09 Haziran 2016 Perşembe 11:58
Terör Hem Evlerini Hem De Hayallerini Yıktı

HAKKARİ (AA) - Terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıkları Yüksekova ilçesine dönen vatandaşlar, yaşadıkları sıkıntılı günleri unutmaya çalışıyor.

Yüksekova'da 13 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu" kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırılmasıyla vatandaşların ilçeye dönüşü sürüyor.

Günlerce ayrı kaldıkları evlerinin teröristlerce kullanılamaz hale getirildiğini gören ilçe sakinleri, büyük üzüntü yaşıyor.

Evlerin yanı sıra iş yerleri, okullar, camiler ve diğer binalarda büyük çapta hasarın oluştuğu Yüksekova'ya dönen Aziz A, AA muhabirine, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinden 3 aydır uzak kaldığını, dönüş yaptığında hem kendisinin hem de iki oğlunun evinin kullanılamaz halde olduğunu gördüğü için büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Aile olarak zor günler geçirdiklerini belirten Aziz A, ilçede yaşananların sorumlusunun PKK olduğunu ifade etti.

Teröristlerin dağdan yerleşim yerlerine indiğini anlatan Aziz A, "(Teröristlere) Benim evimin önünü kazma dediğimde 'git başımdan' dedi." ifadesini kullandı.

İlçedeki evini bırakıp Van'a gittiğini belirten Mahmut A. da çok mağdur olduklarını dile getirdi.

Yasağın kısmen kalkmasıyla geri geldiklerini kaydeden Mahmut A, "Geldiğimizde evimizi harabe halde gördük. Ne ev var, ne de çadır. Çoluk, çocuk perişan durumdayız. Burada kiralık ev bile bulamıyoruz. Zar, zor bir tane bulduk, şimdi orada kalıyoruz. Buraları terk etmeyi düşünmüyoruz. İnsan kendi memleketini, toprağını terk eder mi?" görüşünü paylaştı.

- "Bütün emeğimizi yaktılar"

Yasak süresince Hakkari'de bulunduklarını anlatan İsmail Ö. de evinin yakıldığını ve talan edildiğini dile getirerek, "30 yıllık emeğimizin hepsi boşuna gitti. Köydeki arazilerimizi satıp, evimizi yapmıştık. Bütün emeğimizi yaktılar. Tek dileğimiz, devletin bize yardımda bulunması. Şu an çok mağdur durumdayız. Gitmeden önce evde her şey vardı." şeklinde konuştu.

Çok sıkıntılı günler geçirdiklerine dikkati çeken Fahrettin Ö. de "Terör nedeniyle bu hale geldi. Hayaller, evler, her şey altüst oldu, gitti. İki çocuğum üniversite okuyor. Bugün çocuklarıma dahi yardım edemem çünkü elimde ne iş var ne de para. Bu evi de asla tek başıma kendi imkanlarımla yapamam. Şu an tek sığınağım devlet. Devlet, bize yardımcı olursa yaparız. Devlet, yardımcı olmazsa asla yapamayız. 20 sene işçilik yaptım, evimi ancak yapmıştım." ifadelerini kullandı.

- "Bu bayrağın altında yaşıyoruz"

Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinden Nesrin R. de evindeki bütün eşyaların yakıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Çocuklarım okula gidemedi. Bu bayrağın altında yaşıyoruz. Devlet, biz yardımcı olmazsa ne yaparız? 14 yıldır evliyim. 14 yıl çabalayarak ancak bir ev yaptık, eşya aldık. Bundan sonra da 14 yıl çalışmalıyız ki ev yapalım. Hayallerimizin hepsi yıkıldı, kül oldu. Yetkililere sesleniyorum, ellerinden geldikçe halka yardım etsinler. Herkes zor durumda, millet perişan oldu."

Son Güncelleme: 22.08.2016 14:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.