19 Mayıs 2015 Salı 18:51
HDP binalarındaki patlamalar

Hakkari'deki sivil toplum kuruluşları, Mersin ve Adana'da HDP binalarında meydana gelen patlamaları kınadı.

Bulvar Caddesi'ndeki belediye binası önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Türkiye'nin seçim atmosferine girmesiyle HDP'nin onlarca seçim bürosunun saldırılara maruz kaldığını söyledi.

Bu saldırılarda çok sayıda parti çalışanının yaralandığını ve gözaltına alınarak tutuklandığını ifade eden Akbulut, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi devlet görevlileriyle Abdullah Öcalan arasında süren görüşmeler sonucu, Öcalan 2013 Nevruzu'nda tarihi bir çağrıda bulunarak, yeni bir döneme girildiğini deklere etmişti. Akabinde PKK, 8'nci ateşkesi ilan etmiş ve bu ateşkese devlet fiilen uyarak ilk defa çift taraflı bir çatışmasızlık süreci yaşanmıştır. Barış ve çözüm sürecinde müzakere koşulları oluşmuşken, Türkiye'nin seçim atmosferine girmesi ile iki ayı aşkın süredir, HDP'nin İmralı heyeti Öcalan ile görüştürülmemektedir. Geçen sürede HDP'nin onlarca seçim bürosu saldırılara maruz kalmış, çok sayıda parti çalışanları yaralanmış, gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Özellikle seçim öncesi bir dönemde siyasal gerilim artmıştır. Kontrollü gerilim siyaseti izlenmekte, nefret söylemleri kullanılmakta ve çeşitli ayrımcı uygulamalar sonucu, sık sık toplumsal olaylar yaşanmaktadır."

Seçim öncesi çeşitli provokasyonlarla siyasal süreci etkilemeye dönük girişimlerin, barış sürecini olumsuz etkileyeceği ve siyasal taraflara hiçbir fayda getirmeyeceğini bildiren Akbulut, bu süreçte Türkiye'de iç barışın kırılgan bir noktada olduğunu iddia etti.

Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplumsal barışın tehlikeye girmesi her zaman mümkündür. Yaşanan gelişmeler bunu göstermiştir. Ortadoğu'nun ateş çemberinde olduğu bir dönemde, ülkemizdeki barış ve çözüm sürecinin başarıya ulaştırılmasından başka bir seçeneğimiz yoktur. Siyasi iktidarın bunu kavraması ve buna uygun adımları atması gerektiğini vurguluyoruz. Kürt siyasetine yönelik hiçbir dönemde kullanılmayan dil, bu dönemde kullanılmakta. Eğer toplumsal çatışmalar olmuyorsa, bunun nedeni farklı etnik ve inanç topluluklarının ile Kürtler'in sağduyulu davranarak AKP'nin tahrik ve provokasyonlarına gelmemesinden kaynaklıdır. Bu böyle bilinmelidir. STK'lar olarak, HDP'ye yapılan saldırıları kınıyoruz. Türkiye'de barışın ve demokrasinin gelişmesi için HDP'nin özgürce siyaset yapabilmesi hakkına, destek çıkacağımızı beyan ediyoruz. Tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve provokasyonlardan uzak durmaya davet ediyoruz."

Son Güncelleme: 19.05.2015 18:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.