07 Nisan 2016 Perşembe 10:13
Kars'ta Havalar Isındı Çobanların Mesaisi Başladı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde havaların ısınmasıyla koyun sürülerini meralara çıkaran çobanların mesaisi başladı.

Çetin kış koşullarının yaşandığı 2 bin 200 rakımlı en yüksek yerleşim birimlerinden olan Sarıkamış'ta, baharın gelişi en çok bölgedeki çobanları ve hayvan besicilerini sevindirdi. Yaklaşık 6 ay boyunca kar altında hayvanlarının bakımını ve beslenmesini kapalı alanlarda yapan çobanlar, havaların ısınması ve güneşin açmasıyla birlikte koyun sürülerini otlatmak için meralara bıraktı. Bir hafta önce dünyaya gelen kuzuların doğayla buluşması da ilginç görüntüler oluşturdu.

Sabah erken saatlerde evlerinden ayrılan çobanlar, bir tarafı karlarla kaplı mera ve çayırlık alanda koyunlarını otlatırken, bir taraftan da yorgunluklarını taşların dibinde yaktıkları ateşte demledikleri matara çayı içerek atıyor. Eşek ve köpekleri ile koyun sürüsünü akşam saatlerine kadar otlatan çobanlar, zaman zaman sürünün gerisinde kalan bir haftalık kuzuları da kucağında götürüyor.

Yaklaşık 40 yıldan bu yana hem hayvan besleyen hem de Şehitler Mahallesindeki küçükbaş hayvanların çobanlığını yaparak ailesinin geçimini sağlayan Efe Bozkurt (58), uzun süren kış mevsiminde hayvanların içeride beslenmesinin bütçelerini zorladığını anlattı.

Karların erimesi ve havaların ısınmasıyla "davar komu" dedikleri kapalı alanlardan koyun ve kuzuları meraya çıkarmanın sevincini yaşadıklarını belirten Bozkurt, şunları kaydetti:

"Hayvanlarımız 6 aydır içeride kaldı. Bu süre içinde ot, saman, yem artık hepsi bitti. Havaların ısınmasıyla koyunları kuzularıyla birlikte gün yüzüne çıkardık. İnşallah hep böyle güzel gider. Yine mayıs ayı sonuna kadar yağmur, çamur bazı zorluklar olacak. Ama hayvanlar 10. aya kadar meralarda beslenecek. Sıkıntımız 10. aydan sonra başlıyor. Buna da çoluk çocuğumuzun rızkı için katlanacağız."

Son Güncelleme: 08.04.2016 11:50
Anahtar Kelimeler:
çoban
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.