02 Haziran 2015 Salı 15:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan Iğdır'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vatanımızda operasyon düşünenler, avucunu yalarlar. Karşılarında bizi bulurlar, ordumuzu bulurlar, güvenlik güçlerimizi bulurlar; hepsinden öte, milletimizi bulurlar. Bunu iyi bilsinler. Asla burada bir taviz olamaz. Gereği neyse yapılır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır'da halka hitap etti.

Erdoğan, Kobani'deki Kürt vatandaşları Türkiye'de ağırlarken, bölücü terör örgütünün güdümündeki partinin, Türkiye'yi suçlama, tehdit etme yoluna gittiğini söyledi.

Kendilerinin Iğdır'a, Ağrı'ya, Şırnak'a, Hakkari'ye havalimanı, yol yaparken, buralara hizmet götürürken, onların müteahhitleri tehdit ettiğini, iş makinelerini yaktıklarını, işçileri kaçırdıklarını belirten Erdoğan, "Ve süreç maalesef gecikmeli olarak devam etti. Bunların, 'Ayıp ediyorsunuz, ne yapıyorsunuz?' dediklerini duydunuz mu? Evlatları dağa kaçırılmış anaları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin önünde nasıl taciz ettiklerini duydunuz değil mi? Onları, itfaiyenin arazözleri ile nasıl oralardan kovduklarını duydunuz değil mi? Mesele bu" ifadesini kullandı.

Rabia işareti yaparak Iğdırlılara seslenen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tek millet... Tek milletin içinde ne var? Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i, Gürcü'sü, Abhaza'sı, Roman'ı, Boşnak'ı, Arnavut'u... Hepsi tek millet. 

İki; Tek bayrak. Şehidimizin kanıdır bayrağımızın rengi. Hilal, bağımsızlığımızın ifadesidir. Yıldız, şehidimizin ifadesidir. Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.

Üç; tek vatan... 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Vatanımızda operasyon düşünenler, avucunu yalarlar. Karşılarında bizi bulurlar, ordumuzu bulurlar, güvenlik güçlerimizi bulurlar; hepsinden öte, milletimizi bulurlar. Bunu iyi bilsinler. Asla burada bir taviz olamaz. Gereği neyse yapılır.

Iğdır oynanan oyunu görüyor. Iğdır tercihini yeni Türkiye'den yana kullanıyor değil mi? Iğdır birliğin, beraberliğin, kardeşliğin yanında yer alıyor değil mi? Iğdır, Rabia'ya sahip çıkıyor değil mi?

Dördüncüsü, tek devlet. 'Devlet içinde devlet... Paralel Devlet. Paralel Yapı.' Devlet içinde devlet kabul edilebilir mi? Böyle bir şeye müsaade edilebilir mi? Bunlar ağzının payını alacaktır. Devletin kurumları içerisinde şu anda zaten kimi kaçıyor gidiyor, kimisi cezaevlerinde tutuklu, kiminin mahkemeleri devam ediyor. 

Çok çile çektirdiler. Bedelini de tabii ki ödeyecekler. Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste. Şu anda çıkıyor.

Türkiyemizin 80 vilayeti gibi, Iğdır'a da hiçbir zaman ideolojik gözlükle bakmadık. Iğdır huzurlu olmadan Türkiye'nin huzurlu olmayacağını biliyoruz. Iğdır müreffeh hale gelmeden Türkiye'nin refah içinde olmayacağını biliyoruz."

-"Dindar Kürt kardeşlerimin bu inceliği iyi bilmesi lazım"

Erdoğan, Iğdırlılara, "Kardeşlerim, siz hizmete mi oy vereceksiniz yoksa ideolojik gözlüklerle mi bakacaksınız? diye sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Iğdır'ın da çaba göstermesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Bereketli Iğdır Ovası gibi, yanı başımızda yükselen Ağrı Dağı gibi bir imkanı olan bu şehrin sıkıntı içinde, sancı içinde yaşamasını kabul edemeyiz" diye konuştu.

Dinimizde ırkçılığın yerinin olmadığına işaret eden Erdoğan, Allah'ın insanları farklı kabileler halinde yarattığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ama birbirimizle iyi tanışalım, anlaşalım diye. Ne Türk'ün Arap'a ne Arap'ın Türk'e veya ne siyahın beyaza ne de beyazın siyaha üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak Allah'a yakınlık ile takva iledir. Ona bakacağız ve bunun için de çalışacağız. 

Dindar kardeşlerimin, özellikle benim dindar Kürt kardeşlerimin bu inceliği iyi bilmesi lazım. Azeri kardeşlerimin iyi bilmesi lazım. Buna göre değerlendirme yapması lazım. Nereye gidiyoruz, hangi istikamete gidiyoruz? Biz siyasi Türkçü mü olacağız, siyasi Kürtçü mü olacağız? 

Bunların hepsi bir tarafa. Üç ülkeye sınırı olan Iğdır'ın ticarette, turizmde, ulaşımda, kültürde, sanatta ve her alanda, değil Türkiye'ye, dünya çapında bir marka haline gelmesi gerekiyor. Onun için Iğdır Havalimanı'nın dolup taşması lazım. Şehrin her köşesine beş yıldızlı otellerin yükselmesi, bunların dolup taşması lazım." 

Erdoğan, bu potansiyelin Iğdır'da var olduğunu, harekete de Iğdırlıların geçireceğini bildirdi.  Erdoğan, "Gelin Türkiye'ye hep birlikte omuz verelim, destek verelim. Iğdır'ı hak ettiği yere ulaştıralım. Iğdır istismar siyaseti yerine hizmet siyasetini tercih etmelidir. Bu konuda ben size güveniyorum. Diyorum ki Ağrı Dağı'nın eteğinde güvercin olup dolaşacağımız günlerin yakın olacağına inanıyorum" dedi.

Yeni Türkiye yolunda önemli bir dönüm noktası olan 7 Haziran'ın hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan, "Yeni anayasa için başkanlık sistemi için vereceğiniz desteğe teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasına, Iğdırlılarla birlikte, "Beraber yürüdük biz bu yollarda. Beraber ıslandık yağan yağmurda. Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda. Bana her şey sizi hatırlatıyor, bana her şey Iğdır'ı hatırlatıyor" mısralarını okuyarak son verdi.

-Halkla buluşmadan notlar

Iğdır Havalimanı'ndan, konuşma yapacağı alana gelirken Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı otobüsünden halkı selamladı. Otobüsü sık sık durdurup, yol kenarında kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, çocuklara hediyeler verip, fotoğraf çektirdi.

Iğdır'ın bayan futbol takımıyla da sohbet eden Erdoğan, oyunculara, satranç hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkla buluştuğu Belediye Meydanına Türk bayrakları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğrafları asıldı.

"İmam hatiplinin gururu Sayın Cumhurbaşkanımız Iğdır'a hoşgeldiniz", Türkçe, Kürtçe ve Azerice "Barış ve kardeşliğimizin teminatı Sayın Cumhurbaşkanımızı selamlıyoruz", "Iğdır, sana inanıyor", "Sen nereye, biz oraya" pankartlarının asılı bulunduğu alana gelişinde Erdoğan'a vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

-"40 yıldır siyaset yapıyorum"

Alanda Erdoğan'ı beklerken rahatsızlanan bazı vatandaşlara, 112 Acil Servis ekipleri müdahalede bulundu.

Bu arada, halka hitap edeceği alana gelirken bir grubun arkasını dönerek "bir siyasi partinin işaretini" yaptığına dikkati çeken Erdoğan, "Çok enteresan, şurada bir grup... Edebim müsaade etmiyor tabi de sırtlarını dönerek işaret yapıyorlar. Sizde zerre kadar nezaket varsa, haysiyet varsa, zerre kadar kabiliyetiniz varsa, siyasette yer parlamentodur, orada konuşursunuz, meydanlarda konuşursunuz. Kalkıp da bu tür tehditlerle, ahlaki olmayan yöntemlerle bir yere varamazsınız. Ben 40 yıldır siyaset yapıyorum, 40 yıllık siyasetim içerisinde aldığım dini, ahlaki terbiyem hiçbir zaman böyle bir yönteme tevessül etmeye müsaade etmemiştir" dedi. 

Konuşmasının ardından Iğdır Valiliğini ziyaret eden Erdoğan, Vali Davut Haner'den bilgi aldı.

(Bitti)

Son Güncelleme: 02.06.2015 16:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.