13 Temmuz 2015 Pazartesi 00:47
'Silah bırakma sürecin en temel koşullarından'

KARS - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi ve AK Parti Kars Milletvekili Mehmet Uçum, silah bırakmanın Çözüm Sürecinin en temel koşullarından birisi olduğunu söyledi. 

Uçum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çözüm Sürecinin başından itibaren silahsızlanma boyutunun büyük önem taşıdığını anlattı. 

Türkiye'de Çözüm Sürecinin başarıya ulaşmasında silah bırakmanın önemli bir aşama olacağına işaret eden Uçum, "Çözüm Sürecinin en önemli boyutlarından birisi Türkiye sınırları içerisinde silaha dayalı artık hiçbir pratiğin olmamasını sağlamaktır. Türkiye sınırları içerisinde silahlı unsurların bulunmamasıdır. Türkiye sınırları içerisinde silahların gömülmesidir. Dolayısıyla Çözüm Sürecinin bu boyutu en temel koşullardan birisidir" dedi.

Uçum, şiddet içeren politikalar yürütmenin demokrasiye karşı tutum olacağını aktardı. 

Silah bırakmanın sağlanmasıyla Türkiye'de demokratik siyasetin egemen kılınabileceğini vurgulayan Uçum, şöyle devam etti:

"Ancak bu koşullarda demokratik siyaset yoluyla Türkiye'nin demokrasisini geliştirmek mümkün olabilir. Yeniden, şiddeti bir politik mücadele aracı olarak piyasaya sürmek hem demokrasi karşıtı bir tutumdur, hem de çözüm süreci karşıtı bir tutumdur. Anlaşılan o ki şiddet yoluyla Türkiye'nin demokratikleşmesi, Çözüm Sürecinin başarıya ulaşması, yeni anayasaya kavuşması, 21'inci yüzyılın ihtiyacına uygun bir siyasal sistem oluşturulması engellenmeye çalışılıyor."

- "HDP açık bir yaklaşım ortaya koymalıdır" 

Mehmet Uçum, son günlerde PKK tarafından yapılan eylemlere ilişkin HDP'nin açık bir yaklaşım göstermesi gerektiğini aktardı. 

HDP'nin şiddet ve silahla olan ilişkisini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Uçum, şiddetin toplumsal hayattan çıkarılması gerektiğini söyledi. 

"Olaylara ilişkin HDP açık bir yaklaşım ortaya koymalıdır" diyen Uçum, "Şiddetle ve silahla ilişkisini kesinlikle yeniden tanımlamak zorundadır. Şiddeti bir siyasal mücadele aracı olarak görüp görmediğini açıkça ifade etmek zorundadır. Eğer HDP'ye göre de şiddet siyasal mücadele aracı olmaktan çıkmışsa, meşruiyeti olmayan bir yöntemse bunu açıkça ifade etmek zorundadır" ifadelerini kullandı

Çözüm Sürecinin Türkiye toplumuna ait olduğunu vurgulayan Uçum, şunları söyledi:

"Çözüm Sürecinin silahsızlanma boyutu bakımından muhatap olanların da bu konuda net tutum almaları gerekir. Çözüm Süreci birilerinin 'bitti' demesiyle bitmez. Çözüm Süreci Türkiye toplumuna ait bir süreçtir. Türkiye toplumunun belli bir kimliğine ya da Türkiye'nin belli bir bölgesine ait süreç değildir. Türkiye'nin tamamına ve Türkiye'nin tüm kimliklerine ait bir süreçtir. Türkiye toplumunun içselleştirdiği ve geleceğe dönük bir süreçtir."

Son Güncelleme: 13.07.2015 00:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.