11 Nisan 2016 Pazartesi 11:08
Doğu Anadolu'yu Akdeniz'e Bağlayacak Tünelde Sona Doğru

Doğu Anadolu'yu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesine bağlayacak D 850 Karayolu üzerindeki Erkenek Tüneli'nin büyük bir kısmı tamamlandı.

Yapımına 2011'de başlanan ancak zeminde bazı sıkıntılar ile aşırı şişme ve deformasyon problemleri nedeniyle planlandığı sürede tamamlanamayan, Malatya'nın Doğanşehir ve Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi arasındaki Erkenek Tüneli'nin kazı destek çalışmalarında sona gelindi.

Toplam maliyeti yaklaşık 238,5 milyon lira olup bin 816 metre uzunluğunda iki tüpten oluşan tünelin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

- "Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor"

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü Tünel Kontrol Şefi Hüseyin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeminde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle tamamlanması planlanandan uzun süren Erkenek Tüneli'nde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Erkenek Tüneli'nin zemin yapısında yaşanan sıkıntılar, aşırı şişme ve deformasyon problemleri nedeniyle halen Karayolları Genel Müdürlüğünce yaptırılan en zorlu tünel çalışması olduğunu vurgulayan Kaya, bu sorunu, kullandıkları son teknoloji cihaz ve makinelerle aşmaya çalıştıklarını ifade etti.

Tünelin diğer tünellerden farklı bir zemini bulunduğunu, bu nedenle kullandıkları ekipman ve iş makinelerinin çok özellikli olduğunu anlatan Kala, "Zemindeki zayıflık nedeniyle 'Umbrella Arch' tekniğini kullanıyoruz ve her bölüme 70 civarında 3,5 inç çapında çelik borularla önce aynayı tahkim ediyoruz sonra kazı işlemine başlıyoruz." dedi.

- "Yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz"

Kaya, tüneldeki çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade ederek, "Yaklaşık bir ay sonra buradaki inşaat işleri tamamlanmış olacak. Daha sonra elektro mekanik ve yol üstyapı işlemlerine başlanacak. Tüneli yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Tünelin D 850 Karayolu üzerinde bulunduğunu ve Türkiye'nin kuzeyi ve güneyini birbirine bağlayan bir güzergahta yer aldığını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Bu yol, özellikle Doğu Karadeniz ve Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan bir güzergah. Burada ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapıyor. Ağır taşıtlara hizmet ediyor bu güzergah. Mevcut yolu, sağ tarafında ciddi bir vadi sol tarafı da eğimi yüksek dağlarla çevrili olduğu için genişletme şansınız yok. Bölgedeki trafik zorluklarla ve riskli çalışıyor. Tünel tamamlandığı zaman yol yaklaşık 600 metre kısalacak ancak bundan daha önemlisi tehlikeli olan trafik güvenli ve konforlu hale getirilmiş olacak."

Erkenek Tüneli Şefi Eğemen On ise tünelde aşırı deformasyon ve sökülmelerin kendilerini bayağı zorladığını belirterek, buna rağmen tüneli kısa sürede bitirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Zemin problemi yaşadıkları için yavaş ilerlediklerini anlatan On, tüneldeki sol tüpün üst yarı kazısının tamamladığını, sağ tüpte ise çalışmalarda sona yaklaşıldığını kaydetti.

Son Güncelleme: 11.04.2016 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.