22 Ekim 2015 Perşembe 09:53
AK Parti'nin tek başına iktidar

Seçimlere 10 gün kala araştırma şirketleri bir bir sonuç açıklıyor. Konsensüs ve Genar yöneticileri ulaştıkları sonuçları paylaştılar. Konsensüs'e göre 8 Haziran ile 1 Kasım arasında bir fark olmayacak, Genar'a göreyse AK Parti'nin tek başına iktidarına ramak kaldı.
Konsensüs araştırma şirketi, 2000 denekle 85 seçim çevresinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını Yavuz Oğhan'a anlattı. Konsensüs'ün Genel Müdürü Murat Sarı AK Parti'nin oyunu yaklaşık iki puan arttırdığını ancak tek başına iktidarı yakalayamadığını söyledi.

"Araştırma sonuçları bize 7 Haziran'a göre partilerin oy oranlarında çok bir fark olmadığını gösteriyor. Ankara bombalaması Ak Partiyi olumsuz etkiledi. Güneydoğu'daki çatışmalı süreç de HDP'yi. MHP'nin seçim sonrası uyguladığı stratejinin oy kaybettirdiğini görüyoruz. CHP ise özellikle patlama sonrası seçmen sayısını arttırıyor."

AK Parti: 43 272 Milletvekili

CHP: 28,6 146 Milletvekili

MHP: 13,1 57 Milletvekili

HDP: 11,9 75 Milletvekili

DİĞER: 3,4w

Hata payı artı eksi %2

'CHP SÜRPRİZ YAPABİLİR'

Konsensüs araştırmasına göre CHP'de gözle görünen bir artış var. MHP'de ise erime. Konsensüs Güneydoğudaki çatışmalı sürecin HDP'yi de aşağı çektiğine ilişkin bulgulara ulaşmış araştırmasında. Ancak Ak Parti için seçmen nabzını ölçen Genar'ın bulguları farklı.

'TEK BAŞINA İKTİDARA RAMAK KALDI'

Genar'ın AK Parti bulgusu Konsensüs'ün yarım puan üzerinde. Ancak CHP bulgusu Konsensüs'e göre 3.3 puan aşağıda. Tabloyu Genar'ın Başkanı İhsan Aktaş yorumladı.

"Bu seçimde CHP tahminleri araştırma şirketlerinin bir bölümünü mahcup edecek. Bölgede katılım düşerse HDP'nin oy oranında aşağı doğru bir yöneliş olabilir ama baraj tehlikesi yok. MHP ise tabanın 'iktidar' talebine yanıt veremediği için 7 Haziran'a göre aşağıda görünüyor."

AK Parti: 43,5

CHP: 25,3

MHP: 14,5

HDP: 13,3

Hata payı artı eksi % 1

Genar Başkanı İhsan Aktaş'a göre de ortaya çıkan tabloda tek başına iktidar bıçak sırtı. Aktaş AK Parti için tek başına iktidara "Ramak kalma" hali var dedi ve şöyle devam etti "AK Parti bugünden itibaren kendisini bir puan attırmaya kodlamış durumda. Tek başına iktidar olması için bir puana ihtiyacı var. AK Partinin iktidar olup olmaması, ramak kalması tarifi vardır ya, kesinlik yok, ramak kalma hali var."

Her iki araştırma şirketinin yetkilisi de yurt dışından gelecek oyların kritik illerde önemli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bir de parlamento dışında kalan partilerin 7 Haziran'a göre çok daha az seçmenden oy alacağı tahminini yaptılar.

Son Güncelleme: 22.10.2015 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.