12 Mart 2016 Cumartesi 16:03
Sağlık Bakanlığı Tıp Bayramı Etkinliği

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Nasıl deprem felaketinden sonra Van'ı kısa bir sürede, 28 bine yakın yeni konut inşa ederek yeniden ihya etmişsek, Silopi'nin her sokağını, Cizre'nin her sokağını, Sur'un her taşını koruyacak ve yeniden inşa edeceğiz. Yeni Silopi, yeni Sur, yeni Cizre eskisinden daha güzel olacak. Yıkık tek bir ev bırakmayacağız, açta ve açıkta tek bir vatandaş bırakmayacağız" dedi.

Davutoğlu, Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Van'da katıldığı programda yaptığı konuşmada, vatandaşların son 14 yılda sağlık alanında gösterilen tüm çabaları takdirle karşıladığını belirtti.

Sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyet yüzde 39'larda iken yapılan son araştırmalarda bu oranın 2014'te yüzde 70, 2015 yılında ise yüzde 73 olarak gerçekleştiğinin görüldüğünü ifade eden Davutoğlu, "Öncelikli dönüşüm programlarımızda sağlık sektörüne ayrı bir parantez açtık. Sağlıkta daima en ileri teknolojilerle hizmet vermeyi amaç ediniyoruz. Ülkemizde sağlık alanında, kamu, üniversite, özel vesaire, çalışan sayısını 378 binden 839 bine yükselttik. Nüfusumuz iki misline çıkmadı bu dönemde ama sağlık çalışanımız iki misline çıktı. Hekim sayımız ise 92 binden 141 bine çıktı. 2002 yılında ülkemizde 38 tıp fakültesi vardı, bugün ise 32'si vakıf 71'i devlet olmak üzere 103 tıp fakültemiz var. 38'den 103'e. Buradan da ifade edeyim, üniversitelerimizin ve tıp fakültelerimizin sorunlarıyla da doğrudan yakından ilgilenmeye devam edeceğiz. YÖK Başkanımızla, Sağlık Bakanlığımızla, Milli Eğitim Bakanlığımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.

Tıp fakültelerinde yaklaşık 12 bini kadın olmak üzere 28 bin 722 öğretim elemanının görev yaptığını, 71 bin 805 öğrencinin öğretim gördüğünü vurgulayan Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Burada özellikle kadınlar gününü de bu hafta içinde kutladığımız için, erkek doktorlarımız, çalışanlarımız kusura bakmazlar ise hanım doktorlarımıza, hemşirelerimize, hasta bakıcılarımıza hassaten teşekkür ediyorum. Kadınlarımıza her meslek yakışır ama doktorluk ayrı bir yakışıyor çünkü kadınlarımızın merhametli elleri vatandaşlarımıza şifa dağıtmak konusunda bir anne hassasiyetiyle yaklaşıyor. 2013-2015 yılları arasında 810 adet hastane ve yeni bina yaptık. Yine aynı dönemde bin 775 adet birinci basamak sağlık tesisi inşa ettik. Böylece toplamda 2 bin 585 adet sağlık tesisini ülkemize kazandırdık. 2003 yılında sağlıkta dönüşüm programını uygulamaya koyduk. Başta SSK olmak üzere kamu hastanelerini Sağlık Bakanlığı'na devrettik. Dar gelirli kesimlere yönelik yeşil kartlı vatandaşlarımızın haklarını genişlettik. Yeşil kart sahiplerinin ayakta tedavi kapsamında görecekleri sağlık hizmetleriyle ilaç giderlerini karşıladık. İlaçtaki KDV oranını düşürdük ve ilaç fiyatlandırma sistemini değiştirdik. Böylece ilaç fiyatlarında önemli oranda indirim sağladık."

-"Sektörde lider bir ülke olmayı hedefliyoruz"

İktidara geldiklerinde 6 bin 389 olan kamu hastanelerindeki nitelikli yatak sayısının bugün 48 bini geçtiğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "2023 yılında toplam 168 bin hasta yatağını nitelikli hale getirerek sağlık yapısını yenilemiş, sektörde lider bir ülke olmayı hedefliyoruz. 2002 yılında kamu hastanelerimizdeki yoğun bakım yatak sayısı gerçekten hayretlerle hatırladığımız bir sayıdır, 869'du sadece. 81 vilayete böldüğünüzde bir vilayete takriben 10 yatak düşüyor, yoğun hasta bakımında, bugün ise bu sayı 12 bin 484" dedi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti engellemeye yönelik yapılan çalışmaları da anlatan Davutoğlu, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin azaltılması için toplumsal farkındalık çalışmalarını yürüttük. 'Sevgi en iyi ilaçtır, iyi ki varsın' ve 'Şifa veren ele vefa' temalı kampanyalar düzenlendi. Bu sene de sağlık çalışanlarına yönelik şiddete duyarlılık kapsamında 'şifa veren ele vefa' kampanyası sürdürülecek" ifadesini kullandı.

Özellikle ayda belli bir saat nöbet tutan hekimler ve sağlık çalışanları için fiili hizmet zammının mahiyeti konusunda çalışmaların hızlandığını kaydeden Davutoğlu, "İnşallah kademeli ve basamaklı bir şekilde bu çalışmaları en kısa sürede tamamlayacağız. Bu konuda kanun tasarısı pazartesi günü Bakanlar Kurulunda görüşülecek. Bu ülkenin her köşesine hizmet götürmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Biz halka hizmetin hakka hizmet olduğunun şuurunda olan insanlarız. Bu şuur ile güzel şehrimiz Van'a 14 yılda 20 milyar lira yatırım ve destek sağladık. Bunun içinde sağlık yatırımları, sağlık hizmetleri büyük bir yer tutuyor" diye konuştu.

- "Van merkezde 500 yataklı yeni hastane açılışı yapacağız"

Nerede bir ihtiyaç varsa devlet olarak o ihtiyacı gidermek için imkanların seferber edildiğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zaman zarfında bakınız Van'da 67 sağlık tesisi inşa ettik. Van'da ambulans sayısı, şimdi sorsam muhtemelen birçok doktor arkadaşımız hayretle karşılayacaktır, 2002'de kaçtı biliyor musunuz, sadece 3'tü. Şu anda ambulans sayımız 66, 22 kat fazla. Nitelikli yatak sayısı ise sadece 12'ydi, şu anki nitelikli yatak sayısı 606. Bugün bu programın hemen ardından Van merkezde 500 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesinin açılışını yapacağız. Ayrıca aralarında şehir hastanesinin de olduğu 37 sağlık tesisi daha yapacağız. 14 yılda sadece sağlık alanında değil her alanda Van'da büyük bir değişim yaşadık."

Van depremi olduğunda halkın yanında olduklarını vurgulayan Davutoğlu, "Van'ı yeniden inşa ettik. Bugün eminim bu terör olayları sebebiyle yakılan, yıkılan Sur, Silopi ve Cizre'yle ilgili birtakım negatif propagandalar yöneltilecek. Oradaki bazı görüntüler üzerinden Türkiye'yi itham etmeye kalkanlar da çıkabilir. O görüntülerin müsebbibi bölücü terör örgütüdür. Oraları silah deposu haline getirerek, 'gece kapınızı dahi açık tutacaksınız, biz istediğimiz zamanda gireceğiz' diyerek oradaki vatandaşlarımızın şerefiyle oynayarak, vatandaşlarımızı tehdit ederek oraları bir terör yuvası haline getirdiler. Tabii devlet olarak buna sessiz kalamazdık, gereğini yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, "Ama şu da bilinsin ki, Van'ı örnek olarak gösteriyorum, nasıl deprem felaketinden sonra Van'ı kısa bir sürede 28 bine yakın yeni konut inşa ederek yeniden inşa ve ihya etmişsek Silopi'nin her sokağını, Cizre'nin her sokağını, Sur'un her taşını koruyacak ve yeniden inşa edeceğiz. Yeni Silopi, yeni Sur, yeni Cizre eskisinden daha güzel olacak. Yıkık tek bir ev bırakmayacağız, açta ve açıkta tek bir vatandaş bırakmayacağız. Van depremi işte şahidimizdir, biz söyledik mi gereğini yaparız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da sürekli olarak mesaisini bölgede geçirdiğini aktaran Davutoğlu, "Bütün arkadaşlarımızla seferber haldeyiz. Yeni Silopi, yeni Cizre ve yeni Sur eskisi kadar güzel, eskisi kadar kültürümüzü yansıtan özellikleriyle gıpta edilen şehirler haline gelecek" diye konuştu.

Özellikle çözüm süreci döneminde, halkın barış, huzur ve istikrarının sağlandığı dönemlerde hayvancılıkta da artış yaşandığını dikkati çeken Davutoğlu, "Bütün yaylalar, bütün vadiler, bütün güzel ırmaklarımızın kenarlarında yeni bir baharı, insanıyla, hayvanatıyla, nebatatıyla herkesin mutluluk içinde olduğu yeni bir dönemi başlatacağız" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye mağduriyetler ve mahrumiyetler ülkesi olmayacak"

Her alanda, Türkiye'nin her yerinde millete hizmet için var olduklarını vurgulayan Davutoğlu, "İnsanlarımızın yüzü gülsün, gönülleri şen olsun diye çalışıyoruz. Aynen sizin gibi, doktorlarımız gibi. Hep beraber çok daha büyük hedeflere yürüyoruz, yürüyeceğiz. Türkiye mağduriyetler ve mahrumiyetler ülkesi olmayacak" dedi.

Nevruz'un yaklaştığını hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Nevruz'u buradan selamlıyorum. Nevruz'u kim kan, şiddet ve terörle anmak isterse karşısında Türk, Kürt, Sünni, Alevi, hep beraber duracağımızı da ilan ediyorum. İnşallah hem bedenen hem ruhen nice sağlıklı nesiller yetiştireceğiz ve bu nesilleri birbirine kardeş kılacağız. Buna biz inanıyoruz, milletimiz inanıyor. Önümüzdeki dönem kardeşliğimizin pekiştiği, devlet- millet birlikteliğinin arttığı, yaralarımızın sarıldığı, genç nesillerin geleceğe umutla, ümitle baktıkları bir dönem olacak."

(Bitti)

 

 

Son Güncelleme: 13.03.2016 11:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.