14 Temmuz 2016 Perşembe 11:43
Van'da Barajlar Tamamen Doldu

 MESUT VAROL / ÖZKAN BİLGİN - Türkiye'nin önemli su potansiyeline sahip kentlerinden Van'da, yağışların etkisiyle, biri dışında barajlar tamamen doldu.

Van'a su ve enerji sağlayan barajların doluluk oranı, son 3 ayda yağışların fazla olması dolayısıyla maksimum seviyeyi aştı. Önceki yıllarda su oranının maksimum 105 milyon metreküp olarak hesaplandığı Zernek Barajı'nda, bu sene oran, son 20 yılın en yüksek rakamına ulaşarak 109 milyon metreküp olarak ölçüldü. Su seviyesinin maksimum seviyeyi aştığı barajda, su taşkınlarına karşı zaman zaman baraj kapakları kontrollü şekilde açılıyor.

- "Enerji üretimi ve sulama olumlu etkilendi"

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Sami Güzel, AA muhabirine, bu sene yağışların fazla olması dolayısıyla barajlardaki su seviyesinin arttığını belirterek, su miktarının artmasının enerji üretimi ve sulamayı olumlu etkilediğini söyledi.

Barajlardaki doluluk oranının yükselmesinin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Güzel, şunları kaydetti.

"Bölge müdürlüğümüz sınırları içerisinde Alparslan-1, Zernek, Koçköprü ve Sarımehmet barajları yer almaktadır. Bu barajlarımızı sulama, enerji üretimi ve taşkın koruma amaçlı olarak kullanılıyor. Bu sene, önceki yıllara göre bölgemiz daha iyi bir yağış aldı. Yağışların fazla olması nedeniyle su miktarı önemli oranda arttı. Sarımehmet Barajı'nın dışındaki bütün barajlarımızda doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Sarımehmet Barajı'nda ise havzası yeteri yağış almamasına rağmen doluluk oranı önceki yıllara göre daha iyidir. Bu sene barajlarımızın dolmasıyla su ihtiyacımızda bir sorun yaşamıyoruz. Yeteri kadar sulama suyumuz var. Barajlardaki doluluk oranı arttığı için de enerji üretimi de arttı. Bu da ülke ekonomisine yarar sağlıyor. Enerjide kullanılan suyun bir kısmını da sulamada kullanıyoruz. Suyun bol olması, tarım alanında da önemli bir katkı sağlıyor."

- "Nisan yağmurları seviyeyi artırdı"

Zernek Barajı sorumlusu makine teknikeri Yavuz Bezir ise kentteki barajlarda suyun, son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaştığını belirterek, taşma derecesine geldiğini söyledi.

Su taşkınlarına karşı baraj kapaklarını zaman zaman kontrollü şekilde açtıklarını ifade eden Bezir, barajlardaki su oranının son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını kaydederek, "Bu yıl özellikle nisan ayında yağmurun fazla olması nedeniyle barajlardaki su seviyesinde artış oldu. Bizler de su taşkınlarına karşı Devlet Su İşleri Müdürlüğü yetkililerini uyararak gerekli önlemlerimizi alıyoruz." dedi.

Bezir, şöyle devam etti:

"Zernek Barajı'nda 4 milyon metreküp fazla su doldu. Baraj genelde sulama amaçlı kullanılıyor. Sulama amaçlı kullanılan barajlarda nisan ve mayıs aylarında arazilere su verilmeye başlanıyor. Şu an için kente bağlı birçok ilçedeki tarım arazileri bu barajdan giden suyla sulanıyor. Baraj sayesinde kentimizde su taşkınları önleniyor ve tarım arazileri sulanıyor. Son 20 yıldır ilk defa böyle yüksek doluluk oranına ulaştı. Yani barajdaki su, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Barajdaki kot seviyesi bin 925 metreyken bu yıl bin 935 metrenin üzerine çıktı ve baraj taşma aşamasına geldi."

Suyun bol olmasının yağışların fazla olmasından kaynaklandığını dile getiren Bezir, bu durumun balıkçılara da olumlu yansıdığını kaydetti.

Son Güncelleme: 14.07.2016 12:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.