12 Mart 2016 Cumartesi 12:38
Hakkari'de Baharın Habercisi Kuzular Biberonla Besleniyor

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan Hakkari'de, "baharın habercisi" olarak kabul edilen kuzular, dünyaya gelmeye başladı.

Köylerde her yıl şubat ayının sonları ve mart ayında başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini de artırdı. Yüksekova ilçesindeki köylerde çetin kış şartlarında hayvanlarının bakımını güçlükle sürdüren besicileri, kuzu doğumlarının başlamasıyla farklı bir telaş sardı.

Yetiştiriciler yeni doğan kuzuları için yaptıkları ahırda, kuzularını büyük ot yığınlarının arasından seçtikleri en özel otlarla beslerken, bir yandan da annesi ölen kuzulara adeta annelik yapıyor.

Sütü fazla olan koyunlardan sağdıkları sütü biberonlara dolduran besiciler, sütü yetersiz kuzuları adeta bir bebek gibi besliyor. Verilen şefkat karşısında besicileri anneleri gibi gören kuzular ise zaman zaman kendilerine özenle bakan besicilerinin ardına düşerek pantolonlarının paçasına yapışıyor. Kuzuları soğuk havadan ve hastalıktan korumak için de büyük çaba gösteren besiciler, yorgunluklarını ise dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak üzerilerinden atıyor.

Besicilerden Necip Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldır hayvancılıkla uğraştığını söyledi.

Temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirten Aslan, hayvanların hem etinden hem de sütünden faydalandıklarını söyledi. Her yıl şubat ayının başlarında kuzu doğumlarının başladığını anlatan Aslan, şöyle konuştu:

"Hayvancılık bizim için çok önemli. Hayvancılığın devamı için kuzu doğumlarını çok önemsiyoruz. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Anne sütü az olan kuzular için özel önlemler alıyoruz. Başka koyunlardan sağdığımız sütü, biberonlara doldurarak kuzulara veriyoruz. Yani onlara sütü ellerimizle veriyoruz. Çünkü kuzu demek, bereket demek, kuzu demek bahar demek."

Kuzularının bakıcılığını yapan Yunus Karahan ise kuzu doğumlarıyla mesailerinin yoğunlaştığını söyledi.

Karahan, "Yeni doğan kuzular için ayrı bir ahır hazırladık. Bu ahırda en özel otları teknelere koyarak, kuzuların yemesini sağlıyoruz. Günde iki kez de süt veriyoruz. Kuzular bizim için çok önemli" diye konuştu.

Son Güncelleme: 12.03.2016 16:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.