11 Ekim 2013 Cuma 18:55
ŞEYH SAİD VE ZİLANDA KATLEDİLENLER AĞRIDA ANILACAK

Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi ‘Şeyh Sait İdamından Ağrı Zilan Katliamına’ adlı bir anma programı düzenleyecek. Programda; 29 Haziran 1925 yılında Diyarbakır Dağkapı Meydanında 46 dava arkadaşı ile birlikte idam edilen Şeyh Sait ve 16 Temmuz 1930’da Ağrı Dağı eteklerinde ve Zilan deresinde katledilen Müslüman Kürtler yad edilecek.

29 Haziran Pazar günü Ağrı Belediye Binası yanı Karizma Düğün Salonunda gerçekleşecek programa, Araştırmacı -Yazar Abdulkadir Turan ve Denbêj Bıheşti konuşmacı olarak katılacak.

Düzenlenecek anma etkinliği hakkında açıklama yapan Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi Başkanı M. Ali Ortaç, düzenleyecekleri programla Şeyh Said ve dava arkadaşlarını ile Zilan deresinde katledilen Müslüman Kürtlere sadakat ve bağlılıklarını gösterip rahmetle yad edeceklerini söyledi.

Ortaç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Halifeliğin kaldırılmasının ardından Şeyh Sait efendi, yanındaki arkadaşlarıyla istişare sonucu varmış oldukları kararla İslami bir kıyam gerçekleştirmişlerdir. Ardından 29 Haziran 1925 tarihinde kendileri ve 46 aziz arkadaşıyla istiklal mahkemeleri tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanın’ da  idam edilmişler, katledilmişlerdir. Ayrıca 16 Temmuz 1930 tarihinde yine  Zilan deresinde ve Ağrı Dağı’nın eteklerinde rejim tarafından büyük bir katliam gerçekleştirilmiştir. Halk, Şeyh Said kıyamından sonra 5 yıl süreyle yine büyük bir acı yaşamıştır. On binlerce Müslüman Kürt kıyımdan ve katliamdan geçirilmiştir. Ağrılılar olarak dedelerimizin ve nenelerimizin acısını tekrar yüreğimde hissetmek adına yine Zilan katliamını da Şeyh Sait Efendi'nin kıyamını birleştirerek inşallah bu konferansta yad edeceğiz.”şeklinde konuştu.

Ortaç, etkinliğe tüm Ağrılıları davet etti.  


Son Güncelleme: 15.02.2018 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.