09 Mart 2016 Çarşamba 11:48
Hayvanları İçin Otu Sırtlarında Taşıyorlar

Yüksekova ilçesinde besicilik yaparak geçimini sağlayanlar, uzun süren kış nedeniyle hayvanlarına bakmakta zorlanıyor.

İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki Karabey köyündeki besiciler, sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp, yaz aylarında dağ eteklerinde biriktirdikleri ot balyalarını, atlara bağladıkları branda ya da kızakların yardımıyla köye ulaştırıyor. Daha sonra ot balyalarını kar üstündeki alana 5'er metre arayla bırakan besiciler, her gün aynı işlemi uygulayıp küçükbaş hayvanlarına bakmaya çalışıyor.

Besicilerden Yunus Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirterek, çetin kış şartlarında hayvanlarına bakarken güçlük yaşadıklarını söyledi.

-"Hayatımız çok zor"

Günün büyük bir bölümünü hayvan bakımına ayırdıklarını dile getiren Karahan, şöyle konuştu:

"Hayvancılık olmazsa geçimimizi sağlayamayız. 3-4 kişi sabah uyanıp koyunlara ot ve su veriyoruz. Sabah işlerini bitirdikten sonra dinleniyoruz. Öğle yemeğinden sonra hayvanlar için tekrar ot hazırlıyoruz. Dağ yamacında yazın biriktirdiğimiz ot balyalarını bazen ata bağladığımız kızaklar bazen de sırtımızda taşıyarak köye ulaştırıyoruz. Bu işlemleri her gün yapıyoruz. Hayatımız çok zor. Uzun süren kışın çilesini çekiyoruz. Bir kişinin koyunlara bakabilmesi imkansızdır. Hayvanlara bakmak kolay değil."

Kışın Yüksekova’da uzun sürdüğünü ifade eden Tayyar Aslan da fazla kar yağdığı için besicilik yapmanın zorlaştığını ifade etti.

Hayvanları beslemek için köyde küreklerle alanlar açtıklarını ifade eden Aslan, "Koyunlarımızı açtığımız alana günün belirli vakitlerinde salıyoruz. Otunu ve suyunu verdikten sonra tekrar ahıra alıyoruz. Kışın hayvanlara bakmak bayağı zor oluyor ama yapacak bir şey yok. Vaktimizin çoğu, koyunlara bakmakla geçiyor" sözlerine yer verdi.

Son Güncelleme: 09.03.2016 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.