17 Haziran 2016 Cuma 18:53
Suriyeli Ve Iraklı Çocukların Karne Sevinci

DİYARBAKIR (AA) - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle aileleriyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli ve Iraklı çocuklar, Diyarbakır, Mardin, Bingöl ve Batman'da düzenlenen törenlerle karne aldı.

Diyarbakır Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Şehit Nesrin Ünügür İlkokuluna devam eden Suriyeli ve Iraklı öğrencilere karneleri verildi.

Okul Müdürü Samir Ahmet, çoğunluğu Suriyeli 550 öğrencinin karne alacağını söyledi.

Öğrencilere, kendi ülkelerindeki müfredata göre Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri verdiklerini belirten Ahmet, şöyle konuştu:

"Bu öğrencilerimiz çok şanslı. Bazı Suriyeli öğrenciler eğitim görmüyor. Buradaki öğrencileri hem sokaktan hem de savaş psikolojisinden kurtardık. Burada mutlu ve eğitimli nesil yetiştiriyoruz. Türkiye devletine ve Diyarbakır halkına çok minnettarız. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler adına Türkiye hükümetine çok teşekkür ediyorum."

Veli Muhammed Ali, oğlunun karne alacağından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Karne sevinci yaşayan Evin Ali de Suriye'deki okulunu ve arkadaşlarını özlediğini belirterek "Keşke şu an Suriye'de olup karnemi alabilseydim." dedi.

Öğrenci Muhammed Ali Bayram da Suriye'deki bazı okul arkadaşlarının savaşta öldüğünü anımsatarak, "Bazı arkadaşlarımla geldim Türkiye'ye. Şimdi onları göremiyorum. Keşke Suriye'de savaş olmasaydı. Savaşı unuttuk. Şimdi burada mutluyum. Teşekkürler Türkiye, Teşekkürler Diyarbakır." şeklinde konuştu.

- Mardin

Mardin'in Artuklu ilçesinde Evliya Çelebi Geçici Eğitim Merkezinde eğitim gören yaklaşık 900 Suriye ve Iraklı öğrenciye törenle karneleri verildi.

Merkez Müdürü Hamdullah Tekin, 2 yıldır ilk, orta ve lise olarak hizmet verdiklerini, 170 öğrenci ile başladıklarını anlatarak, şimdi ise 900'e yakın öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

Merkezde 33'ü Suriyeli 36 öğretmenin bulunduğunu aktaran Tekin, öğrencilere kendi ülkelerindeki müfredata uygun eğitim verildiğini belirtti.

Öğrencilere iki ayrı karne verdiklerini bildiren Tekin, şunları söyledi:

"Bugün öğrencilerimize karnelerini verdik. Burada önümüzdeki haftadan itibaren yaz okulumuz açılacak. Yazın çocuklara çeşitli etkinlik ve eğitimler vereceğiz. Öğrencilerimizin başarısı çok iyi. Öğretmenlerimiz de canla başla görevlerini yapıyorlar."

Suriyeli öğretmen Sima Munayka ise 2 yıl önce Suriye'den geldiğini, merkezde öğrencilere eğitim verdiğini dile getirdi.

Öğrencilere eğitim vermekten mutlu olduğunu aktaran Munayka, "Öğrencilerimiz burada eğitim gördüğü için mutlular. Öğrencilerimiz ve velilerimiz Türk hükümetine ve milletine çok teşekkür ediyor." dedi.

Karne heyecanı yaşayan Useme Mahmut da 3 yıl önce kente geldiklerini ve burada eğitim gördüklerini belirterek, okulu çok sevdiklerini kaydetti.

"Öğretmenlerimize ve bu imkanları sağlayanlara çok teşekkür ediyoruz." diyen Mahmut, tatilde de okula gelip kurslara katılacaklarını aktardı.

- Bingöl

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Bingöl'e sığınan Suriyeli ailelerin çocukları, eğitim gördükleri Cumhuriyet ve Sarayiçi ilkokullarında karnelerini alma sevinci yaşadı.

2015-2016 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle Cumhuriyet İlkokuluna gelen öğrenciler, öğretmenlerinden karnelerini aldı.

Aynı okulda eğitim gören 3 Suriyeli kardeş de karne heyecanını paylaştı.

- Batman

Batman'da da Suriyeli ailelerin çocukları karne almanın sevincini buruk yaşadı.

Aydın Konak Mahallesi'nde UNICEF ve AFAD tarafından oluşturulan okulda eğitim gören 300 öğrenci, düzenlenen törenle karnelerini aldı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitim gördüğü okulun koordinatörü Hüseyin Okçu, devletin sağladığı bütün imkanlara rağmen öğrencilerin Esed'in zulmünden kaçtıkları için buruk ve üzgün olduklarını söyledi.

Bu zulmün bir gün ortadan kalkmasını ümit ettiğini dile getiren Okçu, "Esed yönetimi uzaklaşıp, insani bir yönetim kurulduğu zaman bu kardeşlerimiz de kendi memleketlerine gideceklerdir. Her ne kadar karne aldıkları için mesut ve mutlu görünüyorlarsa da gözleri kalpleri halen memleketlerinde. Bu kardeşlerimizin bir an önce kendi memleketlerine, ülkelerine kavuşmalarını ümit ediyoruz." diye konuştu.

Suriye'nin Kamışlı kentinden gelen öğrenci Kevser Musavar da karnesini memleketinde almayı istediğini anlatarak, yöneticilere ve Türk devletine teşekkür etti.

Musavar, "Biz zulümden kaçtık. Allah hakkımızı bırakmasın. Memleketimizde olmak, yeniden dönmek istiyoruz. Yabancı memlekette zordur. Ama elden bir şey gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.