11 Haziran 2016 Cumartesi 11:48
Yüksekova Yaralarını Sarıyor

HAKKARİ (AA) - SEYİT AHMET EKSİK/SAİM HARMANCI - Terör saldırıları nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin tahrip edildiği Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaralar sarılıyor.

Yüksekova'da 13 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu" kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırılmasıyla Cumhuriyet, Eski Kışla, Orman, Mezarlık, Dize, Güngör, Kani Haydar, Kuruköy mahallerinde kullanılmaz hale gelen birçok ev ve iş yerindeki tahribat, terör örgütünün ilçeye verdiği zararı ortaya koydu.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle uzun süre iş yerlerini açamayan esnafın yasağın kısmi zamanlı kaldırılmasının ardından satışlarına başlaması, çarşıda canlılığı sağladı.

Ağır hasar gören yapılarda enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları başlatılırken, kısmen tahrip olan evleri de vatandaşlar kendi imkanlarıyla onarmaya çalışıyor.

- Ailelere her ay 750 lira yardım yapılacak

Bu arada Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası görevlilerinden oluşan hasar tespit komisyonu da çalışmalarını sürdürüyor.

Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından (SYDV) edinilen bilgiye göre, sokağa çıkma yasağının sürdüğü son 3 ayda terör mağduru 500 aileye toplam 200 bin lira nakdi, 13 bin aileye de gıda yardımı yapıldı.

Sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırılması sonrası dönüşlerin başlamasından itibaren 11 bin 764 kişi SYDV'ye müracaat etti. Ayrıca ilçede evi oturulamayacak haldeki ailelere de her ay 750 lira nakdi yardımda bulunulacak.

- "El birliğiyle bu yarayı sarmaya çalışacağız"

İlçe sakinlerinden Mehmet Sıddık Gülsevinç, AA muhabirine, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla Yüksekova'da konut sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Evlerin onarımlarına başladıklarını aktaran Gülsevinç, "Elimizden geldiği kadar kışa yakalanmadan bir an önce el birliğiyle barınacak bir oda olsun diye uğraşıyoruz. Çünkü kira veremeyen insanlar var. Ramazan ayında ekmeği olmayan, sofra kuramayan insanlar var." dedi.

Getirdikleri inşaat malzemeleriyle ilk önce kullanılabilecek haldeki binaları onararak oturulur hale getirmeye çalıştıklarını belirten Gülsevinç, "El birliğiyle bu yarayı sarmaya çalışacağız. Devlet, millet, halk el ele bir an önce imece usulü de olsa en azından kış gelmeden barınacak bir yer yapılmalı." diye konuştu.

Esnaf Ferhat Düzsöz de "Dükkanlarımız hep yıkılmıştı. Üç katlı mağazamı yakmışlar. Ne diyebiliriz ki. Çok zor durumdayız." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 22.08.2016 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.