07 Temmuz 2015 Salı 22:02
Gergedan böcekleri doğaya bırakıldı

HAKKARİ  - Yüksekova ilçesinde görülen ve yetkililer tarafından incelenmek için toplanan gergedan böcekleri doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari İl Müdürlüğü yetkilileri, Yüksekova'da görülen gergedan böceklerini inceledikten sonra yeniden doğaya saldı.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkari İl Müdürü Necmettin Yılmaz, son günlerde böceğin piyasa değerinin 90 bin dolar olduğu yönünde söylemlerin ortaya atıldığını, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Gergedan böceğinin sadece bu bölgede yaşamadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu böcek türü ülkenin her tarafında görülüyor. Haberin basında çıkmasıyla birlikte vatandaşlar gergedan böceği aramaya başladı. Bu durum böcekler için bir tehlike oluşturuyor. Bu böceğin öyle söylendiği gibi bir değeri falan yok. Bu bilgiyi işin uzmanıyla da görüştük. Böceğin Türkiye'de piyasası yoktur. Vatandaşlarımızın bu böcekleri çıkar amaçlı toplamaları kendilerine de sıkıntı oluşturur. Böceği satmaya kalkışanlar yaklaşık 33 bin liralık idari para cezasıyla karşılaşacak. Bunun bilincinde olanlar böcekleri getirip bize teslim ediyorlar, ancak bazıları da çıkar peşinde. Bu böceğin öyle astronomik bir değeri yoktur. Alışı da satışı da yoktur. Boşuna bunları yaşam alanlarından alıp, ölümüne sebebiyet vermeyelim."

Böceğin incelendiğini ve incelemenin basına da yansıdığını anımsatan Necmettin Yılmaz, vatandaşların bu konuda Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak'ın yaptığı açıklamalardan faydalanabileceğini ifade etti.

Yılmaz, "Vatandaşlar bu türü genel olarak balkonlarında görüyor. Çünkü bu böcek, belli dönemlerde ışığa uçuyor. O yüzden vatandaşların ışık olan yerde böceği görmesi normaldir. Bu tür, evde de beslenemez. Çünkü, bunlar çürümüş bitkiden besin alıyorlar. O yüzden kimse 'besleyeceğim' fikriyle de evde beslemeye çalışmasın. Bulanlar da böceği doğal ortama bıraksın. Duyarlı herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gergedan böcekleri doğaya bırakıldı

Gergedan böcekleri doğaya bırakıldı

Gergedan böcekleri doğaya bırakıldı

Gergedan böcekleri doğaya bırakıldı

Son Güncelleme: 07.07.2015 22:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.