25 Mart 2016 Cuma 11:33
Ebru Gündeş Reza Zarrab için kararını verdi! Ebru Gündeş Reza Zarrab boşanıyor mu ?

19 Mart akşamı Amerika-Miami’de tutuklanan Rıza Sarraf’ın yanında eşi Ebru Gündeş ve 5 yaşındaki kızı Alara vardı. Olay üzerine kızını alıp hemen İstanbul’a dönen Ebru Gündeş yakınlarına, ‘Rıza beni yanında ister’ dedi ve Miami’ye gitme kararı aldı. Gündeş, 4 Nisan’da Miami’de yapılacak ilk duruşmada eşinin yanında olacak ve 3 hafta Amerika’da kalacak. 

BEYAZIT'TAKİ DURAK DÖVİZ MERCEK ALTINDA

New York savcısı Preet Bharara’nın hazırladığı iddianameye göre Türkmenistan ve Hong Kong’a yapılan iki para transferi ABD tarafından engellenmiş. Ancak Zarrab, bu blokajları Beyazıt’taki Durak Döviz aracılığıyla aşmış

İşadamı Reza Zarrab’ın Miami’de gözaltına alındığı soruşturmanın iddianamesinde Reza Zarrab ve şirketleri üzerinden yapılan para transferleri ayrıntılı olarak anlatılıyor. New York savcısı Preet Bharara’nın hazırladığı iddianameye göre Türkmenistan ve Hong Kong’a yapılan 635 bin dolar tutarındaki iki transfer Türkiye’deki iki şirket üzerinden gerçekleştirilmiş. İddianameye göre transferlerle ilgili bir diğer şirket ise Beyazıt’taki Durak Döviz…  
 

Yardım talebi
İddianamede yer alan 1 Haziran 2011 tarihli yazıya göre, İran Devlet bankası Bank Mellat bünyesindeki Mellat Exchange, Zarrab’ın Birleşik Arab Emirlikleri’ndeki Al Nafees Exchange ve Türkiye’deki Asi Kıymetli Madenler adlı şirketleri üzerinden Hong Kong’a iki havale yaptı. Ancak bu havaleler ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) yaptırımları gereği ilgili Amerikan bankası tarafından bloke edildi. Bunun üzerine Mellat Exchange’nin üst düzey yöneticisi Hüseyin Necefzade, Zarrap’a ‘çok acil’ koduyla bir e-posta gönderdi. Bu e-posta’da blokajla ilgili belge ve diğer detaylarla birlikte Mellat Exhange tarafından Durak Döviz’e gönderilen Farsça bir yazı da yer aldı. Yazı şöyle: 

‘Ayarlama yapın’
‘Yukarıda belirtilen tutarlar, OFAC tarafından bloke edildi ve tüm gerekli belgeleri vererek bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için tekrar tekrar girişimde bulunulmasına rağmen maalesef havaleler yapılmadı. Bu nedenle şu husus talep edilmektedir: 2 aydan uzun süre geçtiği ve Nafiss Exchange tarafından yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığı göz önüne alındığında, bu vakanın, sizin kılavuzluğunuzda kapatılması için ayarlamaları yapmanızı rica ederiz.’ 
İddianamede Zarrab’a gönderilen mailin eklerinde ‘çok gizli’ ibareli ve İran Devrim Muhafızları’na bağlı olduğu belirtilen HKICO firması yöneticisi Seyfullah Jasnsaz imzalı bir yazı var. Bu yazıda HKICO’nun hesabına yaklaşık 100 Milyon Euro’luk havale yapılması isteniyor. 

OFAC ile temas

İddianamede Zarrab’ın suçlandığı ve ona bağlı şirketler tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen işlemlerin yanı sıra şüpheli görülerek bloke edilen işlemlere de yer veriliyor. Bunlardan biri ABD’li bir banka tarafından bloke edilen 3 milyon 711 bin euro tutarındaki transfer. 24 Mayıs 2011’de Mellat Exchange tarafından Zarrab’a gönderilen e-posta’da ‘İran’da gaz sahasının geliştirilmesiyle bağlantılı olarak verilen hizmetlerin karşılığı’ olduğu belirtilen havalenin durdurulduğu, bu konuda kolaylık sağlanması veya havalenin iade edilmesi için Zarrab’ın Türkiye’deki OFAC vekili ile iletişime geçmeleri yönündeki önerisinin gereğinin yapıldığı belirtiliyor. Türkiye’deki OFAC yetkilisiyle kimin nasıl temasa geçtiği ve sürecin nasıl neticelendiğine dair bir bilgi ise yok.

RIZA ZARRAB (RIZA SARRAF) KİMDİR?

12 Eylül 1983 yılı İran doğumlu Rıza Sarraf, Türkiye' de yaşamını sürdüren İranlı iş adamıdır. Yaşamını Dubai'de ailesiyle sürdürmüş daha sonra asıl adı Reza Zarrab olan iş adamı adını Türkleştirerek Rıza Sarraf olarak değiştirmiştir. 1997 yılında kurulan Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmalarıyla beraber Dubai' de para piyasalarında faaliyet göstererek iş yaşamına başlamıştır. Yirmi yaşından sonra Türkiye' ye gelerek hayatını sürdüren Rıza Sarraf, ayrıca şarkı sözü yazarak müzik dünyasına adım atmıştır.

EBRU GÜNDEŞ KİMDİR?

Ebru Gündeş Sarraf (d. 12 Ekim 1974), Türk şarkıcı, sunucu ve oyuncu. 

Yaşam öyküsü
Sefaköy Lisesi mezunu olan Gündeş konfeksiyon işçisi [kaynak belirtilmeli] iken Neşe Demirkat ile tanışan Gündeş, Koral Sarıtaş ile Selçuk Tekay'ın bulunduğu Marş Müzik Yapım ile anlaşır. Gündeş, albüm hazırlıklarına başlamadan önce Emel Sayın'a vokalistlik yapmıştır. 2010 yılında İran Azerisi iş adamı Rıza Sarraf'la evlenmiştir. 15 Ekim 2011'de kızı Alara doğmuştur. Aralık 2015'te apandisit ameliyatı oldu.

Kariyeri 1993–199
1993 yılında Tanrı Misafiri adlı ilk albümü piyasaya çıkar. Selçuk Tekay´ın prodüktörlüğünü, Özkan Turgay´ın aranjörlüğünü yaptığı albümde Gündeş, ilk albümünde milyonluk satış rakamına ulaşır.

Ebru Gündeş, ilk albümün ardından hemen ikinci albümün hazırlıklarına başlar ve ertesi yıl 'Tatlı Bela' yayınlanır. Genç sanatçı, 'Tatlı Bela'da bu sefer ağırlıklı olarak slow ve romantik parçalar seslendirir. Bu albümle Gündeş, 1995 yılında 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri´nde 'En İyi Kadın TSM Sanatçısı' ödülünü alır.

'Ben Daha Büyümedim' adlı üçüncü albümü 1995 yılında çıkar. Albüm, 'Fırtınalar' adlı ilk hitiyle ses getirirken Gündeş, 'Ben Daha Büyümedim' ve 'Çok mu Gördünüz' adlı parçalarla eleştirilere sitem eder. Bu albüm, Ebru Gündeş´in müzik hayatında Serdar Ortaç´la olan birlikteliğin de başlangıcı olur. Ebru Gündeş, 1996'da 2. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde TSM En İyi Kadın sanatçı ödülü ve Yılın En İyi Şarkısı ödülünü alarak geceye damgasını vurur. Ebru Gündeş, 1995 yılında düzenlenmeye başlayan 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nden itibaren 5 yılda 4 kez En İyi Türk Sanat Müziği Kadın Sanatçı ödülünü kazanarak bu ödülü en çok kazanan kişi olmuştur.

'Kurtlar Sofrası' adlı dördüncü albümü 1996 tarihinde çıkar. Bu arada oyunculuk tekliflerini de değerlendiren Ebru Gündeş, albümlerinin ismini taşıyan televizyon dizilerinde başrol alır.

1998–2000
İki yıllık bir aranın ardından 1998 yılında 'Sen Allahın Bir Lütfusun' adlı albümü müzik marketlerdeki yerini alır. Albüm, Selçuk Tekay´ın yanında Kerem Ökten´in yönetmenliği ve aranjörlüğünde gerçekleşir. Albümle aynı adı taşıyan Serdar Ortaç imzalı parça, Sen Allahın Bir Lütfusun, başta 1998 yılının ödüllerini verildiği 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde TSM En İyi Kadın sanatçı ödülünü Ebru Gündeş'e 4. ve son kez kazandırmakla beraber, yine aynı ödül töreninde yılın en iyi şarkısı ödülüne aday gösterilir. 'Sen Allahın Bir Lütfusun' albümünde on iki şarkı yer alır.

Ebru Gündeş 1999 yılında hayranlarının karşısına yepyeni bir albümle çıktı. 'Dön Ne Olur' adını taşıyan bu albümünün stüdyodaki tanıtımı sırasında , basın mensupları önünde beyin kanaması geçiren 25 yaşındaki Ebru Gündeş, bir süre hastanede kaldıktan sonra, uzun bir süre de dinlenerek hayranlarından uzak kaldı. Ebru Gündeş´in 'Dön Ne Olur' albümü milyon barajını geçerek büyük bir rekora imza attı[kaynak belirtilmeli]. Tarık Ağansoy´un düzenlemelerini yaptığı albümde, genç söz yazarı ve bestecilerin de parçaları bulunuyor. Sezgin Büyük, Altan Çetin, Sinan Özşeker, Ertuğrul Polat, Hakkı Yalçın´ın yanı sıra Sezen Aksu´nun unutulmaz 'Hata' parçası da albümde yer alıyor.

Uzun bir süre dinlenme döneminin ardından, ilk konserini 11 Mart 2000 gecesi Bostancı Gösteri Merkezi´nde veren Ebru Gündeş, konserin tüm gelirini Haydarpaşa Numune eğitim ve Araştırma Vakfı Hastanesi Reanimasyon Kliniği´ne bağışladı.TGRT kanalında yayınlanmış ve sunuculuğunu Ebru Gündeş'in yaptığı televizyon programında Gündeş'in ‘Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var’ adlı Ataol Behramoğlu'na ait şiirden 2 kıtayı telif hakkı ödemeden izinsiz defalarca okumasının ardından Behramoğlu tarafından Gündeş ve yapımcı, yayıncı firmalar aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açılmıştır.  Öte yandan Gündeş, 2013 yılından itibaren O Ses Türkiye adlı yarışmada jüri üyeliği yapmaktadır.

Son Güncelleme: 25.03.2016 11:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.