26 Mayıs 2016 Perşembe 16:13
120 Yıllık Köşklere Fizibilite Çalışması

 Sarıkamış'ta Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan 120 yıllık iki köşkün restorasyonu için fizibilite çalışmalarına başlandı.

Rus Çarı 2. Nikola'nın, 1896 yılında av köşkü olarak kullanılmak üzere yaptırdığı "Katerina Köşkü" ile oğlunun tedavisinin gerçekleştirilmesi için hazırladığı "Şişman Köşk"ün restorasyonu için Kars İl Özel İdaresine bağlı ekipler tarafından fizibilite çalışması başlatıldı.

Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Selim Kaymakamı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdinç Dolu ile teknik heyet, tarihi köşklerde incelemelerde bulundu.

Teknik ekip, köşklerin içerden, dışardan, havadan ve bütün açılardan fotoğraf ve videosunu çekti.

Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars Valiliği başta olmak üzere Sarıkamış Kaymakamlığı ve Sarıkamış Belediyesi olarak bu tarihi değerlerin turizme kazandırılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Daha önceden bir takım çalışmaların yapıldığını hatırlatan Karaman, ”Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan bu tarihi ahşap binalar için Kars Valiliği koordinesinde, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı ekiplerimiz, Genel Sekreterimiz, Erdinç Dolu Bey’le Sarıkamış'ın en önemli turizm ve tarihi değerlerinden Katerina Köşk'ü ve yanındaki Şişman Köşk'ün restorasyonu ve turizme kazandırılması hususunda etüt çalışmaları başlatıldı. İnşallah geniş kapsamlı güzel bir çalışma ile bu tarihi değerlerin bir an önce restorasyon çalışmalarına başlanır." diye konuştu.

Sarıkamış Kazım Karabekir Mahallesi ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu 28 odalı av köşkü ve yanındaki Şişman Köşk, 19. yüzyıl baltık mimarisi izlerini taşıyor.

Temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan inşa edilen ana binanın sağında ve solunda, cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ağaçtan oluşan bölüm bulunuyor.

Köşkün yanı sıra tümüyle ahşaptan inşa edilen yan binası, inşasında hiç çivi kullanılmamasıyla da dikkat çekiyor. Çar 2. Nikola'nın yaptırdığı av köşkü, 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmıştı. Köşk daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmişti.

 

120 Yıllık Köşklere Fizibilite Çalışması

120 Yıllık Köşklere Fizibilite Çalışması

120 Yıllık Köşklere Fizibilite Çalışması

120 Yıllık Köşklere Fizibilite Çalışması

Son Güncelleme: 27.05.2016 23:11
Anahtar Kelimeler:
KarsSarıkamışKöşk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.