01 Mart 2016 Salı 11:53
Kuzeydoğu Sınırları Onlara Emanet

Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan Iğdır'da, "hudut kartalları" olarak görev yapan Mehmetçik, üstün görev bilinci ve yüksek moralle Türkiye'nin İran, Ermenistan ve Azerbaycan ile olan sınır hattını koruyor.

Türkiye'nin en doğusunda bulunan Iğdır'da, Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırlarının yer aldığı 5. Hudut Bölgesi'nde görev yapan Mehmetçik, "sınır namustur" ilkesiyle görev yapıyor.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinden başlayıp Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde kadar uzanan 300 kilometrelik sınır hattında yurdun güvenliğini sağlayan Mehmetçik'in görev azmi, 

En yakın yerleşim birimlerine onlarca kilometre uzaklıkta bulunan sınır karakollarında görev alan askerler, 3 ülkeyle olan sınırı, meydana gelecek her türlü olayı önlemek için göz kırpmadan gözetliyor.

İlin kuzeyinde bulunan ve Ermenistan sınırını belirleyen Aras Nehri hudut hattı, Kuzeydoğu'da bulunan Nahçıvan hudut hattı ve Doğu-Güneydoğu hattında bulunan İran hudut hattı, 5. Hudut Alayına bağlı birlik ve karakollarda görev yapan askerlerce 24 saat boyunca üst düzey teknolojiye sahip görüntüleme cihazları aracılığıyla izleniyor.

Üç ülkenin sınırında güvenliğin sağlanması için insansız hava araçları da kullanılıyor. Alay komutanlığına tahsis edilen hava araçları, sınırın sıfır hattında Mehmetçik'in havadaki gözü oluyor. İnsansız hava aracının gönderdiği görüntüleri dikkatle inceleyen Mehmetçik, olumsuz duruma anında müdahale edebiliyor.

- İki kıtanın kilit noktası

Konumu itibarıyla Avrupa ile Asya'nın kilit noktası olan, Türkiye'nin giriş kapısı Iğdır'da görev yapan "hudut kartalları", genellikle kaçakçılıkla mücadele ediyor. Her koşulda sınırı gözetleyen askerler, Asya ve doğu ülkelerinden Türkiye ve Avrupa'ya insan ve mal kaçakçılığını engellemek için 24 saat hazır kıta bekliyor.

Sınır hattında yasadışı faaliyetlere ve olası tehditlere karşı görev yapan Torunkışla Karakolu'ndaki Mehmetçik, görev bölgesini şu sözlerle tarif etti:

"Kuzeyimizden geçen Aras Nehri Türkiye-Ermenistan sınırını teşkil eder. Kuzeydoğu'daki Mil Tepeleri, Ermenistan ile Nahçivan arasındaki sınırı belirler. Türkiye-Nahçıvan karayolunun 2 bin metre güneyindeki leçelik arazi İran'a ait Acem Leçeliği'dir. Acem Leçeliği ile sazlık arazi ortasından geçen, kuzeybatı-güneydoğu istikametinde akan Karasu Nehri İran-Türkiye sınırını teşkil eder."

- Zorluklar onları yıldırmıyor

Hudut savunması için özel eğitilen sınır bölgesi askerleri, teknolojik silah ve araçlar kullanıyor. Sınır hattında devriye görevi yapan termal kameralarla donatılmış zırhlı araçlar, "hudut kartalları"nın vazifelerini daha güvenli yerine getirmesini sağlıyor.

Üstün görev bilinciyle hareket eden Mehmetçik, moralini de daima en üst seviyede tutuyor. Bu nedenle sınır karakolları askerlerin her türlü sosyal ihtiyacını karşılayacak şekilde donatılmış durumda.

Görev dışındaki zaman dilimlerinde satranç oynayan, televizyon izleyen ve kitap okuyan, gazino bölümünde dinlenip moral depolayan "hudut kartalları"nın beslenmesi de tüm askeri birliklerde olduğu gibi günlük kalori ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanıyor.

Son Güncelleme: 01.03.2016 18:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.