26 Mayıs 2016 Perşembe 12:33
Yüzünü Kapatıp Taş Atana Ağırlaştırılmış Ceza

Van'daki izinsiz gösteride yüzünü kapatarak polise taş atan sanığa verilen 8,5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı hazırlandı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince tamamlanan kararda, Ramazan ayında İpekyolu Belediyesince düzenlenen etkinliğin devam ettiği sırada ve sonrasında yüzünü kapatarak polise taş atan sanık S.G'nin kaçmak istediği sırada yakalandığı anımsatıldı.

Kararda, Cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulan terör örgütü PKK'nın bu amaçlarını gerçekleştirmek için baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemlerini kullandığına dikkat çekildi.

Terör örgütü PKK'nın zaman içinde farklı başlıklar altında düzenlediği etkinliklerle eylemselliğini devam ettirdiğinin vurgulandığı kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Günümüzde örgütün müzahir kitlesinin yine örgütün üst düzey yöneticilerinin destekçi yayın organlarından, internet sitelerinden yaptığı genel çağrılara uyarak değişik zamanlarda pek çok yasa dışı yürüyüş, miting ve protestolar düzenlenmiştir. Bu organizasyonlarda polise, sivil halka, kamu kurum ve kuruluşlarının bina ve araçlarına taşlı, molotofkokteylli saldırı, kundaklama, yollara barikat kurarak trafiği engelleme, Türk bayrağını yakma gibi hukuk dışı eylemler gerçekleştirilmiştir. Bu eylemlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) terörizmle mücadele bağlamında verdiği kararlar ile Terörle Mücadele ve Türk Ceza Kanununun (TCK) ilgili maddeleri karşısında hukuken himaye görmeyeceği açıktır."

Kararda, S.G'nin, PKK/KCK terör örgütünün propagandasına dönüşen yasa dışı gösteri yürüyüşünde yüzünü bez parçasıyla kapatarak polise taş attığı belirtilerek, "Sanık, etkinlik süresi içerisinde bir kaç kez kolluk kuvvetlerine taşlı saldırıda bulunmuş, dağılmaları hususunda ikazda bulunulmasına rağmen ısrarla hareketlerine devam etmiştir. Kaçma ve uzaklaşma imkanı varken bunu yapmamış, kendi inisiyatifi ile uzaklaşmamıştır. Polisten kaçarken direnen sanığın eylemlerini baskı altında gerçekleştirdiğine ve eline taş tutuşturulduğuna ilişkin beyanları inandırıcı olmaktan uzak, hayatın olağan akışına uygun düşmeyen beyanlar olarak değerlendirilmiş ve itibar edilmemiştir." denildi.

- Kanunlarda yapılan değişiklik

2911 sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"nun 33. maddesinde, 4 Nisan 2015 tarih ve 29316 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yasayla değişiklik yapıldığının anımsatıldığı kararda, yasada, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ateşli silahlar veya havai fişek, molotofkokteyli, el yapımı olanlar dahil patlayıcı maddeler, taş, sopa, demir bilye ve sapan gibi benzeri maddeler taşıyarak, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen kapatanların 4 yıla kadar cezalandırılacağı hükmünün yer aldığı ifade edildi.

Terör örgütü propagandasının düzenlendiği 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) 6638 sayılı yasayla, "Terör örgütünün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." şeklinde değişiklik yapıldığının bildirildiği kararda, şunlar kaydedildi:

"TMK'da yapılan değişiklikle yüz kapatmayı yine silahlı terör örgütünün propagandası için seçimlik hareketlerden biri olarak değerlendirmekle birlikte bu fiilin cezasını ağırlaştırmıştır. Maddeye göre yüz kapatmak suretiyle propaganda suçunun cezası müstakil olarak düzenlenmiş ve ayrıca yüz kapattıktan sonra silah kullananların cezaları da arttırılmıştır. Somut olayda sanığın örgüt çağrısı üzerine düzenlenen yasa dışı gösteriye katıldığı ve yüzünü bezle kapattığı, daha sonra da kolluk kuvvetlerine taş attığı anlaşılmıştır. Bu açıdan sanığın terör örgütünün propagandası suçunu işlediği anlaşılmıştır."

Sanık S.G hakkında, geçen yıl İpekyolu Belediyesince düzenlenen Ramazan etkinliği sırasında polise taş attığı gerekçesiyle dava açılmıştı. S.G, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 24 Şubat'taki karar duruşmasında, "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne taşla ve yüzünü kapatarak katılma", "Kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü kapatarak ve yanındaki silahtan sayılan taşı kullanarak terör örgütünün propagandasını yapmak", "PKK terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından 8 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Son Güncelleme: 05.08.2016 17:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.