07 Ağustos 2015 Cuma 20:25
Şırnak'taki hendekleri kapatmak isteyen polislere saldırı

KARS  - HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Ellerin tetikten çekilmesi, operasyonların durması, çatışmaların bitmesi ve diyalog yolunun açılmasını arzu ediyoruz" dedi.

Bilgen, HDP Kars İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, birkaç gün önce başlayan yeniden barış umutlarının, bugün Şırnak'ın Silopi ilçesinde yaşanan olaylar dolayısıyla kaygılanmalarına neden olan bir atmosfere dönüştüğünü belirtti.

Ellerine ulaşan bilgiye göre Silopi'de şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendiklerini aktaran Bilgen, "Ağır yaralılar ve 15 civarında yaralı olduğuna dair yerel bilgiler var. Yaralıların hastaneye ulaşımının engellendiğine dair duyumlar var. Bunlar bizde ciddi endişeler oluşturuyor. Yaşadığımız gerilimin başka şehirlere yayılmaması konusunda temennilerimizi iletmekle birlikte ne yazık ki Cizre'ye de sıçradığı yönünde bilgiler var" diye konuştu.

Bilgen, şöyle devam etti:

"Bir yerden sonra çatışmaların hangi noktaya ulaşacağı, kime zarar vereceğini kestirmek mümkün olmaz. Bizim özellikle Silopi'yle ilgili paylaşmak istediğimiz nokta bu konuda İçişleri Bakanı'na bilgi verilmesine, İçişleri Bakanı'nın da son derece net biçimde sivillerin bulunduğu mekanlara ateş açılmaması yönünde talimat verildiği yönündeki bilgi paylaşımına rağmen çatışmaların durmamış olması, ateş açılıyor olmasıdır. Sivillerin zarar görmesinin hiçbir gerekçesi, hiçbir mazereti olamaz. Sivillerin zarar görebileceği bir çatışma ortamı da hiçbir şekilde kabul edilemez. Uluslararası hukuk, insancıl hukuk asla buna cevaz vermez. Biz bir an önce çatışmanın durmasını, bir tek sivilin daha hayatını kaybetmesine neden olunmamasını özellikle ifade etmek istiyoruz."

- "Diyalog yolunun açılmasını istiyoruz"

Hayatını kaybeden asker, polis ve herkes için rahmet ve başsağlığı dilediklerini belirten Bilgen, ülkenin bu çatışmalı ortamdan bir an önce çıkmasını istediklerini kaydetti. 

"Ellerin tetikten çekilmesi, operasyonların durması, çatışmaların bitmesi ve diyalog yolunun açılmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullanan Bilgen, şöyle konuştu:

"Türkiye koalisyon uğruna da olsa bir tek çocuğunu, bir tek evladını bile feda etmemelidir. Kimsenin kişisel hesapları ya da siyasal hırsları ülke geleceğinden ve gençliğinden daha değerli, önemli değildir. Bu konuda Türkiye'nin sorumlu bir hükümete kavuşmasını, hesap verebilir, hesap sorulabilir ve ülke güvenliğini sağlamakla mükellef bir muhatabın ortaya çıkmasını temenni ediyoruz. Bizim için hiçbir iktidar, hiçbir imkan, hiçbir ikbal, hiçbir koltuk insan hayatından daha önemli olamaz. Bütün sivil toplum örgütlerini, kanaat önderlerini, barış aktivistlerini ve Türkiye'nin istikrarından, Türkiye'nin barışından yana olan bütün müttefikler, bütün dost ülkeleri de bu süreçte barıştan yana tutum almaya, sorumluluk üstlenmeye, Türkiye'de bir an önce demokratik bir barış ortamının tesis edilmesi için sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz."

Her gün terör ve şiddetten dem vuran, vatan millet söylemiyle siyaset yapanların, bunun araştırılmasına dönük bir komisyonun çalıştırılmasına fırsat vermediğini ileri süren Bilgen, "Onlar Meclis'in tatile gitmesini tercih etmiştir. Meclis bu sürece müdahil olmak zorundadır" diye konuştu.

Son Güncelleme: 07.08.2015 20:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.