18 Kasım 2016 Cuma 17:19
Tunceli'de Tarımsal Projelere Destek

Tunceli'de genç çiftçi ve organik arıcılık projeleri bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Vali Osman Kaymak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yapılan toplantıdaki konuşmasında, Tunceli'de tarımsal üretim faaliyetlerinin artması için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Hükumetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ki illeri cazibe merkezi haline getirmek için bir kalkınma paketi hazırladığını hatırlatan Kaymak, bu çerçevede Tunceli'ye yönelik olarak çok ciddi teşvikler geleceğini ve ön hazırlık çalışmalarını ilgili sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla birlikte yürüttüklerini kaydetti.

Tunceli'de gelecek dönemde istihdam ve üretimin artırılması konusunda çok ciddi çalışmalar olacağını belirten Kaymak, şunları kaydetti:

"Her zaman söylediğimiz gibi tek hedefimiz, terörle olan mücadeledeki başarımız arttıkça bölgemizdeki bu tür yatırımlarda artacaktır. Onun için en büyük teşvik 'barış ortamı' diyoruz. Çünkü kendi yatırımcılarımız da barış ortamı olmadığı için bölgede yatırım yapmamaktadırlar. İnşallah terörle mücadeledeki ciddiyet devam ettikçe bu tür yatırımlar sürecektir. Bizlerde Tunceliyi ve halkını seviyoruz, bu yörenin sorunlarını önemsiyoruz. Bunların çözümü için her gün değişik projelerle, değişik desteklerle halkımızın sorunlarının çözümü için proje üretiyoruz. Bundan halkımız müsterih olsun tek amacımız halkımıza hizmet etmektir."

Projeyi hazırlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ve katılan üreticilere teşekkür ederek hayırlı olması temennisinde bulunan Vali Kaymak, şöyle devam etti:

"İnşallah arkadaşlarımız daha çok üretecekler ve gerçekten Tunceli'nin algısını değiştirecekler. Biz diyoruz ki gerçekten bu bölgede çalışmak ve üretmek büyük fedakarlık gerektiriyor. Bu fedakarlığı yapan arkadaşlarımız bölgelerini terk etmeyerek, direnerek üretim yapıyorlar. Direnmek budur üretime direnmek, yaşama direnmek. Öteki türlü gayri yasal yollarla devlete kafa tutarak direnmeyi kabul etmiyoruz. Devletle birlikte olunduğu müddetçe devletin her türlü imkanı sağlayacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. İnşallah bu arkadaşlarımız daha çok üretecek ve kazarak Tunceli'nin üzerindeki bu kötü algıyı kaldırarak üreten Tunceli olarak Türkiye'ye katkı yaparız diye düşünüyorum."

Programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da, Kaymak'a il genelinde üretimin artırılması için verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yıl genç çiftçileri desteklemek amacıyla 30 bin lira hibe desteği çalışması başlattığını belirten Kaya, "Bakanlığımız, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi ve kırsalda genç nüfusunun istihdamına katkı sağlaması amacıyla genç çiftçi projesini başlattı." diye konuştu.

Projenin Tunceli'de başarıyla uygulandığını vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

"Bakanlığımızca genç çiftçi projeleri kapsamında ilimizde 132 projenin uygulanması için 3 milyon 960 bin liralık ödenek aktarıldı. Bu ödenekle arıcılık, seracılık, kapama bahçesi, küçük ve büyükbaş hayvancılık yapmak isteyen genç çiftçilerimize proje yaparak üretime başlattık. Ayrıca bu çalışmaya ek olarak ilimiz için son derece önemli olan organik arıcılığın yaygınlaştırılması için köye dönüş ve rehabilitasyon projesi başlattık. Bu proje ile 2014 yılında başlattığımız çalışma kapsamında geçen yıl geçiş sertifikası alan üreticilerimiz bu yıl asıl sertifikalarını alarak organik bal üretimi yapma hakkı kazandı. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Toplantıya, Tunceli Belediye Başkan Vekili ve Vali Yardımcısı Olgun Öner, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ali Söylemez, Tunceli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Kazım Doğan ve projeden yararlanan genç çiftçiler katıldı.

 

 

 

Son Güncelleme: 18.11.2016 17:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.