18 Ağustos 2015 Salı 13:46
Kars'ta kaz yetiştiriciliği

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, kentte 280 bin civarında kaz popülasyonu bulunduğunu söyledi.

Düzgün, yaptığı açıklamada, Kars'ın Türkiye’de bulunan toplam kaz popülasyonunun yüzde 30'unu oluşturduğunu ve ülke sıralamasında 1. sırada yer aldığını belirtti.

Kars'ın uygun coğrafik konumu ve su kaynaklarının bol olması kaz yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına olanak sağladığını ifade eden Düzgün, "Küçük aile işletmeciliği şeklinde ve kadınlar tarafından yetiştiriciliği yapılan kaz üretiminin çok az bir kısmı damızlık olarak tutulup, çoğunluk kısmı ekim-kasım aylarında kesilerek, kurutulup kış aylarında tüketilmektedir. Kesilmiş ve bölgenin damak tarzına göre kurutulmuş olan kazların büyük çoğunluğu Türkiye'nin değişik bölgelerine de gönderilmektedir" diye konuştu.

Kazcılığın aile tipi işletmelerde ekonomik gelir sağlayan son derece verimli bir sektör olduğuna dikkati çeken Düzgün, şöyle konuştu:

"Türkiye geneli ve Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde ticari amaçlı kaz yetiştiriciliği oldukça sınırlı olup, genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Kaz yetiştiriciliği için bakımı zor ve masraflı olduğu ifade edilmişse de kaz yetiştiriciliği, büyük ve küçükbaş hayvancılığa ve diğer kanatlı hayvanlara göre bakımı nispeten daha kolay ve üretim maliyetleri düşüktür. Bu açıdan değerlendirildiğinde yöre halkı için alternatif bir iş ve gelir kaynağı olarak görülmelidir. Kaz yetiştiriciliğinin bundan sonra büyük bir sektör haline gelmesini ve istihdam alanları açılmasını hedefliyoruz."

Son Güncelleme: 18.08.2015 13:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.