şu zamana kadar hiçbir itirazın gelmediğini bildiren Güven, "Vatandaşlarımızın, kendisi oy kullandığı sandığın tutanağını, bu sandığın kaza, il birleştirmesini Türkiye geneline kadar bizim sitemizden görme imkanları var. 
Vatandaşlarımız bunları kontrol etsin.  Herkes basit erişebilsin diye düzenek basitleşti, şimdi henüz basit görülüyor. Herkes kendisi oy kullandığı sandıktan çıkan neticeye baksa spekülasyonlar ortadan kalkar. YSK bu tutanakları alt alta koyarak izah ediyor." dedi.

Seçmenlerin, YSK'nin web sitesinde TC kimlik numaralarını girerek, kayıtlı oldukları sandıklara ilişkin seçim neticelerini defa kolaylıklagörüntüleyebileceklerini ifade eden Güven, bu sorgulamanın, seçimçeşidine göre, yerleşim verileri ve seçim ismi girilerek de yapılacağınıkayıt etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.