16 Şubat 2019 Cumartesi 12:12
Trump'ın Türkiye Büyükelçiliği Adayı Belli Oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarından David Satterfield'i Türkiye Büyükelçisi olarak aday gösterdiği bildirildi. Beyaz Saray'dan uygulanan yazılı izahta, Trump'ın David Michael Satterfield’i Türkiye Büyükelçisi olarak atamayı arzuladığı ifade edildi.

Halen ABD Dışişleri Bakanlığında Yakın Doğu İlişkilerinden mesulmüsteşar olarak vazife yapmış Sattefield’in Türkiye Büyükelçisiolabilmesi için Senatoda yapılacak oylamayı beklemesi gerekecek. Trump idaresi, ABD'nin geçmişteki Türkiye Büyükelçisi John Bass'ın adına bir atama yapmamıştı.

DAVİD SATTERFIELD KİMDİR?

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye Büyükelçisi olarak aday gösterdiği David Satterfield, ABD Dışişleri Bakanlığının en kıdemli kariyerdiplomatlarından biri olarak öne çıkıyor. 1980 seneninden ardından bilhassa Orta Doğu'da çoğu değişik görevdetespit edilen Satterfield, 1954 seneninde doğdu. Hali hazırda ABD Dışişleri Bakanlığında Yakın Doğu İlişkilerinden mesulmüsteşar olarak vazife yapmış Satterfield, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Astana sürecine ABD'nin gözlemcisi olarak iştirak etti.

Satterfield, geçmişteki Başkan Barack Obama döneminde ise Sina Yarımadası'nda sulhu güvenliğini sağlamakla mükellef "Çok Uluslu Eforve Gözlemciler"in genel direktörü olarak vazife yaptı. Satterfield, yeniden Obama döneminde 2013-2014 senelerinde Mısır'da geçici maslahatgüzar olarak yer aldı.

George W. Bush döneminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da Irak'tan mesulkıdemli danışmanı olarak vazife yapmış Satterfield, Lübnan, Suriye, Tunus, Suudi Arabistan Büyükelçiliklerinde de değişik çoğu görevde bulundu.

Satterfield'in Türkiye Büyükelçisi olarak vazifeye başlaması için ABD Senatosunda yapılacak oylamadan geçmesi gerekecek. Beyaz Saray'dan uygulanan yazılı izahta, Trump'ın Satterfield'i Türkiye Büyükelçisi olarak atamayı arzuladığı söylenmişti.

2017'de vazifeye başlayan Trump idaresi, aynısı sene içerisinde Türkiye Büyükelçisi John Bass'ı Afganistan Büyükelçisi olarak atamış, Bass'tanardından Türkiye'ye büyükelçi ataması yapılmamıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.