19 Nisan 2016 Salı 18:43
Yyü'de, 'Otizm Farkındalık Paneli' Düzenlendi

Van Otizm Derneği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi işbirliğiyle, "Otizm Farkındalık Paneli" düzenlendi.

YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, engelli tanımını doğru bir şekilde yerine oturtmanın çok güç bir olay olduğunu söyledi.

Herkesin kendi durumuna göre olaya baktığında engelli veya engelsiz kategorisine girdiğini aktaran Battal, aslında bazı engelleri insanların kendiliğinden oluşturduğunu ifade etti.

Herkesin şu an yürüdüğü merdivenler karşısında, yaşlanması veya hastalığa yakalanması durumunda engelli konumuna düşeceğini vurgulayan Battal, şöyle konuştu:

"YÖK'ün engellilere yaklaşımına istinaden üniversitelerde engelli koordinatörlükleri kuruldu. Biz de üniversite olarak Engelli Merkezi Müdürlüğünü kurduk. Bunun dışında rektörlük bazında da Engelli Koordinatörlüğü kurduk. Bu konuda hem üniversitemizde hem de üniversite dışındaki faaliyetlerimizde bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Üniversite olarak öncelikle biz kendimizi sorguluyoruz. Bunu sorguladığımızda birçok alanda engelli bir üniversite olduğumuzu görüyorum. Biz buna 'yapacak bir şeyimiz yok' deyip oturmuyoruz. Elbetteki bunların çözümü için de adımları atıyoruz. Şu anda yapmış olduğumuz yaya yoluyla, yine birimlerimizdeki asansörleri engellilerin kullanması için engelsiz hale getirmek için önemli adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. Zira o insanlar bizim kendimizdir. İllaki bizim engelli durumuna düştüğümüzü hayal etmemize gerek yok. Onlar bizden farklı değil. Onlar bu toplumun önemli bireyleri."

Engellilerle ilgili yapılan programların toplumda önemli izler bıraktığın, bilinçlendirdiğine de dikkati çeken Battal, otizmli çocukların çok önemli olduğunu ve üniversite olarak Türkiye'deki iki otizmli personelden birine sahip olduklarını hatırlattı.

YYÜ Gevaş MYO Müdürü Doç. Dr. Erkan Düz başkanlığında yapılan panelde, YYÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Taşkın, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Mengi, Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Songül Gündoğdu Kıran ile Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Şafak Eray, erken çocukluk dönemi hastalığı olarak görülen otizm hastalığının tanımı, hastalığın tespitine yönelik izlenmesi gereken yol ve yöntemler, otistik çocuklara yönelik davranış ve eğitimleri konularında bilgiler aktardı.

Panele, Vali İbrahim Taşyapan, eşi Nesibe Taşyapan, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Cafer Alhan, rektör yardımcıları, akademisyenler, otizmli çocuk sahibi aileler ile öğrenciler katıldı.

Son Güncelleme: 05.08.2016 21:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.