13 Mayıs 2016 Cuma 15:43
Grafikli - Irak Sınırındaki Çukurca Stratejik Öneme Sahip

Hakkari'nin Irak sınırında terörle mücadelede stratejik öneme sahip 63 yıllık Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıktaki Çığlı köyü yakınlarında bulunan askeri üs bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada 6 askerin, müdahale için sevk edilen helikopterin düşmesi sonucu 2 pilotun şehit olduğu bölgede terör örgütüne yönelik hava destekli operasyonlar devam ediyor.

Hakkari'nin 17 bin 250 nüfuslu Çukurca ilçesi, güneyindeki Irak sınırı nedeniyle önemli bir konuma sahip bulunuyor. Özellikle terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki Haftanin, Metina, Avaşin ve Zap kamplarının bulunduğu bölgeye yakın olan ve dağlık yapısı nedeniyle teröristlerin ülkeye geçiş yaparken kullandığı güzergah olarak bilinen ilçenin kırsal alanında konuşlandırılan askeri birlikler, örgüt mensuplarının terör eylemlerini ve geçişlerini engellemek için yoğun mücadele yürütüyor.

Söz konusu kampların olduğu bölgeler ve geçiş güzergahları, hava operasyonları kapsamında savaş uçakları tarafından ateş altına alınırken, sınırın yurt içindeki kısmında da karadan operasyonlar gerçekleştiriliyor.

- İlçenin 32 şehidi bulunuyor

İlçede terörle mücadele kapsamında şimdiye kadar güvenlik güçleriyle operasyonlarda etkin görev alan geçici köy korucularından 32'si şehit oldu, 25'i yaralandı.

Şehit köy korucularından 13'ü Irak sınırındaki Çığlı köyü sakinlerinden oluşuyor. Aynı köydeki 7 köy korucusu da çatışmalarda yaralandı.

- Sokağa çıkma yasağı ve operasyon

İlçede 8 güvenlik görevlisinin şehit olduğu Çığlı köyü kırsalında 3 Mayıs'ta teröristlerce Habeşti askeri üs bölgesine düzenlenen saldırıda bir asker şehit olmuş, 3 asker yaralanmış, 6 terörist etkisiz hale getirilmişti.

Saldırının ardından valilik kararıyla köyde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Valilik kararında şu ifadelere yer verilmişti:

"Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyünün sınıra yakın konumu itibarıyla bölücü terör örgütü mensuplarının sınır bölgesinden ülkemize geçişinin engellenerek etkisiz hale getirilmesi ve muhtemel terör eylemlerinin engellenerek bölgenin kolluk kuvvetlerimizce temizlenmesi/arındırılması, bozulan asayiş ve huzur ortamının, kamu düzeninin tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince, ilimiz Çukurca ilçesine bağlı Çığlı köyünde 4 Mayıs 2016 günü saat 00.30’dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olup, Çığlı köyüne giriş çıkışlar da yasaklanmıştır."

Sokağa çıkma yasağının ardından yürütülen operasyonlarda terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 11 şüpheli tutuklanmıştı.

Son Güncelleme: 14.05.2016 17:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.