09 Aralık 2015 Çarşamba 18:29
Türkiye Avrupa'nın 'kuş zengini

Avrupa ile Asya kıtaları arasında yer alan Türkiye, bu özelliğiyle pek çok alanda sahip olduğu avantajların yanı sıra kuş çeşitliliği açısından da önemli bir zenginliğe sahip. 

Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Aşağı Cıyrıklı köyünde bulunan Aras Nehri Kuş Cenneti'ndeki halkalama çalışmalarına katılan ABD'deki Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu,  Türkiye'nin coğrafi konumuyla başta kuşlar olmak üzere yaban hayatı için en önemli koridor görevi üstlendiğini söyledi. 

Avrupa ve Asya arasında kültürel ve ticari anlamda kıtalar arası köprü görevi gören Türkiye'nin, çok sayıda kuş türünün de göç rotasında yer aldığına işaret eden Şekercioğlu, şunları kaydetti: 

"Kuş göçü esnasında Avrupa, Asya, Sibirya, Ortadoğu ve Kafkaslar'dan gelen milyonlarca kuş, ülkemize gelip bir huni şeklinde üzerimizden geçerek kışlayacakları sıcak ülkelere göç ediyor. Türkiye kuş çeşitliliği açısından Avrupa'nın en önemli ülkesidir. Şimdiye kadar 478 kuş türü tespit edildi. Her yıl birkaç yeni tür envantere ekleniyor. Bizim beklentimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde tespit edilen kuş türü sayısı 500'ü geçecek."

- Kuş gözlem turizmi 

Şekercioğlu, Türkiye'nin bu zenginliğini başta Iğdır olmak üzere pek çok noktada turizm gelirine dönüştürebileceğini ifade etti. 

Dünyada "kuş gözlemciliğinin" de önemli bir turizm hareketi olduğunu ve sahip olduğu zenginlikle Türkiye'nin bu alanda büyük bir değere sahip olduğunu dile getiren Şekercioğlu, potansiyelin iyi değerlendirilmesi durumunda Türkiye'nin bu turizmden gelir elde edileceğini söyledi.

Şekercioğlu, Iğdır'ın bu anlamda başlı başına önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Burada Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kafkas Üniversitesi, Utah Üniversitesi ve KuzeyDoğa Derneği'nin ortaklığıyla son 10 yılda yaptığımız bilimsel araştırmalarda, birçok kuş türünün burada üredikten sonra Ortadoğu'ya geçip Doğu Afrika'da kışı geçirdiğini tespit ettik. Şimdiye kadar 300'den fazla kuş türünü biz Iğdır'da tespit ettik. Yani Türkiye'de görülen kuş türlerinin üçte ikisi burada." 

Son Güncelleme: 09.12.2015 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.