04 Temmuz 2015 Cumartesi 15:41
Sarıkamış Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Önder:

Sarıkamış Devlet Hastanesi Genel Cerrahi birimi sorumlusu Opr. Dr. Tolga Önder, ameliyat ettiği her 10 hastadan 2'sinde tiroid kanseri tespit edildiğini söyledi.

Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan ve tiroid rahatsızlığından ameliyat olan 87 hastanın patoloji sonucuna göre yüzde 19.7'sinde kanser tespit edildiğini ifade etti.

Tiroid rahatsızlığının kadınlarda yaygın olarak görüldüğünü dile getiren Önder, "Guatr hastalığı nedeniyle ameliyat ettiğimiz hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde tiroid kanseri görüldüğünü saptadık. Çalışmaya göre, 87 hastanın sadece 2'si erkek 85'i ise kadın. Bu oran oldukça yüksek. Yaptığımız operasyon ve peryodik tedavilerle bu 87 hastamızı iyileştirdik ve kontrolleri devam ediyor" diye konuştu.

Özellikle bölgede yaşayan hastaların dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Önder, pekçok hastanın guatr hastalığını ihmal edip, kendilerine çok geç başvurduğunu ifade etti.

Tiroid hastalarının geçireceği ameliyatla rahatsızlıktan kurtulabilecekken hastaneye geç başvurmaları nedeniyle ameliyat sonrasında kemoterapi, nükleer tedavi ve ışın tedavisi almak zorunda kaldığını anlatan Önder, şunları kaydetti:

"Hastalığın nedenleri arasında aşırı radyasyon alımı, genetik başta geliyor. Ailesinde tiroid kanseri bulunanlar, ses kısıklığı gelişenlerin, aşırı kilo verenlerin, aşırı terlemesi olanların mutlaka en yakınındaki genel cerraha gidip, tiroidlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde beklenmedik sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir."

Son Güncelleme: 04.07.2015 15:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.