03 Şubat 2016 Çarşamba 14:18
Doğada Yalnız Bulunan Yavru Hayvanlar Alınmamalı

 Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, doğal ortamlarında yalnız bulunan yavru hayvanların, yardım etme düşüncesiyle insanlar tarafından koruma altına alınmaya çalışılmasının yanlış bir davranış olduğunu belirterek, "Ciddi bir yaralanma olmadığı müddetçe yavru kesinlikle olduğu yerden alınmamalı, ciddi bir durum gözlenmişse de telefonla devlet yetkililerine haber verilmeli, görüldüğü yerle ilgili bilgilendirilmelidir" dedi.

Şekercioğlu, son günlerde Erzurum'da bir köylünün, ormanda bulduğu yavru bir boz ayıyı korumak adına evine getirmesine ilişkin sosyal medyada yayınlanan görüntülere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyada ocak ayı sonunda yayılmaya başlayan ve insanlarda sempati uyandıran görüntünün, iyi niyetli bir davranış olmasına karşın yapılan önemli bir yanlışı ortaya koyduğunu ifade eden Şekercioğlu, yaban hayvanlarının kendilerine göre bir yaşam biçimi olduğunu ve insanların buna dışarıdan müdahale etmesinin doğal hayat açısından son derece zararlı olduğunu söyledi.

Şekercioğlu, görüntüdeki boz ayı örneğinden yola çıkıldığında, anne boz ayıların, gün içinde yiyecek bulmak için yavrusunu emin olduğu bir bölgeye bırakmalarının doğal bir davranış olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Doğada tesadüfen yavru boz ayı gören insanlar, bu yavrunun annesinin öldüğünü sanıp yardım etme maksadıyla yavruyu buldukları yerden alarak kendileri bakmaya çalışmakta ve bir süre sonra devlet yetkililerine durumu bildirip teslim etmektedirler, fakat iyi niyetli olmasına rağmen yanlış olan bu davranış nedeniyle yavrunun doğadan alınması öksüz bırakılmasına yol açacak kadar ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Böyle durumlarda yavruda gözle görülen kanama, kırık gibi ciddi bir yaralanma olmadığı müddetçe yavru kesinlikle olduğu yerden alınmamalı, ciddi bir durum gözlenmişse de telefonla devlet yetkililerine haber verilmeli, görüldüğü yerle ilgili bilgilendirilmelidir."

Bu durumun tüm hayvanlar için geçerli olduğuna dikkati çeken Şekercioğlu, bu şekilde doğadan alınan yavruların vakit kaybetmeden en geç 2 gün içinde bulunduğu yere bırakılması gerektiğini söyledi.

Şekercioğlu, aksi halde iyilik için alınan yavrunun, ya doğada öksüz kalarak yaşama şansını yitireceğini ya da barınaklar ya da hayvanat bahçelerinde esaret altında yaşamak zorunda kalacağı uyarısında bulunarak, şunları söyledi:

"Boz ayı örneğinde, anne boz ayı kaybettiği yavrusunu ilk bir iki gün arar bu süre uzadığında ve yavrusunu bulamadığında aramaktan vazgeçer. Dolayısıyla bu kritik süre zarfında yavru bulunduğu alana tekrar bırakılmazsa annesi tarafından bulunmayacağı için öksüz kalabilmekte ve diğer yaban hayvanlarının vereceği zararlara karşı savunmasız hale gelebilmektedir. Uzun süre doğadan alıkonulmuş hale gelen yavru ayılar, barınaklarda ya da hayvanat bahçelerinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalacak ve ömür boyu esaret altında yaşayacaklardır. Bu durum ayı türü gibi diğer memeli yaban hayvanları için de geçerlidir.”

Son Güncelleme: 20.08.2016 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.