16 Nisan 2016 Cumartesi 14:53
Grafikli - Güvenlik Güçlerinden Terör Örgütüne Büyük Darbe

Şırnak merkez ile Silopi ilçesi, Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde PKK'lı teröristlere yönelik başlatılan operasyonlar kararlılıkla sürdürülüyor.

Şırnak kent merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çiftçi Operasyonu" devam ediyor.

Yüzde 44'ü tamamlanan operasyonda çatışmalar Yeşilyurt, İsmet Paşa, Bahçelievler ve Cumhuriyet mahallelerinde yoğunlaşırken, bugüne kadar 202 terörist etkisiz hale getirildi.

Güvenlik güçleri, operasyon boyunca 584 el yapımı patlayıcıyı bertaraf ederken, 109 barikatı kaldırdı ve 15 çukuru kapattı. Operasyonda, bin 798 ev güvenlik güçlerince arandı.

TSK, emniyet ve geçici köy korucularından oluşan yaklaşık 6 bin güvenlik görevlisinin katıldığı operasyonda, bugüne kadar 3'ü asker, 5'i polis, biri korucu olmak üzere 9 şehit verildi.

Güvenlik kaynakları, kent merkezinde halen 300 civarında terör örgütü üyesinin olduğunun tahmin edildiğini belirtirken, güvenlik güçleri ile teröristler arasında sıcak temas sürüyor.

Teröristler duvarlarını deldikleri evlerden uzun namlulu silahlarla ve tuzakladıkları el yapımı patlayıcılarla güvenlik güçlerinin ilerleyişini yavaşlatmaya çalışıyor. Teröristler, çatışmaların devam ettiği mahallelerde evlere büyük hasarlar verirken, terk ettikleri bölgelerdeki kamu binaları ve evleri de yakıyor.

- Sağlık hizmetleri aksamadı

Sağlık hizmetlerinin aksamadığı kentte kontrol veya tedavi hizmeti almak isteyen vatandaşlar, zırhlı araçlar eşliğinde ambulanslarla evlerinden alınarak hastaneye ulaştırılıyor, tedavilerinin ardından yine güvenlik önlemleri ile evlerine bırakılıyor. Kentte bin aileye sürekli olarak gıda yardımında bulunuluyor.

- Silopi

Şırnak'ın Silopi ilçesinde de PKK'lı teröristlerce zırhlı polis aracına düzenlenen roketatarlı saldırının ardından 5 Nisan'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası asker ve emniyet güçleri tarafından başlatılan ortak operasyon devam ediyor.

İlçede yüzde 73'ü tamamlanan operasyonda güvenlik güçleri Başak ve Barbaros mahallelerinde arama tarama çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bir polisin şehit düştüğü, 4 polisin yaralandığı terör saldırısının ardından ilçe merkezinde yeniden barikatlar oluşturmaya çalışan teröristlere anında müdahale eden güvenlik güçleri, 8 teröristi etkisiz hale getirdi, 14 el yapımı patlayıcıyı imha etti. İlçede güvenlik güçleri, bin 51 evde arama yaptı. Operasyonda, bugüne kadar 2 roketatar, 4 uzun namlulu silah, 11 el bombası, 16 roketatar mermisi, 11 roketatar sevk fişeği, telsiz ile çok sayıda mermi ile yaşam malzemeleri ele geçirildi.

Silopi Kaymakamlığının, Yenişehir, Dicle ve Ofis mahallelerinde belli saatlerde araçlardan gıda satışı yapılmasına izin vermesinin ardından bazı vatandaşlar bu mahallelerde zaman zaman evlerinden çıkarak temel ihtiyaçlarını karşılıyor. İlçede sürekli sokağa çıkma yasağının sürdüğüne dair anonslar yapılıyor.

İlçede, acil hastalar 112 Acil Servisi ambulanslarıyla hastaneye kaldırılıyor. Ayrıca, sağlık görevlileri tarafından da evlere ilaç servisi yapılıyor.

Operasyonların önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor.

- Nusaybin

Mardin'in Nusaybin ilçe merkezinde terör örgütü mensuplarınca kazılan çukur, kurulan barikat ve tuzaklanan el yapımı patlayıcıları temizlemek, vatandaşların can ve mal güvenliğini yeniden tesis etmek amacıyla 14 Mart'ta başlatılan operasyon devam ediyor.

Operasyonda, bugüne kadar 233 terörist etkisiz hale getirildi, 159 barikat kaldırıldı, 517 el yapımı patlayıcı imha edildi. Operasyon süresince 42 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Güvenlik güçleri, operasyonları özellikle Fırat, Dicle, Yenişehir, Abdulkadir Paşa ve Kışla mahallelerinde yoğunlaştırdı. PKK'lı teröristler karargah gibi kullandıkları okul, ev ve iş yerleri gibi yapılara zarar veriyor.

Mardin Valiliği, operasyon bölgesinin yüzde 45'inin teröristlerden arındırıldığını bildirdi.

- Terör mağduru ailelere destek

Operasyon bölgesinden bin 107 kişi tahliye edilirken, ailelere 515 gıda paketi yardımı yapıldı, 858 kişi nöbetçi eczaneden faydalandı.

Mardin'de kendi imkanları doğrultusunda barınma ihtiyaçlarını karşılayan ailelere maddi destek sağlanıyor. İlçeden terör saldırıları nedeniyle yaklaşık 3 bin 700 aile göç etti. Valilik, barınma imkanı bulunmayan aileleri, Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) ile bir protokol imzalayarak bedeli Valilik tarafından karşılanmak üzere Mardin’deki otellere yerleştirdi.

Valilik, il genelinde terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara yardımlarını sürdürüyor.

Şu ana kadar il genelinde terör nedeniyle yer değiştiren 12 bin 397 aileye, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 9 milyon 800 bin lira yardım yapıldı.

Sağlık hizmetlerinin aksamadan devam ettiği kentte, gebe takip, bebek aşısı ve evde bakım hizmetleri sağlık personelleri tarafından yürütülüyor.

Göç etmek zorunda kalan ailelerin tamamına psiko-sosyal destek veriliyor. Bu hizmetin yürütülmesi için şimdiye kadar gerek Mardin'de görev yapan personel gerekse bakanlık tarafından görevlendirilen personelle 6 bin 673 kişiye psiko-sosyal destek hizmeti sunuldu.

Terör mağduru 300 kişi, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında istihdam edildi. İşe başlayanlara 4 ay boyunca bin 300 lira ödeme yapılıyor.

- Yüksekova

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki operasyonda, ilçenin yüzde 75'lik kısmında el yapımı patlayıcılar imha edilirken, kurulan barikatlardan ve açılan çukurlardan temizlendi.

İlçede 13 Mart'taki sokağa çıkma yasağının ardından başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle" operasyonu sürüyor. Güvenlik güçlerince, kazılan çukurların kapatılması, oluşturulan barikatların kaldırılması ve el yapımı patlayıcıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla yürütülen operasyonda, terör örgütüne büyük darbe vuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarının Cumhuriyet, Mezarlık, Orman, Eski Kışla, Yeni, Yeşildere, Dize, Güngör ve Esentepe mahallelerinde kararlılıkla yürüttüğü operasyonda, bugüne kadar 171 terörist etkisiz hale getirildi.

Operasyon kapsamında yaklaşık 250 el yapımı patlayıcı imha eden güvenlik birimleri, mahallelerde terör örgütü mensuplarınca açılan 112 çukuru kapatarak, çoğu patlayıcıyla tuzaklanmış 175 barikatı da kaldırdı.

- Evlere zarar verdiler

Operasyon öncesi, "canlı kalkan" olarak kullanılmamak için ilçeden ayrılan terör mağduru vatandaşlarının evlerine tünel açıp, barikatlar kuran terör örgütü mensupları, bu evlere büyük zarar verdi.

Evlerin kapı, pencere, dolap, kolon, kiriş, ev eşyaları ve harekete duyarlı lambalara PKK'lı teröristlerce kurulan tuzaklar, güvenlik güçlerinin dikkati sonucu imha edildi. Teslim olmak veya ölmekten başka bir seçenekleri kalmayan teröristler, sadece "zarara" uğratmak için bu evleri ateşe vermekten çekinmiyor.

Güvenlik güçleri, son derece başarılı bir şekilde yürüttükleri operasyonun yanı sıra 2 bin vatandaşı da terör örgütü mensupları tarafından "canlı kalkan" olmaktan kurtararak, güvenli şekilde tahliyelerini sağladı. Ayrıca Kaymakamlık koordinasyonunda bugüne kadar 6 bin aileye gıda yardımında bulunuldu.

Operasyonda, 5 özel harekat polisi ve 2 asker terör örgütü mensupları ile girilen çatışmada şehit düştü.

Son Güncelleme: 16.04.2016 20:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.