20 Nisan 2015 Pazartesi 15:07
Erivan'da soykırıma uğrayan Azeri Türkler

IĞDIR  - HÜSEYİN YILDIZ - Erivan'da, ailesini, yakınlarını kaybeden ve Iğdır'da yaşamlarını sürdüren Azeri Türkler, Ermenilerin yaptığı katliamların izlerini taşıyor.

Özellikle 1900-1940 yılları arasında, Ermeni çetelerinin Rusya'nın da desteğiyle katliam yaptığı bölgelerden kaçıp, Türkiye'ye sığınan onlarca kişi, öldürülen aile bireyleri ve akrabalarının acısına rağmen yaklaşık bir asırdır burada yaşamaya çalışıyor.

Kimliklerinde doğum yeri günümüz Ermenistan'ın başkenti olan Erivan, eski adıyla İrevan olarak geçen Iğdır'daki Taşburun köyü sakinleri, Ermeni çetelerinin Türklere uyguladıkları soykırımın izlerini unutamıyor.

Ermeni mezaliminin mağdurlarından Bayram Budanur (85), AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sadece benim aileme yapılan zulüm, Ermenilerin soykırım yaptıklarını kanıtlamaya yeter" dedi.

İşgal sırasında ailesinin akıl almaz eziyetlerle katledildiğini dile getiren Budanur, "Biz 7 kardeştik, 5 kardeşimi Ermeniler öldürdü. Babam, annemi, amcamı, beni ve diğer kardeşimi aldı, bu tarafa kaçtık. Evlerimiz, yerlerimiz, ahırlarımız o tarafta kaldı. Bize soykırım yaptılar, mallarımızı götürdüler. İşkenceler yaptılar. Sonunda evimizi, yerimizi, toprağımızı bıraktık kaçtık Türkiye'ye" diye konuştu.

Erivan'daki yerlerini isteyen Budanur, "Benim beş kardeşimi öldürdüler. Şimdi soykırım diyorlar, Türkiye'nin orada nesi vardı ki soykırım yapsın, her şey onların elindeydi. Biz onların yaptığı katliamlar yüzünden vatanımızdan kaçtık, malımızı aldılar, tarlamızı aldılar, adamlarımızı öldürdüler" ifadesini kullandı.

Erivan'ın Almemet köyünde doğan ve uygulanan zulümden dolayı küçük yaşta kaçarak Türkiye'ye sığınan Tanrıverdi Eyrice (86) de Ermenilerin acımasızca Türkleri katlettiğini vurguladı.

Ermeni baskınları esnasında bölgede yaşayan Azeri Türklerin İran, Gürcistan ve Türkiye gibi bölgelere kaçtığını anlatan Eyrice, "Vatanımız olan İrevan'da mallarımızı talan ettiler. Kayınpederimi arabayla giderken, un ve buğday taşırken yakalamışlar. Önce mallarını talan etmişler, sonra kendisini parça parça doğramışlar. Oysa biz onlarla beraber yaşıyorduk. Şimdi orada yerlerimiz, arazilerimiz var" şeklinde konuştu.

Eyrice, "Hayvanlarımız arazilerimiz orada kaldı. Onlardan hakkımızı istiyoruz. İki dayı oğlumu İsmet ve Ali Ekber'i öldür Ermeniler öldürdü" dedi.

- "Herkesi ahıra doldurup, makineli tüfeklerle taradılar"

Emir Güneş (84) ise İrevan doğumlu olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"İrevan'ın Körali köyü var. Aras'ın kenarında, oradanız. Bir gün geldiler milletin hepsini bir araya topladılar, ahıra doldurdular, makineli tüfeklerle taradılar. Babam orada öldü, akrabalarım öldü. Mallarımızı, koyunlarımızı aldılar. Ermeniler, 'Size para vereceğiz, bir araya toplanın, devlet para verecek' dediler, milleti kandırdılar. Millet toplandıktan sonra tarayarak, öldürdüler. Ölenler öldü, annem ölenlerin arasında kaldı, ben de annemin yanındaydım, bizi öldü sandılar."

Hamile kadınların, genç kızların vahşice öldürüldüğünü dile getiren Güneş, "(Türk bizi öldürdü diyorlar), en zengin Türk'ün iki öküzü vardı, bir de kırık bir arabası. Desteği veren Rus'tu, akrabalarımızın çoğu Bakü'de kaldı. Karabağı da aldılar, verdiler Ermenilere. Biz İrevanlıyız, topraklarımızı tanıyoruz, bizim toprağımızı versinler" diye konuştu.

Son Güncelleme: 20.04.2015 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.